Έντυπο: Βοσπορίς

ID14
ΤίτλοςΒοσπορίς
Υπότιτλος/οι
Εξώφυλλο
Έναρξη έκδοσης1899-04-07
Λήξη έκδοσης1906-03-20
Τόπος έκδοσηςΚωνσταντινούπολη
ΓλώσσαΕλληνικά
Κατηγορία ΕντύπουΠεριοδικό
Κατηγορία Γυναικείου ΠεριοδικούΓυναίκα εκδότρια - γυναικείο αναγνωστικό κοινό
Εκδοτικός Οίκος
Συχνότητα έκδοσηςΔεκαπενθήμερο
Σχήμα σελίδας8
Ψηφιακό Αποθετήριο Κυψέλης
Άλλες Βιβλιοθήκες

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη (07/04/1899 - 10/04/1902, Πλήρης σειρά)

Βιβλιοθήκη της Βουλής (10/01/1904 - 10/02/1906, με κενά)

Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) (1901 - 1906, με κενά)

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (20/04/1904 - 10/06/1905 και 01/05/1907 - 15/10/1907)

Εθνική Βιβλιοθήκη (Διάσπαρτα τεύχη)

Βιβλιοθήκη Οικουμενικού Πατριαρχείου (Κωνσταντινούπολη) (Διάσπαρτα τεύχη)

Ιδιωτική συλλογή Στρατή Ταρίνα (Διάσπαρτα τεύχη)

Οικογενειακά Αρχεία Τ. Ταβανιώτη και Κ. Παντελάκη - Ταβανιώτου (20/04/1902 - 10/04/1903, Πλήρης σειρά)

Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών (1903 - 1906, Διάσπαρτα τεύχη)

Περιγραφή

Το γυναικείο περιοδικό «Η Βοσπορίς» εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη από τις 7 Απριλίου 1899 έως και τις 20 Μαρτίου 1906. Αρχικά κυκλοφορεί ως γυναικείο έντυπο, ενώ αργότερα εξελίσσεται σε οικογενειακό. Το περιοδικό εκδίδεται και διευθύνεται από τη λόγια Κορνηλία Λ. Πρεβεζιώτου. Οικονομικές και άλλες δυσχέρειες επιβάλλουν τη συμβολή διάφορων προσώπων στη διαχείριση ή τη διεύθυνση του περιοδικού. Κατά το χρονικό διάστημα από 10/03/1900 έως 30/07/1900 ο Λεωνίδας Κηλτζανίδης συνεργάζεται μαζί της ως εκδότης-διαχειριστής και το διάστημα από 05/09/1900 έως 20/03/1901 ο Ιωάννης Χατζόπουλος αναλαμβάνει χρέη διευθυντή. Από το τρίτο έτος και εξής η Κορνηλία Λ. Πρεβεζιώτου διευθύνει μόνη της το περιοδικό, ενώ από 10/01/1904 και εξής το συνδιευθύνει με τον μετέπειτα σύζυγό της, Εμμ. Ταβανιώτη. Σύμφωνα με την εκδότρια στόχος του εκδοτικού εγχειρήματός της είναι η ηθική ωφέλεια και η πρόοδος του γυναικείου φύλου.

Η ύλη του περιοδικού, σύμφωνα με το προγραμματικό άρθρο του, κατανέμεται σε οκτώ (8) βασικές κατηγορίες: λογοτεχνία με ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα, πρωτότυπα και μεταφρασμένα, επιφυλλίδες, χρονογραφήματα και ανοικτές επιστολές. Στο περιοδικό εντοπίζονται εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και θρησκευτικά θέματα, μελέτες και δοκίμια για επιστημονικά, γενικής επιμόρφωσης, ιστορικά, φιλολογικά, αρχαιολογικά και ιατρικά θέματα, το γυναικείο ζήτημα με τον αντιχειραφετικό και κάποιες φορές χειραφετικό λόγο, θέματα οικιακής οικονομίας (συνταγές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, ενδυμασίας και συμβουλές οικοκυρικής), θέματα ενημερωτικού χαρακτήρα (πνευματική, φιλολογική και καλλιτεχνική κίνηση), θέματα κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα (μικρά αποφθέγματα, ανέκδοτα, αστείες ιστορίες και γελοιογραφίες) καθώς και στήλη αλληλογραφίας.

Τα γραφεία του περιοδικού βρίσκονταν αρχικά στην οδό Μαχμουδιέ 7-9 στην εμπορικήπεριοχή του Γαλατά «εν τωβιβλιοπωλείω Γ. Ι. Σεϊτανίδου», έπειτα στην οδό Κουρσούμ Χαν αρ. 3, στη συνέχεια στην Κουρσούμ Χαν αρ. 23, ενώ αργότερα στο Κουλέ-Καπού, Μπουγιούκ-Χενδέκ, Σεφκέτ-Βέη-Χαν. Το τυπογραφείο του Ν. Γ. Κεφαλίδου εκδίδει τα πρώτα τεύχη του περιοδικού, ενώ τα υπόλοιπα τεύχη εκδίδονται στα τυπογραφεία των Κ. Ζιβίδου, Κ. Ζιβίδου και Ν. Θεοδότη, Γ. Γεωργόπουλου, Ν. Γ. Κεφαλίδου, Αλέξανδρου Νομισματίδου, Ευάγγ. Βασιλειάδου και Γ. Γεωργόπουλου.

Η εκδότρια στον ετήσιο απολογισμό της επισημαίνει τις προκύπτουσες δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται με καθυστερήσεις λόγω τεχνικών τυπογραφικών λόγων, παρεκτροπές και καταχρήσεις των διεκπεραιωτών και των διανομέων, με το φύλο της, καθώς και με την εθνική απαξίωση που επέφερε η έλευση των δυτικών προτύπων. Σε όλη τη διάρκεια της έκδοσης της, «Η Βοσπορίς» αριθμεί διακόσια είκοσι τρία (223) τεύχη με οκτώ (8) σελίδες για κάθε τεύχος για το πρώτο έτος και δώδεκα (12) για όλα τα επόμενα. Εντοπίζονται είκοσι (20) τεύχη διπλά με είκοσι (20) σελίδες το καθένα και μερικά ενδιάμεσα με δεκαέξι (16) σελίδες. Από τις 7 Απριλίου 1899 και μέχρι τις 20 Ιουνίου 1899 τα πρώτα δώδεκα (12) τεύχη εκδίδονται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ στη συνέχεια μέχρι το τέλος της έκδοσής του εκδίδεται ανά δεκαήμερο. Το σχήμα και οι διαστάσεις του περιοδικού είναι 4ο οκτασέλιδο (380x253 mm) για την περίοδο από 7 Απριλίου 1899 - 20 Ιανουαρίου 1900 και 4ο δωδεκασέλιδο (285x205 mm) από 10 Μαρτίου 1900 - 20 Μαρτίου 1906. Το διάστιχο είναι μονό σε δίστηλο με κάθετες γραμμές που χωρίζουν τις στήλες μεταξύ τους. Στην πλειονότητα των άρθρων η γλώσσα σύνταξης είναι αρχαϊζουσα υπερκαθαρεύουσα.

Το περιοδικό «Η Βοσπορίς» χαρακτηρίζεται ως εικονογραφημένο, καθώς στα τεύχη του περιοδικού δημοσιεύονται εικόνες, τοπογραφίες, προσωπογραφίες ομογενών και ευεργετών, λιθογραφίες, ξυλογραφίες, φωτογραφίες και σχέδια εργόχειρων, κεντημάτων, πλεκτών και θηκών. Οι εικόνες έχουν διακοσμητικό ρόλο και μερικές φορές συνοδεύουν κείμενα, ενώ άλλοτε είναι ανεξάρτητες από αυτά. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικές για την προώθηση της κυκλοφορίας του περιοδικού.

Σε ορισμένα από τα τεύχη εντοπίζεται στην τελευταία σελίδα τους επιστολικός φάκελος με τα αρχικά των αποδεκτών, συνδρομητών ή ανταποκριτών, η πόλη τους και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί σε προηγούμενη επικοινωνία, απολογία για τυχούσες καθυστερήσεις στις δημοσιεύσεις των άρθρων, ευχαριστίες, πληροφόρηση για την εγγραφή νέων συνδρομητριών και αποστολή αποδείξεων για τις συνδρομές, κ.λ.π. Στο πλαίσιο της Οθωμανικής επικράτειας η Βοσπορίς κυκλοφορούσε στις γύρω περιοχές της Κωνσταντινούπολης όπως Πέραν, Γαλατά, Μαρμαρά, Φανάρι, Ξυλόπορτα, Μακροχώριο, Σκούταρι, Δαρδανέλια και Χάλκη. Σε άλλες πόλεις της Μικράς Ασίας όπως Σμύρνη, Άδανα, Σελεύκεια, Νικομήδεια, Ικόνιο, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Νικομήδεια και Κυδωνίαις. Στον έξω ελληνισμό της Βαλκανικής χερσονήσου, όπως Ανδριανούπολη, Φιλιππούπολη, Βάρνα, Οδησσό, Βουκουρέστι, Μοναστήριον, Σαράντα Εκκλησίες, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο. Στις ευρωπαϊκές περιοχές της Οξφόρδης και του Παρισιού μέχρι το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ, καθώς και στις ελληνικές πόλεις όπως Αθήνα, Ιωάννινα, Σέρρες, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Θάσο, Ζάκυνθο, Παραμυθιά Ηπείρου, Σουφλί, Καρπενήσι, Καστελλόριζο, Σάμο, Λήμνο, Χίο και Μόλυβο.

Η εγγραφή συνδρομητών και η είσπραξη των συνδρομών, καθώς και η αποστολή τραπεζιτικών επιταγών και ξένων γραμματοσήμων στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας ή του περιοδικού πραγματοποιούνταν από τους κατά τόπους ανταποκριτές, προσωπικότητες με επαγγελματικό κύρος και γνώση των κατά τόπους καταστάσεων και προσώπων. Η κυκλοφορία του περιοδικού γινόταν με το σύστημα των ετησίων ή εξάμηνων συνδρομών καθώς και με μεμονωμένα φύλλα.Στην πρώτη σελίδα κάθε τεύχους αναφέρονται οι όροι εγγραφής: «Αι συνδρομαί προπληρώνονται επί αποδείξει φερούση την υπογραφήν και σφραγίδα της Διευθύνσεως». Προκειμένου να προσελκύσουν αναγνώστες απέστελλαν σε επιλεγμένους αναγνώστες το πρώτο τεύχος δωρεάν, ενώ όσοι δεν επέστρεφαν το πρώτο φύλλο θεωρούνταν συνδρομητές: «Ο κρατών το α’ φύλλον, λογίζεται συνδρομητής». Το τίμημα ήταν 50 γρόσια για την πρωτεύουσα, 60 γρόσια για την επαρχία και 15 χρυσά φράγκα για τις συνδρομές του εξωτερικού.

Σχόλια
Αναφορές/Βιβλιογραφία

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Αναγνωστοπούλου, Χρυσούλα. «Όψεις της γυναικείας επιχειρηματικής δραστηριότητας: Ελληνίδες εκδότριες στον οθωμανικό χώρο (1887-1922)». Διδακτορική Διατριβή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2018.

Αναγνωστοπούλου, Χρυσούλα. «Το γυναικείο ζήτημα στο περιοδικό Η Βοσπορίς». Μνήμων, 32 (2011-2012): 123-150.

Αναγνωστοπούλου, Χρυσούλα. «Το γυναικείο περιοδικό Η Βοσπορίς (1899-1906). Συμβολή στη μελέτη του γυναικείου οθωμανικού τύπου». Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2010.

Δαλακούρα, Κατερίνα. «Γυναικεία εκδοτική δραστηριότητα στον οθωμανικό χώρο: Το φαινόμενο, οι προεκτάσεις και η πορεία του». Ημερίδα με θέμα Κυψέλη: Ψηφιακή ερευνητική βάση δεδομένων. Ο γυναικείος Τύπος στον Οθωμανικό χώρο (1845-1922). 28 Νοεμβρίου 2015, Ρέθυμνο. http://cms.fks.uoc.gr/kypseli/

Δαλακούρα, Κατερίνα. «Λόγοι για την εκπαίδευση στα ελληνικά γυναικεία περιοδικά του οθωμανικού χώρου (19ος αι.-1906): Η γυναικεία λαϊκή εκπαίδευση». Μνήμων, τχ. 31 (2010): 115-150.

Dalakoura, Katerina. “Women and Publicity: The Emergence and Course of Women’s Press in Ottoman Context”. International Exhibition & Conference Women’s Press - Women of the Press. Women’s Periodicals and Women Editors in the Ottoman Space. University of Crete & Hellenic Open University. 9-11 November 2018, Rethymno.

Dalakoura, Katerina. “Ottoman Women’s Press in Historical Research: State of the Art and Historiographical Issues”. International Exhibition & Conference Women’s Press - Women of the Press. Women’s Periodicals and Women Editors in the Ottoman Space. University of Crete & Hellenic Open University. 9-11 November 2018, Rethymno.


Σημείωση: Η περιγραφή του εντύπου έχει στηριχθεί (πρωτίστως) στη μελέτη του ίδιου του εντύπου και στην υπάρχουσα δευτερογενή βιβλιογραφία.

Showing 1-20 of 719 items.

Άρθρα του Βοσπορίς

#IDΤίτλοςΥπότιτλος/οιΈντυποΣτοιχεία βιβλιογραφικής αναφοράςΠερίληψηΠρωτότυποΜεταφρασμένοΤίτλος πρωτότυπου (για μεταφρασμένο)Γλώσσα πρωτότυπουΣυγγραφέας πρωτότυπου (για μεταφρασμένο)Σχόλια
14238Η προσαγωγή των παίδων εις τον ναόνΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 225-226 Έτος Β, τχ. 29 (1900), σ. 237-239Άρθρο που διερωτάται σχετικά με την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της πρώιμης και αναγκαστικής προσαγωγής των παιδιών στην εκκλησία. To άρθρο χρησιμοποιεί επιχειρήματα βασισμένα στα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης της εποχής.ΝαιΕλληνική Άρθρο σε συνέχειες.
24264ΔήλωσιςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 1Ενημέρωση των αναγνωστών και συνδρομητών ότι ο Ιωάννης Α. Χατζόπουλος δεν είναι πλέον διευθυντής σύνταξης του περιοδικού και ότι τη διεύθυνση της σύνταξης αυτού αναλαμβάνει η ίδια η εκδότρια Κορνηλία Πρεβεζιώτου.Ναι Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
34266Το τρίτον έτος της ΒοσπορίδοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 1-3Εναρκτήριο/ επετειακό άρθρο του τρίτου έτους. Αναφέρεται στις δυσκολίες που συνοδεύουν την έκδοση, με δεδομένα τα προβλήματα της εποχής ("φιλολογική ακινησία", οικονομική δυσπραγία, "εθνική κατάπτωση"), τις οποίες παρά τη μικρή πείρα (πρόκειται για το τρίτο έτος κυκλοφορίας του εντύπου) η εκδότρια δηλώνει ότι αντιμετωπίζει με την υποστήριξη της κοινότητας. Επαναλαμβάνει τους στόχους έκδοσης τονίζοντας ιδιαίτερα την παροχή ωφέλειας εθνικής στις γυναίκες και τα αρνητικά της μίμησης ξενόφερτων συνηθειών και της χειραφέτησης, που αποτελούν και τα αίτια της προαναφερόμενης ¨εθνικής κατάπτωσης" . ΝαιΕλληνική Κορνηλία ΠρεβεζιώτουΓλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
44277ΜΟΝΟΛΟΓΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 3-4Σε αυτό το άρθρο, ο συγγραφέας παρουσιάζει το ρόλο που έπαιξε στη ζωή του το φιλί και ο έρωτας μέσα από τη συνειδητοποίηση του παρελθόντος του. Καταλήγει, συνειδητοποιώντας τη μοναξιά του, την οποία πλέον και αντιμετωπίζει σε αυτό το στάδιο της ζωής του. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
54278ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 4ΝαιΠρόκειται για ένα σύνολο 7 αποφθέγματων των Ascham, Milton, Chalmers, Vogue, και Σόλωνα. Ορισμένα από αυτά είναι μεταφρασμένα. Σε αυτό το τεύχος του περιοδικού παρουσιάζονται σε γλώσσα ελληνική καθαρεύουσα.
64279ΗΤΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥΔιήγημα ΠρωτότυπονΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 4-6 Έτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 16-18 Έτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 29-31ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Πρόκειται για τη συνέχεια του διηγήματος από αρ. 58.
74281ΘΡΗΝΟΣ εις τον αοίδιμον Καθηγητήν ΑΝΔΡΕΑΝ ΣΠΑΘΑΡΗΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 6-7Επικήδειος.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Απαγγελθείς προ του τάφου του υπό Δημητρίου Μ. Γεράκη εκ μέρους των μαθητών της Μ. του Γ. Σχολής.
84282Η ΑΛΗΘΗΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 8ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
94283ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 8-9Σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνονται 9 μικρές ιστορίες. Συνδετικός κρίκος αυτών των ιστοριών είναι ότι όλες βασίζονται σε επιμέρους χαρακτηριστικά της κοινωνίας (κληρονομικά, δικαστική διαμάχη με θέμα το διαζύγιο, οικογενειακή αποκατάσταση, διάλογος σε εκκλησία, πρακτορεία συνοικεσίων, προβλήματα γάμου, γλωσσικό ζήτημα, διάλογος συζύγων).ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από τον/την Αντ. Παπ.
104286Μόνη εν τω κόσμωΗθικότατον και δραματικόν μυθιστόρημαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 188Το μυθιστόρημα αναφέρεται στην ιστορία ενός φτωχού νέου του Ραφαήλ, ο οποίος αγάπησε τη Μαργαρίτα την κόρη ενός βαρόνου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Πρόκειται για ανυπόγραφο κείμενο που δημοσιεύεται σε εννέα (9) συνέχειες για το πρώτο έτος, είκοσι έξι (26) συνέχειες για το δεύτερο έτος και τέσσερις (4) συνέχειες για το τρίτο έτος, χωρίς να ολοκληρωθεί. Βλ. από Η Βοσ̟πορίς Α/23 (10 Νοεμβρίου 1899) έως Α/31 (09 Απριλίου 1900), από Η Βοσ̟πορίς Β/33 (30 Απριλίου 1900) έως Β/58 (10 Απριλίου 1901) και από Η Βοσ̟πορίς Γ/1 (20 Απριλίου 1901) έως Γ/4 (20 Μαίου 1901).
114287Η ΑΝΟΙΞΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 10ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
124288ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 10-12ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
134289Ο Βεζούβιος ΒρυχάταιΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 12Το άρθρο αναφέρεται στο ηφαίστειο του Βεζούβιου, ο οποίος "αφυπνίστηκε". Το άρθρο κλείνει εκφράζοντας τον προβληματισμό να μη συμβεί κάτι κακό όπως κατα την αρχαιότητα είχε συμβεί με τον Πλίνιο. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το άρθρο ανήκει στη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
144290Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 12Απαντήσεις σε επιστολές που λάμβανε το περιοδικό από διάφορους φορείς και από διάφορες περιοχές.ΝαιΕλληνική Πρόκειται για μόνιμη στήλη.
154292Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΙΛΑΡΕΣΚΕΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 37-39 Έτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 61-63Το άρθρο αναφέρεται στην αξία και τα χαρακτηριστικά της γυναικείας φιλαρέσκειας.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το άρθρο δεν ολοκληρώνεται στο παρόν τεύχος και όπως αναφέρει η εκδότρια "έπεται το τέλος". Ολοκληρώνεται στο έκτο τεύχος.
164317Διάσημαι Γυναίκες εν τη Αγία Γραφήυπό Καρολίνας Δάμβρ, Μετά τον ΜωυσήΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 228-229Άρθρο που περιγράφει τη ζωή της Ρουθ, μίας γνωστής γυναικείας μορφής της Αγίας Γραφής.Σε συνέχειες.
174318Σαπφώ ΛεοντιάςΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 229ΝαιΕλληνική Κείμενο στη μνήμη της Σαπφούς Λεοντιάς.
184319Αι ράπτριαι εν Βουδαπέστη ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 12Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε μία απεργία ραπτριών στη Βουδαπέστη. Αναφέρονται τα αιτήματα (αύξηση μισθών, ελάφρυνση εργασίας, κατάργηση νυχτερινών αγρυπνιών). Το άρθρο κλείνει μιλώντας για τις δυσκολίες του επαγγέλματος της ράπτριας.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το άρθρο ανήκει στη στήλη με κεντρικό τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
194320Ποιητής ... κλέπτηςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 12Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη σύλληψη ενός κλέφτη στο Παρίσι, ο οποίος είχε γράψει σε ένα χαρτί ένα τετράστιχο, με το οποίο και ομολογούσε την αξιόποινη πράξη του. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το άρθρο ανήκει στη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
204321ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 15-16 Έτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 39 Έτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 63-64 Έτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 75-76 Έτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 207-208Στο δεύτερο έτος του τρίτου έτους κυκλοφορίας της Βοσπορίδας εστιάζει στο γεγονός ότι η μουσική μεταβάλλεται συνεχώς, παρακολουθώντας την εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος. Αυτή η διαδικασία γίνεται τόσο γρήγορα ώστε πολλά μουσικά έργα "γερνούν" πολύ γρήγορα, όπως παραρηρεί ο Εμμ. Ροίδης. Από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνται τα δημοτικά τραγούδια. Στο τέταρτο τεύχος του τρίτου έτους κυκλοφορίας της Βοσπορίδας εστιάζει στην απουσία εθνικής μουσικής, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί και στοιχείο μόρφωσης και παιδεύσεως. Βάση για κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι οι ύμνοι της εκκλησίας. Επίσης, προτρέπεται να αποτελέσει αφετηρία η δημοτική μουσική και οι δημοτικές μελωδίες, οι οποίες είναι αυτές που από τη μία μπορούν να διασώσουν τα στοιχεία της αρχαίας μουσικής, αλλά σίγουρα είναι ανεπηρέαστες από την ξένη μουσική. Στό έκτο τεύχος του τρίτου έτους κυκλοφορίας της Βοσπορίδας το άρθρο συνεχίζεται και ξεκινάει έχοντας τον υπότιτλο "Ο Πύργος". Εκεί παρατίθεται ένα δημοτικό άσμα που αναφέρεται στον έρωτα της Ηρώς και του Λέανδρου όπου εξυμνήθηκε από τον Μουσαίο το Γραμματικό κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Καθώς το άρθρο προχωράει παρατίθενται κάποια ακόμη άσματα και δίστιχα που κατά τον Δ. Σάρρο (εν τη δημοτική ημών ποιήσει εν Αθήναις 1892) αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία. Στο έβδομο τεύχος αναφέρεται στα τραγούδια της ξενιτιάς. Μιλά για τον Ηπειρώτη και για την έμφυτη νοσταλγία και ανάμνηση των "εν τη γενεθλίω γη", για το αίσθημα του χωρισμού, της γλυκιάς ελπίδας της επανόδου, του φόβου, των ανησυχιών και όλων των αισθημάτων της ξενιτιάς. Παρατίθεται το άσμα "Λουμποβίτσας γλυκό νερό, αν πιω δεν ξαναγυρνώ". ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο έχει πολλές συνέχειες.
Showing 1-1 of 1 item.

Συντάκτης/τρια του Βοσπορίς

#Συντάκτης/τρια
1Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου, Κορνηλία
Showing 1-1 of 1 item.

Ιδιοκτήτης/τρια του Βοσπορίς

#Ιδιοκτήτης/τρια
1Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου, Κορνηλία
Total 1 item.

Είδος Περιοδικού

#ΈντυποΕίδος Περιοδικού
1ΒοσπορίςΓυναικείο Περιοδικό
Showing 1-1 of 1 item.

Εκδότης/τρια του Βοσπορίς

#Εκδότης/τριαΈντυπο
1Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου, ΚορνηλίαΒοσπορίς