Έντυπο: Βοσπορίς

ID14
ΤίτλοςΒοσπορίς
Υπότιτλος/οι
Εξώφυλλο
Έναρξη έκδοσης1899-04-07
Λήξη έκδοσης1906-03-20
Τόπος έκδοσηςΚωνσταντινούπολη
ΓλώσσαΕλληνικά
Κατηγορία ΕντύπουΠεριοδικό
Κατηγορία Γυναικείου ΠεριοδικούΓυναίκα εκδότρια - γυναικείο αναγνωστικό κοινό
Εκδοτικός Οίκος
Συχνότητα έκδοσηςΔεκαπενθήμερο
Σχήμα σελίδας8
Ψηφιακό Αποθετήριο Κυψέλης
Άλλες Βιβλιοθήκες

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη (07/04/1899 - 10/04/1902, Πλήρης σειρά)

Βιβλιοθήκη της Βουλής (10/01/1904 - 10/02/1906, με κενά)

Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) (1901 - 1906, με κενά)

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (20/04/1904 - 10/06/1905 και 01/05/1907 - 15/10/1907)

Εθνική Βιβλιοθήκη (Διάσπαρτα τεύχη)

Βιβλιοθήκη Οικουμενικού Πατριαρχείου (Κωνσταντινούπολη) (Διάσπαρτα τεύχη)

Ιδιωτική συλλογή Στρατή Ταρίνα (Διάσπαρτα τεύχη)

Οικογενειακά Αρχεία Τ. Ταβανιώτη και Κ. Παντελάκη - Ταβανιώτου (20/04/1902 - 10/04/1903, Πλήρης σειρά)

Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών (1903 - 1906, Διάσπαρτα τεύχη)

Περιγραφή

Το γυναικείο περιοδικό «Η Βοσπορίς» εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη από τις 7 Απριλίου 1899 έως και τις 20 Μαρτίου 1906. Αρχικά κυκλοφορεί ως γυναικείο έντυπο, ενώ αργότερα εξελίσσεται σε οικογενειακό. Το περιοδικό εκδίδεται και διευθύνεται από τη λόγια Κορνηλία Λ. Πρεβεζιώτου. Οικονομικές και άλλες δυσχέρειες επιβάλλουν τη συμβολή διάφορων προσώπων στη διαχείριση ή τη διεύθυνση του περιοδικού. Κατά το χρονικό διάστημα από 10/03/1900 έως 30/07/1900 ο Λεωνίδας Κηλτζανίδης συνεργάζεται μαζί της ως εκδότης-διαχειριστής και το διάστημα από 05/09/1900 έως 20/03/1901 ο Ιωάννης Χατζόπουλος αναλαμβάνει χρέη διευθυντή. Από το τρίτο έτος και εξής η Κορνηλία Λ. Πρεβεζιώτου διευθύνει μόνη της το περιοδικό, ενώ από 10/01/1904 και εξής το συνδιευθύνει με τον μετέπειτα σύζυγό της, Εμμ. Ταβανιώτη. Σύμφωνα με την εκδότρια στόχος του εκδοτικού εγχειρήματός της είναι η ηθική ωφέλεια και η πρόοδος του γυναικείου φύλου.

Η ύλη του περιοδικού, σύμφωνα με το προγραμματικό άρθρο του, κατανέμεται σε οκτώ (8) βασικές κατηγορίες: λογοτεχνία με ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα, πρωτότυπα και μεταφρασμένα, επιφυλλίδες, χρονογραφήματα και ανοικτές επιστολές. Στο περιοδικό εντοπίζονται εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και θρησκευτικά θέματα, μελέτες και δοκίμια για επιστημονικά, γενικής επιμόρφωσης, ιστορικά, φιλολογικά, αρχαιολογικά και ιατρικά θέματα, το γυναικείο ζήτημα με τον αντιχειραφετικό και κάποιες φορές χειραφετικό λόγο, θέματα οικιακής οικονομίας (συνταγές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, ενδυμασίας και συμβουλές οικοκυρικής), θέματα ενημερωτικού χαρακτήρα (πνευματική, φιλολογική και καλλιτεχνική κίνηση), θέματα κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα (μικρά αποφθέγματα, ανέκδοτα, αστείες ιστορίες και γελοιογραφίες) καθώς και στήλη αλληλογραφίας.

Τα γραφεία του περιοδικού βρίσκονταν αρχικά στην οδό Μαχμουδιέ 7-9 στην εμπορικήπεριοχή του Γαλατά «εν τωβιβλιοπωλείω Γ. Ι. Σεϊτανίδου», έπειτα στην οδό Κουρσούμ Χαν αρ. 3, στη συνέχεια στην Κουρσούμ Χαν αρ. 23, ενώ αργότερα στο Κουλέ-Καπού, Μπουγιούκ-Χενδέκ, Σεφκέτ-Βέη-Χαν. Το τυπογραφείο του Ν. Γ. Κεφαλίδου εκδίδει τα πρώτα τεύχη του περιοδικού, ενώ τα υπόλοιπα τεύχη εκδίδονται στα τυπογραφεία των Κ. Ζιβίδου, Κ. Ζιβίδου και Ν. Θεοδότη, Γ. Γεωργόπουλου, Ν. Γ. Κεφαλίδου, Αλέξανδρου Νομισματίδου, Ευάγγ. Βασιλειάδου και Γ. Γεωργόπουλου.

Η εκδότρια στον ετήσιο απολογισμό της επισημαίνει τις προκύπτουσες δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται με καθυστερήσεις λόγω τεχνικών τυπογραφικών λόγων, παρεκτροπές και καταχρήσεις των διεκπεραιωτών και των διανομέων, με το φύλο της, καθώς και με την εθνική απαξίωση που επέφερε η έλευση των δυτικών προτύπων. Σε όλη τη διάρκεια της έκδοσης της, «Η Βοσπορίς» αριθμεί διακόσια είκοσι τρία (223) τεύχη με οκτώ (8) σελίδες για κάθε τεύχος για το πρώτο έτος και δώδεκα (12) για όλα τα επόμενα. Εντοπίζονται είκοσι (20) τεύχη διπλά με είκοσι (20) σελίδες το καθένα και μερικά ενδιάμεσα με δεκαέξι (16) σελίδες. Από τις 7 Απριλίου 1899 και μέχρι τις 20 Ιουνίου 1899 τα πρώτα δώδεκα (12) τεύχη εκδίδονται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ στη συνέχεια μέχρι το τέλος της έκδοσής του εκδίδεται ανά δεκαήμερο. Το σχήμα και οι διαστάσεις του περιοδικού είναι 4ο οκτασέλιδο (380x253 mm) για την περίοδο από 7 Απριλίου 1899 - 20 Ιανουαρίου 1900 και 4ο δωδεκασέλιδο (285x205 mm) από 10 Μαρτίου 1900 - 20 Μαρτίου 1906. Το διάστιχο είναι μονό σε δίστηλο με κάθετες γραμμές που χωρίζουν τις στήλες μεταξύ τους. Στην πλειονότητα των άρθρων η γλώσσα σύνταξης είναι αρχαϊζουσα υπερκαθαρεύουσα.

Το περιοδικό «Η Βοσπορίς» χαρακτηρίζεται ως εικονογραφημένο, καθώς στα τεύχη του περιοδικού δημοσιεύονται εικόνες, τοπογραφίες, προσωπογραφίες ομογενών και ευεργετών, λιθογραφίες, ξυλογραφίες, φωτογραφίες και σχέδια εργόχειρων, κεντημάτων, πλεκτών και θηκών. Οι εικόνες έχουν διακοσμητικό ρόλο και μερικές φορές συνοδεύουν κείμενα, ενώ άλλοτε είναι ανεξάρτητες από αυτά. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικές για την προώθηση της κυκλοφορίας του περιοδικού.

Σε ορισμένα από τα τεύχη εντοπίζεται στην τελευταία σελίδα τους επιστολικός φάκελος με τα αρχικά των αποδεκτών, συνδρομητών ή ανταποκριτών, η πόλη τους και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί σε προηγούμενη επικοινωνία, απολογία για τυχούσες καθυστερήσεις στις δημοσιεύσεις των άρθρων, ευχαριστίες, πληροφόρηση για την εγγραφή νέων συνδρομητριών και αποστολή αποδείξεων για τις συνδρομές, κ.λ.π. Στο πλαίσιο της Οθωμανικής επικράτειας η Βοσπορίς κυκλοφορούσε στις γύρω περιοχές της Κωνσταντινούπολης όπως Πέραν, Γαλατά, Μαρμαρά, Φανάρι, Ξυλόπορτα, Μακροχώριο, Σκούταρι, Δαρδανέλια και Χάλκη. Σε άλλες πόλεις της Μικράς Ασίας όπως Σμύρνη, Άδανα, Σελεύκεια, Νικομήδεια, Ικόνιο, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Νικομήδεια και Κυδωνίαις. Στον έξω ελληνισμό της Βαλκανικής χερσονήσου, όπως Ανδριανούπολη, Φιλιππούπολη, Βάρνα, Οδησσό, Βουκουρέστι, Μοναστήριον, Σαράντα Εκκλησίες, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο. Στις ευρωπαϊκές περιοχές της Οξφόρδης και του Παρισιού μέχρι το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ, καθώς και στις ελληνικές πόλεις όπως Αθήνα, Ιωάννινα, Σέρρες, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Θάσο, Ζάκυνθο, Παραμυθιά Ηπείρου, Σουφλί, Καρπενήσι, Καστελλόριζο, Σάμο, Λήμνο, Χίο και Μόλυβο.

Η εγγραφή συνδρομητών και η είσπραξη των συνδρομών, καθώς και η αποστολή τραπεζιτικών επιταγών και ξένων γραμματοσήμων στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας ή του περιοδικού πραγματοποιούνταν από τους κατά τόπους ανταποκριτές, προσωπικότητες με επαγγελματικό κύρος και γνώση των κατά τόπους καταστάσεων και προσώπων. Η κυκλοφορία του περιοδικού γινόταν με το σύστημα των ετησίων ή εξάμηνων συνδρομών καθώς και με μεμονωμένα φύλλα.Στην πρώτη σελίδα κάθε τεύχους αναφέρονται οι όροι εγγραφής: «Αι συνδρομαί προπληρώνονται επί αποδείξει φερούση την υπογραφήν και σφραγίδα της Διευθύνσεως». Προκειμένου να προσελκύσουν αναγνώστες απέστελλαν σε επιλεγμένους αναγνώστες το πρώτο τεύχος δωρεάν, ενώ όσοι δεν επέστρεφαν το πρώτο φύλλο θεωρούνταν συνδρομητές: «Ο κρατών το α’ φύλλον, λογίζεται συνδρομητής». Το τίμημα ήταν 50 γρόσια για την πρωτεύουσα, 60 γρόσια για την επαρχία και 15 χρυσά φράγκα για τις συνδρομές του εξωτερικού.

Σχόλια
Αναφορές/Βιβλιογραφία

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Αναγνωστοπούλου, Χρυσούλα. «Όψεις της γυναικείας επιχειρηματικής δραστηριότητας: Ελληνίδες εκδότριες στον οθωμανικό χώρο (1887-1922)». Διδακτορική Διατριβή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2018.

Αναγνωστοπούλου, Χρυσούλα. «Το γυναικείο ζήτημα στο περιοδικό Η Βοσπορίς». Μνήμων, 32 (2011-2012): 123-150.

Αναγνωστοπούλου, Χρυσούλα. «Το γυναικείο περιοδικό Η Βοσπορίς (1899-1906). Συμβολή στη μελέτη του γυναικείου οθωμανικού τύπου». Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2010.

Δαλακούρα, Κατερίνα. «Γυναικεία εκδοτική δραστηριότητα στον οθωμανικό χώρο: Το φαινόμενο, οι προεκτάσεις και η πορεία του». Ημερίδα με θέμα Κυψέλη: Ψηφιακή ερευνητική βάση δεδομένων. Ο γυναικείος Τύπος στον Οθωμανικό χώρο (1845-1922). 28 Νοεμβρίου 2015, Ρέθυμνο. http://cms.fks.uoc.gr/kypseli/

Δαλακούρα, Κατερίνα. «Λόγοι για την εκπαίδευση στα ελληνικά γυναικεία περιοδικά του οθωμανικού χώρου (19ος αι.-1906): Η γυναικεία λαϊκή εκπαίδευση». Μνήμων, τχ. 31 (2010): 115-150.

Dalakoura, Katerina. “Women and Publicity: The Emergence and Course of Women’s Press in Ottoman Context”. International Exhibition & Conference Women’s Press - Women of the Press. Women’s Periodicals and Women Editors in the Ottoman Space. University of Crete & Hellenic Open University. 9-11 November 2018, Rethymno.

Dalakoura, Katerina. “Ottoman Women’s Press in Historical Research: State of the Art and Historiographical Issues”. International Exhibition & Conference Women’s Press - Women of the Press. Women’s Periodicals and Women Editors in the Ottoman Space. University of Crete & Hellenic Open University. 9-11 November 2018, Rethymno.


Σημείωση: Η περιγραφή του εντύπου έχει στηριχθεί (πρωτίστως) στη μελέτη του ίδιου του εντύπου και στην υπάρχουσα δευτερογενή βιβλιογραφία.

Total 719 items.

Άρθρα του Βοσπορίς

#IDΤίτλοςΥπότιτλος/οιΈντυποΣτοιχεία βιβλιογραφικής αναφοράςΠερίληψηΠρωτότυποΜεταφρασμένοΤίτλος πρωτότυπου (για μεταφρασμένο)Γλώσσα πρωτότυπουΣυγγραφέας πρωτότυπου (για μεταφρασμένο)Σχόλια
14238Η προσαγωγή των παίδων εις τον ναόνΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 225-226 Έτος Β, τχ. 29 (1900), σ. 237-239Άρθρο που διερωτάται σχετικά με την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της πρώιμης και αναγκαστικής προσαγωγής των παιδιών στην εκκλησία. To άρθρο χρησιμοποιεί επιχειρήματα βασισμένα στα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης της εποχής.ΝαιΕλληνική Άρθρο σε συνέχειες.
24264ΔήλωσιςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 1Ενημέρωση των αναγνωστών και συνδρομητών ότι ο Ιωάννης Α. Χατζόπουλος δεν είναι πλέον διευθυντής σύνταξης του περιοδικού και ότι τη διεύθυνση της σύνταξης αυτού αναλαμβάνει η ίδια η εκδότρια Κορνηλία Πρεβεζιώτου.Ναι Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
34266Το τρίτον έτος της ΒοσπορίδοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 1-3Εναρκτήριο/ επετειακό άρθρο του τρίτου έτους. Αναφέρεται στις δυσκολίες που συνοδεύουν την έκδοση, με δεδομένα τα προβλήματα της εποχής ("φιλολογική ακινησία", οικονομική δυσπραγία, "εθνική κατάπτωση"), τις οποίες παρά τη μικρή πείρα (πρόκειται για το τρίτο έτος κυκλοφορίας του εντύπου) η εκδότρια δηλώνει ότι αντιμετωπίζει με την υποστήριξη της κοινότητας. Επαναλαμβάνει τους στόχους έκδοσης τονίζοντας ιδιαίτερα την παροχή ωφέλειας εθνικής στις γυναίκες και τα αρνητικά της μίμησης ξενόφερτων συνηθειών και της χειραφέτησης, που αποτελούν και τα αίτια της προαναφερόμενης ¨εθνικής κατάπτωσης" . ΝαιΕλληνική Κορνηλία ΠρεβεζιώτουΓλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
44277ΜΟΝΟΛΟΓΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 3-4Σε αυτό το άρθρο, ο συγγραφέας παρουσιάζει το ρόλο που έπαιξε στη ζωή του το φιλί και ο έρωτας μέσα από τη συνειδητοποίηση του παρελθόντος του. Καταλήγει, συνειδητοποιώντας τη μοναξιά του, την οποία πλέον και αντιμετωπίζει σε αυτό το στάδιο της ζωής του. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
54278ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 4ΝαιΠρόκειται για ένα σύνολο 7 αποφθέγματων των Ascham, Milton, Chalmers, Vogue, και Σόλωνα. Ορισμένα από αυτά είναι μεταφρασμένα. Σε αυτό το τεύχος του περιοδικού παρουσιάζονται σε γλώσσα ελληνική καθαρεύουσα.
64279ΗΤΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥΔιήγημα ΠρωτότυπονΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 4-6 Έτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 16-18 Έτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 29-31ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Πρόκειται για τη συνέχεια του διηγήματος από αρ. 58.
74281ΘΡΗΝΟΣ εις τον αοίδιμον Καθηγητήν ΑΝΔΡΕΑΝ ΣΠΑΘΑΡΗΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 6-7Επικήδειος.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Απαγγελθείς προ του τάφου του υπό Δημητρίου Μ. Γεράκη εκ μέρους των μαθητών της Μ. του Γ. Σχολής.
84282Η ΑΛΗΘΗΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 8ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
94283ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 8-9Σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνονται 9 μικρές ιστορίες. Συνδετικός κρίκος αυτών των ιστοριών είναι ότι όλες βασίζονται σε επιμέρους χαρακτηριστικά της κοινωνίας (κληρονομικά, δικαστική διαμάχη με θέμα το διαζύγιο, οικογενειακή αποκατάσταση, διάλογος σε εκκλησία, πρακτορεία συνοικεσίων, προβλήματα γάμου, γλωσσικό ζήτημα, διάλογος συζύγων).ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από τον/την Αντ. Παπ.
104286Μόνη εν τω κόσμωΗθικότατον και δραματικόν μυθιστόρημαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 188Το μυθιστόρημα αναφέρεται στην ιστορία ενός φτωχού νέου του Ραφαήλ, ο οποίος αγάπησε τη Μαργαρίτα την κόρη ενός βαρόνου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Πρόκειται για ανυπόγραφο κείμενο που δημοσιεύεται σε εννέα (9) συνέχειες για το πρώτο έτος, είκοσι έξι (26) συνέχειες για το δεύτερο έτος και τέσσερις (4) συνέχειες για το τρίτο έτος, χωρίς να ολοκληρωθεί. Βλ. από Η Βοσ̟πορίς Α/23 (10 Νοεμβρίου 1899) έως Α/31 (09 Απριλίου 1900), από Η Βοσ̟πορίς Β/33 (30 Απριλίου 1900) έως Β/58 (10 Απριλίου 1901) και από Η Βοσ̟πορίς Γ/1 (20 Απριλίου 1901) έως Γ/4 (20 Μαίου 1901).
114287Η ΑΝΟΙΞΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 10ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
124288ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 10-12ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
134289Ο Βεζούβιος ΒρυχάταιΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 12Το άρθρο αναφέρεται στο ηφαίστειο του Βεζούβιου, ο οποίος "αφυπνίστηκε". Το άρθρο κλείνει εκφράζοντας τον προβληματισμό να μη συμβεί κάτι κακό όπως κατα την αρχαιότητα είχε συμβεί με τον Πλίνιο. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το άρθρο ανήκει στη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
144290Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 12Απαντήσεις σε επιστολές που λάμβανε το περιοδικό από διάφορους φορείς και από διάφορες περιοχές.ΝαιΕλληνική Πρόκειται για μόνιμη στήλη.
154292Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΙΛΑΡΕΣΚΕΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 37-39 Έτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 61-63Το άρθρο αναφέρεται στην αξία και τα χαρακτηριστικά της γυναικείας φιλαρέσκειας.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το άρθρο δεν ολοκληρώνεται στο παρόν τεύχος και όπως αναφέρει η εκδότρια "έπεται το τέλος". Ολοκληρώνεται στο έκτο τεύχος.
164317Διάσημαι Γυναίκες εν τη Αγία Γραφήυπό Καρολίνας Δάμβρ, Μετά τον ΜωυσήΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 228-229Άρθρο που περιγράφει τη ζωή της Ρουθ, μίας γνωστής γυναικείας μορφής της Αγίας Γραφής.Σε συνέχειες.
174318Σαπφώ ΛεοντιάςΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 229ΝαιΕλληνική Κείμενο στη μνήμη της Σαπφούς Λεοντιάς.
184319Αι ράπτριαι εν Βουδαπέστη ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 12Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε μία απεργία ραπτριών στη Βουδαπέστη. Αναφέρονται τα αιτήματα (αύξηση μισθών, ελάφρυνση εργασίας, κατάργηση νυχτερινών αγρυπνιών). Το άρθρο κλείνει μιλώντας για τις δυσκολίες του επαγγέλματος της ράπτριας.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το άρθρο ανήκει στη στήλη με κεντρικό τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
194320Ποιητής ... κλέπτηςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 1 (1901), σ. 12Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη σύλληψη ενός κλέφτη στο Παρίσι, ο οποίος είχε γράψει σε ένα χαρτί ένα τετράστιχο, με το οποίο και ομολογούσε την αξιόποινη πράξη του. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το άρθρο ανήκει στη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
204321ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 15-16 Έτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 39 Έτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 63-64 Έτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 75-76 Έτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 207-208Στο δεύτερο έτος του τρίτου έτους κυκλοφορίας της Βοσπορίδας εστιάζει στο γεγονός ότι η μουσική μεταβάλλεται συνεχώς, παρακολουθώντας την εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος. Αυτή η διαδικασία γίνεται τόσο γρήγορα ώστε πολλά μουσικά έργα "γερνούν" πολύ γρήγορα, όπως παραρηρεί ο Εμμ. Ροίδης. Από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνται τα δημοτικά τραγούδια. Στο τέταρτο τεύχος του τρίτου έτους κυκλοφορίας της Βοσπορίδας εστιάζει στην απουσία εθνικής μουσικής, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί και στοιχείο μόρφωσης και παιδεύσεως. Βάση για κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι οι ύμνοι της εκκλησίας. Επίσης, προτρέπεται να αποτελέσει αφετηρία η δημοτική μουσική και οι δημοτικές μελωδίες, οι οποίες είναι αυτές που από τη μία μπορούν να διασώσουν τα στοιχεία της αρχαίας μουσικής, αλλά σίγουρα είναι ανεπηρέαστες από την ξένη μουσική. Στό έκτο τεύχος του τρίτου έτους κυκλοφορίας της Βοσπορίδας το άρθρο συνεχίζεται και ξεκινάει έχοντας τον υπότιτλο "Ο Πύργος". Εκεί παρατίθεται ένα δημοτικό άσμα που αναφέρεται στον έρωτα της Ηρώς και του Λέανδρου όπου εξυμνήθηκε από τον Μουσαίο το Γραμματικό κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Καθώς το άρθρο προχωράει παρατίθενται κάποια ακόμη άσματα και δίστιχα που κατά τον Δ. Σάρρο (εν τη δημοτική ημών ποιήσει εν Αθήναις 1892) αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία. Στο έβδομο τεύχος αναφέρεται στα τραγούδια της ξενιτιάς. Μιλά για τον Ηπειρώτη και για την έμφυτη νοσταλγία και ανάμνηση των "εν τη γενεθλίω γη", για το αίσθημα του χωρισμού, της γλυκιάς ελπίδας της επανόδου, του φόβου, των ανησυχιών και όλων των αισθημάτων της ξενιτιάς. Παρατίθεται το άσμα "Λουμποβίτσας γλυκό νερό, αν πιω δεν ξαναγυρνώ". ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο έχει πολλές συνέχειες.
214322ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 40Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Πρόκειται για τρία αποφθέγματα των George Gissing και Πλούταρχου.
224323ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΦΙΛΑΙΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 40-42 Έτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 57-59ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Πρόκειται για διήγημα το οποίο βρίσκεται σε δύο συνέχειες.
234324ΤΙ ΚΙ' ΑΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΑΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 42-43ΝαιΕλληνική Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Το Ερμοπούλι της Τυμφρήστου".
244371ΕΛΕΓΕΙΟΝΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΜΝΗΜΗΝ, του Θ.Π.ΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 229Ποίημα εις τη μνήμη του Θ.Π.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Στο τέλος του ποιήματος σημειώνεται: εν Αθήναις.
254372Τι απέγειναν;ΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900) σ. 230Ρομαντικό διήγημα που περιγράφει μια συζήτηση ανάμεσα σε ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι.ΝαιΌχιΕλληνική καθαρεύουσαΑνήκει στη στήλη "ΜΙΚΡΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ". Στο τέλος του διηγήματος σημειώνεται: Εν Χάλκη Φεβρουάριος 1900.
264373[Σκέψεις-αποφθέγματα]ΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900) σ. 232Μικρά αποφθέγματα-γνωμικά.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Ανήκει στη στήλη "ΑΣΤΕΡΟΚΟΝΙΣ". Έχει υπογραφή "Καρυάτις".
274374Χορός των τεθνεώτων άνευ κραυγών και φώτωνΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 232-234Σατυρικό ποίημαΝαιΕλληνική Πάνω από τον τίτλο σημειώνεται: "Εκ του ΡΩΜΗΟΥ". Είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΡΩΜΗΟΣ που γραφόταν από τον Σουρή. Ο ΡΩΜΗΟΣ εκδιδόταν στην Αθήνα από τις 2 Απριλίου 1883 ως τις 17 Νοεμβρίου του 1918 με μια διακοπή από 13 Αυγούστου 1883 ως 23 Ιουνίου 1884. Πηγή: pleias.lis.upatras.gr
284375Πρακτική οδηγίαπρος διδασκαλίαν των εργοχείρων εν τοις ΠαρθεναγωγείοιςΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 233-234 Έτος Β, τχ. 30 (1900), σ. 257-258Οδηγίες για τη διδασκαλία των εργοχείρων στα Παρθεναγωγεία. Είναι μεταφρασμένες από γερμανικό κείμενο από τον Γ. Καρατζά.ΝαιΓερμανικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ". Άρθρο σε συνέχειες Στη σελ. 236 του τ. 28 υπάρχει σχόλιο ότι "η Βοσπορίς", πραγματοποιώντας την υπόσχεσή της, δημοσιεύει "γερμανικήν πραγμάτειαν" για τη διδασκαλία της ραπτικής και λοιπών γυναικείων εργοχείρων μεταφρασμένη από τον διδάσκαλο Γ. Καρατζά. Θεωρείται ότι θα είναι πολύ χρήσιμο για τα Παρθεναγωγεία και τις οικογένειες.
294376[Καλλιτεχνικός Θίασος αδ. Ταβουλάρη]ΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 234 Άρθρο σχετικό με τον θεατρικό θίασο των αδελφών Ταβουλάρη. Το κείμενο επαινεί ιδιαίτερα τον αοιδό Αποστόλου.ΝαιΕίναι ανυπόγραφο. Ανήκει στη στήλη "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ".
304377Το γυναικείον ζήτημα υπό του κόμητος Δ' ΩσσομβίλΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ.235Άρθρο σχετικό με την έκδοση του γαλλικού βιβλίου "Μισθοί και ένδεια γυναικών" από τον συγγραφέα D' Haussonville. Το συγκεκριμένο βιβλίο επιχειρηματολογεί κατά της γυναικείας χειραφέτησης.Είναι ανυπόγραφο. Ανήκει στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ".
314378Το ωραίον εν τη παιδαγωγικήΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 235 Άρθρο που αναφέρεται σε εγκύκλιο του γαλλικού Υπουργείου της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η εγκύκλιος επισημαίνει την αναγκαιότητα της αισθητικής φιλοκαλίας στην ανατροφή των παιδιών.Είναι ανυπόγραφο. Ανήκει στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
324379Η δις Μακ Κη ΧάρισσονΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 235 Άρθρο στο οποίο αναφέρεται η είδηση ότι η Μακ Κη Χάρισσον ήταν μία από τις αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Έκθεση του Παρισιού του 1900. Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι η συγκεκριμένη είδηση χαροποίησε τους και τις "απόστολους" στην Ευρώπη υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης.Είναι ανυπόγραφο. Ανήκει στην στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
334380Η πρώτη αεροναύτις γυνήΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900) σ. 235 Άρθρο σχετικό με την πτήση της πρώτης γυναίκας αεροναύτη που είχε αίσιο τέλος. Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το τι κατάληξη θα έχει η απόπειρα χειραφέτησης της γυναίκας στο κοινωνικό επίπεδο.ΝαιEλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Ανήκει στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
344381Χαρακτηρισμός διδασκαλίσσηςΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 236Χιουμοριστική ιστορία όπου μία δασκάλα ερωτάται για την άποψή της για την ανάγνωση βιβλίων. Εκείνη απάντησε ότι της φτάνει που γνωρίζει γραμματική και ότι δεν διακρίνεται από βλακεία για να κάθεται να διαβάζει κι άλλα βιβλία.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
354382Εν γυμνασίω θηλέων κατά το ελληνικόν μάθημαΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 236Αστείο περιστατικό ανάμεσα σε καθηγητή και μαθήτρια σε γυμνάσιο θηλέων.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
364383Μαγειρική συνταγήΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ.236 Μαγειρική συνταγή για αυγά.ΌχιΌχιελληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
374384ΛιτότηςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 241-242 Ποίημα με θέμα την προτίμηση του ποιητή στη λιτή ζωή κοντά στη φύση πάρα σε μια ζωή με πλούτη και έγνοιες.ΝαιΕλληνική
384385Ο μοναχός του ΟυαιηκφηδδΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 242-243Διήγημα το οποίο αναφέρεται στη συνάντηση ενός ερημίτη με έναν θλιμμένο ξένο. Έχει συμβεί παρανόηση και ο θλιμμένος ξένος τελικά είναι μία ερωτευμένη κοπέλα που αναζητά έναν νεαρό. Ο νεαρός έχει εξαφανιστεί από τη ζωή της διότι η κοπέλα είχε πληγώσει τα αισθήματά του εξαιτίας της υπεροψίας της. Το διήγημα έχει αίσιο τέλος καθώς ο ερημίτης ήταν τελικά ο νεαρός που αναζητούσε η κοπέλα και το ζευγάρι ξανασμίγει.ΝαιΑγγλικάGoldsmithΜεταφρασμένο από Επαμ. Αγιαν.
394386Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900),σ. 245ΕλληνικήΑνήκει στην στήλη "ΑΣΤΕΡΟΚΟΝΙΣ". Σύνολο αποφθεγμάτων που υπογράφει η Κορνηλία Πρεβεζιώτου με το ψευδώνυμο "Καρυάτις".
404387ΑγάπηΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 245 Το ποίημα έχει θέμα τον νεανικό έρωτα του ποιητή για μια κοπέλα που ακόμη την θυμάται αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια.ΝαιΕλληνική
414388Ο θηλασμός δια του μητρικού γάλακτοςΤι λέγει ο ΖολάΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 245-246 Έτος Α, τχ. 30 (1900), σ.Άρθρο που αναφέρεται στη σημασία του μητρικού θηλασμού για την υγεία του βρέφους ενώ ασκεί κριτική στο θεσμό της παραμάνας καθώς και στις μητέρες που δεν θηλάζουν. Ο θηλασμός θεωρείται μητρικό καθήκον και έκφραση της "ανθρώπινης ωραιότητας" από τον οποίο όμως μπορούν να εξαιρεθούν οι άρρωστες μητέρες και οι εργάτριες.ΝαιΓαλλικήΖολάΧωρίζεται σε δύο συνέχειες. Είναι αναδημοσίευση από τη γαλλική γυναικεία εφημερίδα Σφενδόνη.
424389Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 246-247Άρθρο που συγχαίρει τον καλλιτεχνικό θίασο "Μένανδρο" με διευθυντή τον Δ. Ταβουλάρη. Ανήκει στην στήλη "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ". Είναι ανυπόγραφο.
434390Ονόματα βρεφών παρά τοις άγγλοιςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 247Το κείμενο, χρησιμοποιώντας ειρωνικό ύφος, σχολιάζει τα ονόματα που δίνουν οι Άγγλοι στα παιδιά τους . ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
444391Η δις ΑνριώΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 247Το άρθρο αναφέρεται στον πρόωρο θάνατο της μις Ανριώ, μιας νεαρής και ταλαντούχας γαλλίδας ηθοποιού.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ". Είναι ανυπόγραφο.
454392Εν γυμνασίω κατά το μάθημα της ΛογικήςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 247-248Αφορά αστείο περιστατικό σε γυμνάσιο ανάμεσα σε μαθητή και καθηγητή. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
464393ΟικιακάΠρακτική συμβουλήΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 248 Συμβουλή οικοκυρικής για να μη σκουριάζουν οι σιδερένιες επιφάνειες από την υγρασία.ΝαιΕλληνική
474394Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 248 Επικοινωνία με τους/τις αναγνώστες/τριες - συνδρομητές.ΝαιΕλληνική
484396Η γυναικεία πολυτέλεια εν τω ναώΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 30 (1900), σ. 249-251Το εν λόγω άρθρο αρχικά σχολιάζει ως θετικό στις γυναίκες το φαινόμενο της ροπής τους προς τη θρησκεία. Συνεχίζει, όμως, ασκώντας έντονη κριτική στον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες τόσο μέσα στο ναό όσο και έξω από αυτόν. Αναφέρεται σε μια μερίδα γυναικών, η οποία διάγει βίο εκτός του οίκου και έχει έντονη ροπή προς το πολυτελές και προκλητικό ντύσιμο, τη μόδα, την επιδειξιομανία. Θεωρεί ότι η πολυτέλεια ισοπεδώνει τη διάκριση ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις καθώς δεν μπορεί κανείς -λόγω πολυτελούς ντυσίματος- να διακρίνει τη γυναίκα του τραπεζίτη από τη γυναίκα του παντοπώλη. Για αυτό συστήνει γενικότερα περισσότερη αιδώ στις ομόφυλες της και πιο απλό ντύσιμο κατά την επίσκεψή τους στο ναό.ΝαιΕλληνική
494397Η μουσική των ηπειρώτικων ασμάτωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 10 (12 Ιουνίου 1899), σ.75-76 Έτος Α, τχ. 16 (1899), σ.123-124 Έτος Α, τχ. 28 (1900), σ. 227-228 Έτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 240-241 Έτος Α, τχ. 30 (1900), σ. 251-252Άρθρο σχετικό με τη δημοτική μουσική, τη δημοτική ποίηση και τα πανηγύρια της Ηπείρου σε συνέχειες. Άρθρο σε συνέχειες.
504398Ο ΔάσκαλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 30 (1900), σ. 254Ποίημα με θέμα έναν επίδοξο ποιητή που κόντρα στη συμβουλή του δασκάλου του να σταματήσει να γράφει, εκείνος συνεχίζει.ΝαιΕλληνική
514400Η εκδίκησις της ΛίζαςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 30 (1900), σ. 254-256Το διήγημα έχει ηρωίδα τη Λίζα μία κοπέλα η οποία εγκαταλείφθηκε από τον μνηστήρα της Πέτρο για κάποια άλλη. Η Λίζα ορκίστηκε να τον εκδικηθεί. Το κείμενο περιγράφει πως η νεαρή κοπέλα καταφέρνει να πάρει την εκδίκησή της.ΝαιΓαλλικήΤο κείμενο είναι μεταφρασμένο από την Αγλαΐα Πρεβεζιώτου.
524401Έχω χρυσόν!ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 30 (1900), σ. 256-257Ποίημα με θέμα την έλλειψη χρυσού, δηλαδή οικονομικής άνεσης. ΝαιΕλληνική
534403Ο Έρως μουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 30 (1900), σ. 257Ποίημα όπου ένας νέος περιγράφει τον μάταιο έρωτά του για μία νεαρή κοπέλα.ΝαιΕλληνική
544405Η ανδρία των ΒόερςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 30 (1900), σ. 259-260Άρθρο που περιγράφει τον σκληρό και λιτό τρόπο ζωής των Βόερς καθώς και τον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους. ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
554406Αιμοχαρείς συρμοίΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 30 (1900), σ. 260Το άρθρο ασκεί αρνητική κριτική σε μια νέα μόδα που προέρχεται από την Αμερική, τη δημιουργία κοσμημάτων από οστά. Παράλληλα η αρθρογράφος βρίσκει ευκαιρία να κατηγορήσει τις ομόφυλές της για σκληρότητα.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
564412ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 45Πρόκειται για ένα απόφθεγμα του Ευρυπίδη.Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
574413ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 45ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Στο τέλος του ποιήματος αναφέρεται η ημερομηνία "Τη 17 Μαρτίου 1901".
584414Η πριγκήπισσα Λε ΣιμαίΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 47Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην πριγκίπισσα Λε Σιμαί, η οποία έφυγε από τη συζυγική της στέγη με έναν αθίγγανο και τώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πενίας ενώ πριν είχε μεγάλη περιουσία.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη άρθρων με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
594419Δέκα εξ κοιτίδεςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 48Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην αποστολή "κοιτίδας καλλιτεχνικώς εξειργασμένην" στη βασίλισσα εν αναμονή της γέννησης του διαδόχου του θρόνου. Πρόκειται για εθνικό έθιμο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη άρθρων με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
604420Θεραπεία ΑμερικανίδωνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 48Το παρόν άρθρο αναφέρεται στις κυρίες της Νέας Υόρκης, οι οποίες κατά την αρθρογράφο έχουν "ζωηράν τη φαντασίαν", διατείνονται ότι "η ορμητική δια του ανελκυστήρος ανάβασις είναι τονωτική, επιταχύνουσα την κυκλοφορίαν". ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
614421Η θερμοκρασία των φυτώνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 48Στο παρόν άρθρο ο Άγγλος φυσιολόγος Ουέλλς εξηγεί για ποιο λόγο κατά το τέλος του φθινοπώρου ή τις πρώτες ημέρες του "έαρος", τα φυτά εξακολουθούν να παγώνουν.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη άρθρων "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
624422Τα άνθη εν τω υπνωτισμώΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 48Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην ενέργεια των φυτών και η οποία επιδρά στους ανθρώπους.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη άρθρων με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
634423Πατήρ αποτεινόμενος προς το επταετές θυγάτριόν τουΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 48Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν διάλογο πατέρα και κόρης, δείχνοντας την απογοήτευση του πατέρα ως προς τη φρονιμότητα της κόρης του.Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στην γενικότερη στήλη άρθρων "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ".
644424Η χήρα Μ. προς τον δεύτερον σύζυγόν τηςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 48Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν διάλογο μεταξύ συζύγων, κάνοντας φανερή τη χιουμοριστική διάθεση που θέλει να δώσει στο διάλογο η γυναίκα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ΄ ΕΚΕΙ".
654425Μεταξύ δύο τυφλών συζητούντων περί πολιτικώνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 48Το παρόν αναφέρεται σε μία συζήτηση μεταξύ δύο τυφλών, όπου ο ένας καλέι το άλλον να ανοίξει τα μάτια του και να δει.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ".
664426Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 48Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν διάλογο μεταξύ δύο φίλων, όπου αναφέρονται στη ζωή του ενός συζύγου. Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ". Το υπογράφει ο Γ. Σαββόπουλος.
674427Κατά το μάθημα της πραγματογνωσίαςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 48Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν διάλογο όπου ένα ζώο χαρακτηρίζεται "κερασφόρον", και τελικώς απαντά πως είναι ο Διάβολος.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ".
684428Κατά τας εξετάσεις εν τη τεχνολογίαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 4 (1901), σ. 48Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν διάλογο μέσα σε μία σχολική τάξη με θέμα συζήτησης τον γάμο, αποκαλώντας τον στο τέλος "Μυστήριον".ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ".
694429Επί της Β'. εις τον Οικουμενικόν Θρόνον αναρρήσει ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΟΥ Γ'ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 49-51"Εν Πέραν τη 29η Μαίου 1901"
704438ΣΤΕΝΑΓΜΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 54ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
714439Τα ορφανά των βιβλίωνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 60Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην ίδρυση του "Ορφανοτροφείου του Βιβλίου" στο Παρίσι από τον εκδότη κ. Βουρδέλ, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά αποθανόντων συγγραφέων, τυπογράφων, διανομέων, κτλ. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
724440Τις ο αληθής συγγραφεύςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 60Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην επίσκεψη κάποιου κυρίου (δεν αναφέρεται το όνομα) στον διευθυντή του θεάτρου του Βερολίνου, ζητώντας δικαιώματα ιδιοκτησίας (300 μάρκα χρηματική αποζημίωση) για δύο "παιχθέντα κωμειδύλλια", αναφέροντας ότι μπορεί να μην είναι ο συγγραφέας του, αλλά ότι βασίζονται και αναπαριστούν τη ζωή του. Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ότι ή αυτός ο κύριος έχασε "τας φρένας" του, ή ότι θα τα χάσουν οι δικαστές.Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
734441Ψευδής πρίγκιψΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 60Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην καταδική με εξάμηνη φυλάκιση από το δικαστήριο του Παρισιού ο Δον Λέων Λαφορζ Δε Βιτανβάλ, ως ιδρυτής ανύπαρκτου τιμαρίου Σαιν Λεών. Ο εν λόγω κύριος είχε σκοπό να μεταπωλήσει το τιμάριο αντί μεγάλου ποσού. Παράλληλα εμφανιζόταν στα μεγάλα σαλόνια της αριστοκρατίας, συνόδευε με περηφάνεια δεσποινίδες του Παρισιού, ενώ ταυτόχρονα ζούσε σε απόλυτη λιτότητα και σε "πενιχρό" δωμάτιο. Κάτι τέτοιο δημιούργησε υπόνοιες όπου και τελικά καταδικάσθηκε για σφετερισμό και παράνομη χρήση. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
744442Η ΟΜΟΡΦΗ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 59Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Το Ερμοπούλι της Τυμφρήστου".
754444Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 29 (1900), σ. 248 Αστείο.ΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
764452[Ομοιομορφία επικήδειων λόγων]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 56Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοιομορφία στα προγράμματα των σχολών σε αντίθεση με την ομοιομορφία που υπάρχει στους επικήδειους λόγους, μιας και οι ιεροκήρυκες διαβάζουν πάντα τον ίδιο λόγο, αλλάζοντας απλώς τα ονόματα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την συντάκτρια, είναι "χριστιανικόν" και προάγει την ισότητα. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
774453Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 56Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν διάλογο που πραγματοποιείται σε ένα δικαστήριο μεταξύ του προέδρου και των δύο συζύγων. Θέμα του είναι το διαζύγιο του ζευγαριού.Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
784454[Περί επισκέψεων]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 56Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στον κόσμο, αιτιολογώντας την άποψη αυτή με ένα παράδειγμα όπου πολλές φορές σε μια γιορτή ενός κυρίου διαβάζουμε στην εφημερίδα ότι δεν δέχεται επισκέψεις. Όμως, αν επισκεφτεί κάποιος το σπίτι του την ημέρα της γιορτής, μάλλον θα καταλάβει ότι στην ανακοίνωση της εφημερίδας έγραφε ότι ο κύριος δέχεται επισκέψεις. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
794455[Σκέψη υπηρέτριας]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 56Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο γεγονός ότι μία υπηρέτρια ενός σπιτιού φοβάται ότι θα σταματήσουν οι επισκέψεις που γίνονταν γι' αυτήν, μιας και η κυρία της έχει διακόψει τις επισκέψεις γενικότερα, κάτι που βέβαια χαροποιεί την υπηρέτρια, μιας και θα την απαλλάξει από τον κόπο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
804456[Μεταξύ συζύγων]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 56Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο διάλογο μεταξύ δύο συζύγων με θέμα την καθυστέρηση στο χτένισμα της συζύγου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
814457[Αναστάτωσις εις την Αγγλίαν]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 56Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο θέμα της χειραφέτησης των γυναικών, η οποία κατά τη συντάκτρια προοδεύει "τρομακτικώς". Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στις κυρίες της Αγγλίας, οι οποίες αποφάσισαν να καπνίζουν όλες, παντού και συνεχώς τσιγάρα. Διερωτάται η συντάκτρια του άρθρου γιατί δεν προτίμησαν "την πίπαν", την οποία προτιμούν οι άντρες, οι οποίοι προτιμούν μάλιστα ακόμη και να χωρίσουν τις γυναίκες τους από το να σταματήσουν να κάνουν την πίπα τους. Αυτό το γεγονός οφείλεται στην αντιγραφή αυτού του παραδείγματος από τις ελληνίδες κυρίες, μιας και στα τσιγάρα που κατασκεύασε η Φιλοπρόοδος Regie υπάρχει η επιγραφή "τσιγάρα διά τας κυρίας". ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
824458[Μεταξύ φίλων]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 56Το παρόν άρθρο αναφέρεται με χιουμοριστικό τόνο στο θέμα της χειραφέτησης, μέσα από το διάλογο δύο φίλων, οι οποίοι καταλήγουν να λένε ότι οι γυναίκες "ζητούν να αποκτήσουν μουστάκια". ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
834459[Η σκηνή εν τινι καφενείω]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 56-57Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν διάλογο μεταξύ δύο κυριών και ενός υπηρέτη μέσα σε ένα καφενείο, οι οποίες ζητούν δύο καλούς ναργηλέδες.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
844460[Ο συρμός]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 57Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην τάση της μόδας, όπου παρομοιάζεται από τη συντάκτρια με το τυρρανικό καθεστώς του Νέρωνα και του Καλιγούλα. Αναφέρεται με λεπτομέρειες στο τι προβλέπεται ξεχωριστά για τους άνδρες και τις γυναίκες και κλείνει το άρθρο λέγοντας ότι το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι "Έλεος". ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
854461[Η σκηνή εν τη εκκλησία]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 57Το παρόν άρθρο αναφέρεται, με χιουμοριστική διάθεση μέσα από ένα μικρό διάλογο μεταξύ δύο γυναικών, στη βαφή των μαλλιών ενός άντρα. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
864462ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 59-60Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην πραγματοποίηση της "επετείου εορτής του γεραρού Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου", την Κυριακή 27 του μηνός. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Τοποτηρητής και πολλά μέλη της ιεράς Συνόδου, η Α.Ε. ο Πρεσβευτής της Ελλάδος κ. Ν. Μαυροκορδάτος, πλήθος λογίων και επιστημόνων και διαπρεπή μέλη της κοινωνίας.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
874463ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΠΑΜΕΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 60Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην αποστολή συγχαρητηρίων στην "Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης Απάμεια", η οποία διαθέτει για πολύ καιρό αναγνωστήριο και συμβάλλει γενικότερα στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
884465[Υπενθύμιση αποστολής των συνδρομών]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 63 Παράκληση προς τους συνδρομητές που καθυστερούν την καταβολή της συνδρομής τους να την αποστείλουν, υπενθυμίζοντας τους τρόπους καταβολής των συνδρομών και επισημαίνοντας το πολυέξοδο τους εγχειρήματος της έκδοσης του περιοδικού.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Η παρούσα ανακοίνωση υπάρχει και σε άλλα τεύχη του του ίδιου έτους. Πιο συγκεκριμένα, στο τχ. 5 (σ. 54) και στο τχ. 8 (σ. 85).
894466ΣΕ ΣΕΝΑΕις τη αβράν, την ευγενή, τν θελκτήριον δέσποιναν Μαριέτταν Π. ΚαμπάΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 64-65ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
904467ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 67-69Σε αυτό το διήγημα παρουσιάζεται η ιστορία ενός ερωτευμένου ζευγαριού που μέσα από γλαφυρές εικόνες της φύσης ο έρωτάς τους παρομοιάζεται σαν ένα μέρος της άνοιξης. Σε ένα σκηνικό από μαγευτικά τοπία, διαυγή ουρανό, τα πρώτα άνθη της άνοιξης και ήρεμη θάλασσα, ένα ζευγάρι που αγκαλιάζει ο ένας τον άλλον ζώντας στιγμές έκστασης ανταλλάσσει φιλιά και λόγια αγάπης: Αυτός – «Είσαι η ευδαιμονία μου!», Αυτή – «Το όνειρόν μου είσαι σύ!» Αυτές οι συναντήσεις επαναλαμβάνονται για αρκετό καιρό, μέχρι που πέρασαν τρία χρόνια. Οπότε η συγγραφέας μας μεταφέρει πάλι στο ίδιο μέρος αλλά αυτή τη φορά το σκηνικό έχει αλλάξει. Βρισκόμαστε σε ένα φθινοπωρινό, κρύο και συννεφιασμένο απόγευμα με αγριεμένη τη θάλασσα. Η συγγραφέας περιγράφει τι της συνέβη σε μία βόλτα της όπου πάνω σε ένα βράχο συνάντησε την κοπέλα που περιέγραφε νωρίτερα ως μέρος του ερωτευμένου ζευγαριού να στέκεται σιωπηλή και απελπισμένη. Λίγα βήματα μπροστά από την συγγραφέα περπατούσε αγκαζέ ένα νιόπαντρο ζευγάρι που από ότι αποκαλύπτεται στο τέλος ο άντρας ήταν αυτός του προαναφερόμενου ερωτευμένου ζεύγους. Μόλις, λοιπόν, πέρασαν μπροστά από το βράχο που στεκόταν η απαρηγόρητη κοπέλα ακούστηκαν απαίσιες κραυγές ενώ ψαράδες έτρεξαν σε βοήθεια ατόμου που πνίγονταν. Μόλις η συγγραφέας έφτασε στην παραλία είδε ένα πτώμα πνιγμένης γυναίκας, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ψαράδων, την οποία αναγνώρισε ως την κοπέλα του βράχου. Την επόμενη μέρα, και αφού η συγγραφέας είχε μείνει άυπνη, κατακλυσμένη από αισθήματα οίκτου για την άτυχη κοπέλα, αποφάσισε να επισκεφτεί ξανά το βράχο όπου στεκόταν και προς μεγάλη της έκπληξη βρήκε ένα ψάθινο καπέλο μέσα στο οποίο υπήρχε ένα χρηματικό ποσό και η τελευταία επιθυμία της νεκρής: Τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για να γίνει ο τάφος της σε εκείνο το βράχο και να χαραχθεί πάνω του η φράση: «Το όνειρόν μου είσαι συ». Ένα χρόνο μετά το συμβάν ο πρώην φίλος της κοπέλας, φέροντας σημάδια πενθούντος συζύγου έκλαιγε πάνω στον τάφο. Αλλά ήταν πλέον αργά! ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Πέραν 22 Μαίου 1901.
914468Η ΓΟΗΣΣΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 69-70 Έτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 82-83 Έτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 93-95 Έτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 102-104 Έτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 118-119 Έτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 130-131 Έτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 139-140 Έτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 153-155 Έτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 164-165 Έτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 178-179 Έτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 189-190 Έτος Γ, τχ. 17 (1901), σ. 201-202 Έτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 209-211 Έτος Γ, τχ. 19 (1901), σ. 221-223 Έτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 233-235 Έτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 246-248 Έτος Γ, τχ. 22 (1901), σ. 260-262 Έτος Γ, τχ. 23 (1901), σ. 272-273 Έτος Γ, τχ. 24-25 (1901), σ. 292-294 Έτος Γ, τχ. 26 (1901), σ. 306-307 Έτος Γ, τχ. 27 (1901), σ. 317-319ΝαιΑγγλικήΤο παρόν μυθιστόρημα εξελίσσεται σε συνέχειες.
924469Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 69Με το παρόν άρθρο ανακοινώνεται η προσωρινή διακοπή του μυθιστορήματος "ΜΟΝΗ ΕΝ ΤΩ ΚΟΣΜΩ" με το αγγλικό μυθιστόρημα "Η ΓΟΗΣΣΑ", εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι θα κατακτήσει το κοινό.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
934470Η ανατροφή του Βασιλέως της ΙταλίαςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 71Το άρθρο περιγράφει αναλυτικά την ανατροφή που έλαβε όταν ήταν μικρός ο πρίγκιπας Βίκτωρ Εμμανουήλ, η οποία χαρακτηρίζεται αυστηροτάτη και πλήρους καθηκόντων.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
944471Ο κύκλωψ Πολύφημος γορίλλαςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 71Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην άποψη του δόκτωρα Ζελλ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο κύκλωπας Πολύφημος ήταν γορίλλας. Το άρθρο κλείνει με την άποψη της συντάκτριας, η οποία αναφέρει ότι αγνοείται ο βαθμός αυθεντίας της άποψης του κυρίου Ζελλ, λέγοντας όμως πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι και απίθανο. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
954472Η διατήρησις των ωώνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 72Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε δημοσίευμα αμερικάνικης εφημερίδας σχετικά με 20 διαφορετικές δοκιμές που έγιναν σε 400 αυγά. Τα αυγά εξετάστηκαν μετά από 8 μήνες από την έναρξη των δοκιμών.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
964473Φωνογράφος υβρίζωνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 72Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε μία δίκη που έγινε στην Ουγγαρία όπου το θέμα της ήταν ένας φωνογράφος, ο οποίος δόθηκε προς επισκευή. Όταν επισκευάστηκε, ο κάτοχος του φωνογράφου προσπάθησε να βάλει μουσική κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με φίλους του. Εκεί που περίμεναν να ακούσουν βαλς, ο φωνογράφος άρχισε να κραυγάζει σφοδρότατες ύβρεις. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
974474Ο ξυλουργός προς τον οδοντίατροΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 72Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε ένα διάλογο ενός ξυλουργού με έναν οδοντίατρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στο δεύτερο. Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
984475Ο κατηγορούμενοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 72Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε μιά δίκη όπου η κατηγορία είναι μια φωτιά σε μια ξυλαποθήκη.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
994476Εξηγήσεις καθ' οδόνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 72Το παρόν άρθρο δείχνει με χιουμοριστικό τρόπο την ταύτιση του "σκότους" με κάποιον κύριο Δείνα. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1004481[Αλλαγή στην περιοδικότητα έκδοσης]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 28 (1900), σ. 236Ενημέρωση των αναγνωστών/τριών -συνδρομητών ότι το περιοδικό θα αρχίσει να εκδίδεται ανά δέκα ημέρες.Ναι
1014482[Αγωγιάτης σε δυσκολία]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 72Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν αγωγιάτη, ο οποίος δυσκολευόταν να ανεβεί μια πλαγιά και χρειάστηκε τη βοήθεια κάποιου περαστικού.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1024483[Διάλογος συζύγων]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 72Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε ένα διάλογο δύο συζύγων με θέμα το τι κάνει ο μέθυσος σύζυγος. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1034484[Η ασθένεια της συζύγου]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 72Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε ένα διάλογο μεταξύ δύο συζύγων με θέμα του την ασθένεια της συζύγου και την ειρωνική απάντηση του συζύγου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1044499Βίος Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας(Η μνήμη αυτής τη 1 Απριλίου)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 3-4 Έτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 11Το κείμενο αναφέρεται στον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η Οσία Μαρία στη νεανική ηλικία ζούσε με έναν ανήθικο τρόπο ζωής. Μετά από αρκετά χρόνια με τη βοήθεια της Θείας Χάρις έκανε μεταστροφή και έζησε την υπόλοιπη ζωή της ασκητεύοντας.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ" σε δύο συνέχειες.
1054500Εγκώμιονεις Ανδρέαν ΣυγγρόνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 4Το κείμενο είναι νεκρολογία και εγκωμιάζει την προσωπικότητα του Ανδρέα Συγγρού και την προσφορά του στο έθνος.Ναι
1064501ΕυχαριστίαιΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 4Το κείμενο εκφράζει τις ευχαριστίες της εκδότριας Κ. Πρεβεζιώτου προς τις οθωμανικές αρχές που ενέκριναν την άδεια έκδοσης του εντύπου. Επίσης, ευχαριστεί όλους τους λόγιους και επιστήμονες που θα συνεργαστούν μαζί της για την έκδοση του περιοδικού.ΝαιΕλληνική
1074507ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΚ ΤΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΓΗΣΑνάστασις και έαρΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 52-54Το παρόν άρθρο περιγράφει τις ημέρες του Πάσχα και πιο συγκεκριμένα από το βράδυ της Ανάστασης έως και την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Η περιγραφή ξεκινάει από το βράδυ της Ανάστασης στην εκκλησία, τη δεύτερη ανάσταση της Κυριακής, όπου μετά το πέρας της λειτουργίας ακολουθούσε χορός στο ναό και το κορίτσια δεν μπορούσαν να ανταποδώσουν στο βλέμμα των αγοριών διότι κινδύνευαν να χαρακτηριστούν από τις γριές που παρευρίσκονταν στο χώρο ως ανήθικες.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Βαλατά, τη 21η Απριλίου 1901.
1084508ΠΡΟΦΥΛΑΞΙΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΦΘΙΣΕΩΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 27-28 Έτος Γ, τχ. 5 (1901), σ. 54-55Το παρόν άρθρο αναφέρει ένα σύνολο επιστημονικών απόψεων σχετικά με τη φυματίωση (φθίση), αλλά και τρόπους πρόληψης.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Άρθρο σε συνέχειες.
1094525Πρώται νιφάδες χιόνος υπό ΧΙΟΝΙΑΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 70Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο "φιλολογικό προϊόν" της δεσποινίδος Χιονίας "Πρώτας ταύτας νιφάδας", εξαίροντας την ψυχή, την ευγένεια και γλυκύτητα των αισθημάτων και σκέψεων αυτής. Κάτι τέτοιο επιτείνει ότι το "προϊόν" αφιερώνεται για φιλανθρωπικό σκοπό. Η συντάκτρια του άρθρου τελειώνοντας εύχεται να υπάρξει και συνέχεια. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ".
1104526Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΥΠΟ Δ. Χ'' ΔΑΝΙΗΛΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 70Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην έκδοση ενός τεύχους από τον διευθυντή και αρχισυντάκτη της Φωνής, το οποίο περιλαμβάνει αποφθέγματα Γάλλων συγγραφέων από το γαλλικό "Το Βιβλίον". Σύμφωνα με τη συντάκτρια του άρθρου η θεματολογία των αποφθεγμάτων σχετίζεται με ηθικά θέματα που αφορούν στην ευδαιμονία του ανθρώπου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ".
1114528ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 77ΝαιΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο περιέχει τέσσερα αποφθέγματα εκ των οποίων τα δύο είναι του Πλάτωνα, το ένα του Καμιλλου Λεμονιέ και το τέταρτο είναι ανυπόγραφο.
1124529ΕΛΕΓΕΙΟΝεις Σωτηρίαν Αχ. ΜοσχοπούλουΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 80ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
1134531Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 80-82ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Πριν ξεκινήσει το διήγημα αναφέρεται η φράση "Εις τον φίλον μου Νίκον Γενναρόπουλον". Όταν τελειώνει το διήγημα και πριν το όνομα του συγγραφέα αναφέρεται η φράση "Εν Γενεύη".
1144541Ψάλλουσα καρδίαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο όργανο της καρδιάς ενός στρατιώτη που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης των ΗΠΑ και του οποίου η καρδιά απέδιδε ήχους παρόμοιους με της βάρβιτου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
1154542Η ποιητική διαθήκη του ΠάπαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη συγγραφή ποιημάτων από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ'.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
1164543Καθολικισμός και αναμόρφωσιςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην έκδοση ενός συγγράματος από τον καθηγητή Ιωσήφ Μίλλερ σχετικά με την "αναμόρφωση" του καθολικισμού, του οποίου την ανάγνωση απαγόρεψε το Βατικανό. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
1174544Η χειραφέτησις εν ΒελγίωΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη δεσποινίδα δε Βριέζ από το Βέλγιο, η οποία έχει σπουδάσει ιατρική και ζήτησε την άδεια να γίνει καθηγήτρια ανατομίας και φυσιολογίας. Το άρθρο κλείνει με την άποψη της συντάκτριας ότι συγχαίρει το χειραφετικό πνεύμα αυτής της προσπάθειας, παρότι γενικώς έλαβε συγχαρητήρια για την χειραφετική κατάκτηση. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
1184545Αι γυναίκες και η ειρήνηΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη δημιουργία του "συλλόγου υπέρ της ειρήνης και του αφοπλισμού" στο Παρίσι, που σκοπό έχει μέσω της γυναικείας επιδράσεως την κατάργηση της παγκόσμιας μάστιγας του πολέμου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ". Επίσης, δεν είναι ευκρινές το περιεχόμενο μιας γραμμής του άρθρου.
1194546Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο ενός άντρα και μιας γυναίκας με θέμα την ελευθερία της αγαμίας.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1204547[Η εικόνα του προπάππου]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην εικόνα ενός προπάππου που συμμετείχε στον πόλεμο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1214548[Επίσκεψη στο σπίτι]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην επίσκεψη ενός άντρα στο σπίτι ενός κοριτσιού, του οποίου οι γονείς είχαν βγάλει στο δείπνο όλα τα ασημικά σκεύη, δείγμα πολυτελούς δείπνου. Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ότι οι γονείς δεν σταμάτησαν να κοιτούν τον άντρα, αφού δεν μπορούσαν να μείνουν ήσυχοι, μιας και είχαν βάλει στο τραπέζι όλα τα ασημικά τους.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1224549Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο διάλογο ενός αντρα που ζήτησε το χέρι της κόρης ενός συνταγματάρχη. Θέμα του διαλόγου είναι η στολή.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1234550Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν διάλογο ενός πατέρα με το γιο του με θέμα τους το ξίφος και τη γραφίδα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1244551Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 84Το παρόν περιέχει έναν διάλογο με θέμα τους παλμούς της καρδιάς.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1254594ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 6 (1901), σ. 65-67 Έτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 77-80Το παρόν άρθρο αναφέρεται με ειρωνικό ύφος στο θέμα της "γυναικοκρατίας", μιας καθημερινότητας σε μια πόλη όπου όλες τις καίριες θέσεις καταλαμβάνουν γυναίκες, αναφέροντας ότι ήταν αφορμή αρκετής διασκέδασης. Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ότι οι γυναίκες "κυβέρνησαν" συνολικά ένα έτος και η πόλη έπαθε "των παθών της τον τάραχον εκ της γυναικοκρατίας".ΌχιΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Άρθρο σε συνέχειες.
1264617Η εν Αθήναις Γυναικεία Επαγγελματική ΣχολήΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 28 (1900), σ. 231-232Άρθρο που αφορά στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στην Επαγγελματική Σχολή της Αθήνας και στα αποτελέσματά τους που η αρθρογράφος κρίνει ικανοποιητικά. Επίσης, η αρθρογράφος συγχαίρει την ιδρύτρια της σχολής αλλά και συνάδελφό της, Καλλιρρόη Παρρέν, ιδρύτρια της "Εφημερίδος των Κυριών".ΝαιΕλληνική
1274618[Εν σχέσει προς το χλωροφόρμιον]ΒοσπορίςΈτος Β, τχ. 29 (1900), σ. 248Χιουμοριστικό αντιχειραφετικό κείμενο. Δημοσιεύεται στη στήλη ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ.
1284619Διάγραμμα ΒοσπορίδοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (7 Απριλίου 1899), σ. 1-3Το διάγραμμα της Βοσπορίδος ξεκινάει με την παραδοχή ότι πλέον είναι αποδεκτό από την κοινωνία πως η μόρφωση της γυναίκας αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο των εθνών. Δεύτερον θεωρεί ότι άνδρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες «φυσικές και νοητικές» ιδιότητες, οι οποίες είναι καθορισμένες από τη φύση. Αυτές οι ιδιότητες, όμως, διαφέρουν ως προς την ένταση και την ποιότητα. Για αυτό το λόγο άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια ηθικά δικαιώματα. Προορισμός της είναι να εκπληρώσει τα ηθικά της καθήκοντα «εν τω οίκω και παρά την εστίαν». Ο προορισμός της, καθορισμένος από το Θεό και τη Φύση, είναι η ηθική και κοινωνική διάπλαση και διαπαιδαγώγηση της ανθρωπότητας. Με βάση αυτό το επιχείρημα προβάλλει το αίτημα για την ηθική διάπλαση και «επαρκή νοητική ανάπτυξη» των γυναικών, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την εκπαίδευση. Έτσι η έκδοση της Βοσπορίδος αποσκοπεί στην εκπλήρωση του παραπάνω αιτήματος θέτοντας ως βασική της επιδίωξη να μεταδώσει στις αναγνώστριες «ηθικές ιδέες και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις». Με αυτό τον τρόπο η γυναίκα θα μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο της ως κόρης, συζύγου, μητρός, οικοδέσποινας, κοινωνικού ατόμου, τέκνου του Γένους και της Εκκλησίας. Αυτός ο σκοπός θα επιτευχθεί με τη δημοσίευση α) άρθρων κοινωνιολογικών, θρησκευτικών, παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών β) με την εκλαΐκευση επιστημονικών και ιατρικών στοιχείων για να μπορεί να επιτελέσει επαρκώς τα οικογενειακά της καθήκοντα γ) με την εκλαΐκευση της ελληνικής αρχαιότητας δ) με τη δημιουργία στηλών αφιερωμένων στη σύγχρονη «ελληνική/ημετέραν» και ξένη ελαφράν φιλολογία και ποίηση με σκοπό την καλλιέργεια της φαντασίας, η οποία έχει ευεργετική ηθική επίδραση ε) με άρθρα σχετικά με τις εξελίξεις στην Οικιακή Οικονομία. Επίσης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της ιδέας του καλού η Βοσπορίδα θα δημοσιεύει κείμενα που αφορούν την πρακτική διδασκαλία εργοχείρων και θα εκδίδει μουσικό παράρτημα. Το μορφωτικό ιδεώδες της Βοσπορίδος συμπυκνώνεται στη συνένωση της «ηθικής και νοητικής μορφώσεως μετά της αγνής και αφελούς γυναικείας χάριτος». Για αυτό χρησιμοποιεί ως έμβλημα του περιοδικού το ρητό «Ου παύσομαι τας Χάριτας ταις Μούσαις συγκαταμιγνύς, ηδίσταν συζυγίαν». ΝαιΕλληνική
1294620Δημόσια ΔιάλεξιςΑναγνωσθείσα εν τω Ελληνικώ Φιλολογικώ ΣυλλόγωΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 4-5ΝαιΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΜΗΡΙΚΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ" και είναι σε συνέχειες. Αναφέρεται ότι η διάλεξη ήταν "αναγνωσθείσα εν τω Ελληνικώ Φιλολογικώ Συλλόγω κατά το Συλλογικών έτος 1898-1899".
1304621Πως δέον ν' ανατρέφωμεν τα τέκναΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 5 Έτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 20-21 Έτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 36-37 Έτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 52Ο συγγραφέας του κειμένου θεωρεί ότι η αγωγή που προσφέρουν οι Αγγλοσάξωνες στα παιδιά τους υπερτερεί από αυτή των Γάλλων για διάφορους λόγους: 1) Οι Άγγλοι δεν θεωρούν τα παιδιά τους κτήματά τους και έτσι ενισχύουν την αυτονομία τους. 2) Οι Άγγλοι φέρονται στα παιδιά τους σαν να είναι ήδη ολοκληρωμένες προσωπικότητες. 3) Η αγγλοσαξωνική αγωγή είναι προσανατολισμένη προς τις μελλοντικές ανάγκες της ζωής που μπορεί να προκύψουν και όχι προς το παρελθόν. 4) Οι Άγγλοι φροντίζουν όχι μόνο την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών τους αλλά και τη σωματική τους διάπλαση μέσα από γυμναστικές ασκήσεις. 5 ) Οι Άγλλοι μεταδίδουν πρακτικές γνώσεις στα παιδιά τους για να μπορούν να ικανοποιούν τις υλικές τους ανάγκες. 6) Διδάσκουν στα παιδιά τους και χειρωνακτικά επαγγέλματα. 7) Διδάσκουν τη γνώση χρήσιμων νεωτερισμών. 8) Η διαπαιδαγώγηση δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση της βίας και της καταπίεσης αλλά με τη χρήση της πειθούς. Τέλος, λόγω της ανεξαρτησίας τους τα παιδιά των Αγγλοσαξώνων καταλαμβάνουν μόνα τους τη θέση τους στην κοινωνία. Δεν την έχει δημιουργήσει για αυτά από πριν η οικογένειά τους. Ως αποτέλεσμα της αγωγής τους οι νεαροί Αγγλοσάξωνες είναι ισχυροί στο μυαλό και στο σώμα, προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, με πρακτικό πνεύμα και διάθεση για τον αγώνα της βιοπάλης.ΝαιΓαλλικήEdmond DemolinsΔημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ" σε τέσσερις συνέχειες. Είναι μεταφρασμένο από την Αγλαΐα Πρεβεζιώτου.
1314622Ρόδινα χείληΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 5-6 Έτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 13-14 Έτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 21-22Διήγημα με κεντρική ιδέα το αίτημα για ηθική ανάπτυξη της γυναίκας μέσα από την καλλιέργεια των ψυχικών και σωματικών της ιδιοτήτων, μέσω της διδασκαλίας και όχι μέσω της χειραφέτησης. ΝαιΕλληνική Διήγημα δημοσιευμένο σε τρεις συνέχειες.
1324623Περί ευλογιάςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 6-7Κείμενο που ενημερώνει για την ασθένεια της ευλογιάς και συμβουλεύει προτείνοντας τρόπους ανακούφισης από τα συμπτώματα της εν λόγω ασθένειας.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
1334624Ο κοιτών της κόρηςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 7Το άρθρο περιγράφει το πως θα πρέπει μια νεαρή γυναίκα να διατηρεί καθαρό και τακτοποιημένο το δωμάτιό της. Έτσι, όταν αργότερα αναλάβει το ρόλο της οικοδέσποινας θα μπορεί να διατηρεί το σπίτι της νοικοκυρεμένο και καθαρό. Διατηρώντας την άνεση εντός της οικίας θα συμβάλλει στο να κρατάει τον άνδρα της μακριά από θεάματα, καφενεία και επικίνδυνες συναναστροφές. ΝαιΓαλλικάClarisse JuranvilleΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ".
1344625Τα Διατί και διότι της Οικιακής ΟικονομίαςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 7Το κείμενο εξηγεί ότι εξαιτίας του φυσικού φαινομένου της διαστολής μπορεί τα γυάλινα ή πορσελάνινα σκεύη να σπάσουν αν γεμίσουν με ζεστά ύγρα. Επίσης, εξαιτίας της διαστολής μπορεί τα ρολόγια να μένουν πίσω όταν έχει ζεστό καιρό.ΝαιΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ".
1354626Καθαρισμός κηλίδωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 7-8 Έτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 16 Έτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 23 Έτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 39Το άρθρο δίνει συμβουλές για καθαρισμό κηλίδων από λίπη, μελάνι, σκουριά, αλκοολούχα ποτά και διάφορα χημικά οξέα.ΝαιΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ". Άρθρο σε τέσσερις συνέχειες.
1364634[Συνεργασία με Ιεροκήρυκα κ. Κωνστ. Καλλίνικο Πρεσβύτερο]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 73Στο παρόν άρθρο ανακοινώνεται ότι με ιδιαίτερη τιμή ξεκινάει η συνεργασία με τον Ιεροκήρυκα κ. Κωνσταντίνο Καλλίνικο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
1374635Η ΑΓΑΠΗΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 7 (1901), σ. 73-75Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην αγάπη, η οποία πηγάζει από την καρδιά. Ορίζει την αγάπη ως "ανιδιοτελής αφοσίωσις της οικείας βουλήσεως επί των αλλοτρίων" και το αγαπάν ως "το αισθάνεσθαι άρρητον ευχαρίστησιν επί τη ευδοκιμήσει του άλλου".ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
1384636ΤΟ ΛΕΥΚΑΝΘΕΜΟΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 87-91ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Μακροχωρίω, Ιούν. 1901.
1394643Πόπανα (πήτταις) εξ αστακού νηστήσιμαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ.8Συνταγή για πιτάκια αστακού. Το κόστος της συνταγής υπολογίζεται σε 20 γρόσια.ΝαιΔημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ".
1404645[Οικοδέσποινα σπανίως θέτουσα τον πόδα εις το μαγερειόν]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 8Χιουμοριστική ιστορία.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1414646[Ωραίος Αίσωπος]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 8Χιουμοριστική ιστορία.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1424647Ερμηνεία εργοχείρουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 1 (1899), σ. 8Το άρθρο παρουσιάζει εικόνα εργόχειρου και δίνει οδηγίες για τον τρόπο κατασκευής του.Το κείμενο συνοδεύεται από εικόνα.
1434649[Ευχαριστίες]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 9Το κείμενο εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τις ευχές της αρθρογράφου προς τον Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίδ Χαν Β'.Είναι ανυπόγραφο.
1444650Τα πάθη και η ανάστασιςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 11-12Άρθρο που αναφέρεται στα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού.ΝαιΕλληνική
1454651Προϋπολογισμός δαπανώνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 15-16 Έτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 46-47Άρθρο που αφορά στη διαχείριση των οικονομικών του σπιτιού από την οικοδέσποινα.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" σε δύο συνέχειες.
1464652ΚΗΦΙΣΙΑΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 15-16 Έτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 23-24 Έτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 31-32 Έτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 39-40 Έτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 47-48 Έτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 55-56 Έτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 63-64 Έτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 71-72 Έτος Α, τχ. 10 (1899), σ. 79-80 Έτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 88 Έτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 95-96 Έτος Α, τχ. 13 (1899), σ.103-; Έτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 111-112 Έτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 119-120 Έτος Α, τχ. 16 (1899), σ. 127-128 Έτος Α, τχ. 17 (1899), σ. 139-140 Έτος Α, τχ. 19 (1899), σ. 155-156 Έτος Α, τχ. 20 (1899), σ. 163-164 Έτος Α, τχ. 21 (1899), σ. 172ΝαιHenry GrevilleΔημοσιεύεται σε 19 συνέχειες στη στήλη ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ. Δεν αναφέρεται ο/η μεταφραστής/τρια..
1474653Θεραπεία αφθώνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 16Συμβουλές για την αντιμετώπιση των αφθών.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
1484654Ψητόν του ΠάσχαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 16Συνταγή για ψητό κρέας.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΑΙ".
1494655Γλύκισμα πασχαλινόνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 16Συνταγή για γλυκό.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΑΙ".
1504662ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 91ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
1514663ΕΑΡ ΕΝ ΧΕΙΜΩΝΙΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 91-92ΝαιΓαλλικήΠέραν 8 Ιουνίου 1901
1524664ΣΤΙΓΜΑΙ ΠΙΚΡΙΑΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 92-93ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Σάμος.
1534665Το κατάστημα των προικώνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 96Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε ένα κατάστημα στο Παρίσι που ιδρύθηκε από την κ. Βεγέν, στο οποίο προσέρχονται φτωχά κορίτσια με μηνιαία συνδρομή 50 εκατοστών και διδάσκονται να παρασκευάζουν μόνα τους την προίκα τους, την οποία προμηθεύονται στη συνέχεια από το ταμείο του καταστήματος.Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
1544666Παράδοξον ζώονΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 96Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε ένα "παράξενο" ζώο που αφίχθηκε στην Αμβέρσα από το Βελγικό Κογκό. Οι ιθαγενείς το ονομάζουν "Εκατακάτο". Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
1554667Εις τον Β. ΠόλονΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 96Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε ένα ατμόπλοιο που απέπλευσε από το Λονδίνο για την περιοχή Τράλσιε, τη βορειότερη κατοικημένη γη της Νορβηγίας.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
1564668Ιαπωνικόν άνθοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 96Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο γεγονός ότι οι Ιάπωνες έιναι άκρως ποιητικοί άνθρωποι όπως επίσης και με το ότι στην Ιαπωνία τα πάντα συνδέονται με την ποίηση. Στο άρθρο παρατίθεται και ένα παράδειγμα για το πώς "εξαγγέλλει τα περί εαυτής" η δεσποινίδα Χασουιζοσί σε εφημερίδα της Γιοκοχάμας. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
1574669[Δώρο εορτής]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 96Το παρόν αναφέρεται σε ένα διάλογο πατέρα και κόρης με θέμα το δώρο για τη γιορτή της.Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1584671[Σχολικές διακοπές]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 96Το παρόν άρθρο εκτυλίσσεται μέσα από έναν διάλογο με θέμα το "παράπονο" για τις σχολικές διακοπές ενός μικρού. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1594672[Σύζυγος για την Άννα]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 96Το παρόν άρθρο εκτυλίσσεται μέσα από έναν διάλογο με θέμα τον υποψήφιο γαμπρό για την Άννα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1604673[Η ευχαρίστηση από την κηδεία της πεθεράς]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 96Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην ευχαρίστηση που προκάλεσε η κηδεία της πεθεράς ενός κυρίου Β. και η οποία χάλασε από την βροχή.Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1614674Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 96Το παρόν άρθρο εκτυλίσσεται μέσα από έναν διάλογο πατέρα και μητέρας με θέμα το πλύσιμο των χεριών μιας κόρης, μιας και αυτή την ημέρα θα έρθουν να ζητήσουν το χέρι της.Ελληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1624679ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣΟ ΤΡΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 100-101ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Κων/πολει. Υπογράφεται από τα αρχικά Κλ. Βικ.
1634680Ο προορισμός της γυναικόςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 9-10Το άρθρο αναδεικνύει το ρόλο της γυναίκας ως μητέρας-παιδαγωγού, η οποία έχει ηθικό καθήκον να στηρίξει την οικογένεια και τα παιδιά της. Αυτό κατά την γράφουσα την καθιστά "συνάδελφο του Θεού" στο έργο της δημιουργίας.ΝαιΕλληνική
1644681ΟΡΚΙΣΟΥ ΜΟΥ!ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 101ΝαιΥπογράφεται από το ψευδώνυμο "Το Ερμοπούλι της Τυμφρήστου".
1654683Ο ΦΟΝΙΑΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 104-106ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από τα αρχικά Επ. Αγ.
1664684ΕΙΣ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ της ερασμίας και ευφυούς δεσποινίδος Μαριέττας Γρ. ΑντωνιάδουΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 115-116ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
1674685ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΦΑΚΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 116-118 Έτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 128-129 Έτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 140-143 Έτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 151-153ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Διήγημα σε συνέχειες.
1684686Το εν Βαλουκλή αγίασμα της Ζωοδόχου ΠηγήςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1900), σ. 18-19Το κείμενο αναφέρεται στην ανοικοδόμηση του ναού της Ζωοδόχου πηγής που ξεκίνησε με άδεια του Σουλτάνου Μαχμούτ το 1833 και τελείωσε το 1834. Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν από τον Πατριάρχη Κωνσταντίνο Β' το Φεβρουάριο του 1835. ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ".
1694687ΦΘΟΝΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 125-127ΝαιΓερμανική
1704688Η ΑΙΜΟΒΟΡΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 127-128ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Το Ερμοπούλι της Τυμφρήστου".
1714689ΧΩΡΙΣΜΟΣΤη φίλη μου Ο.Γ.Ε.Κ.ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 130ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Σάμω.
1724690Περί εκλαϊκεύσεως της ΑγιολογίαςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 19Η αρθρογράφος ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό της Βοσπορίδας ότι στις θρησκευτικές στήλες του περιοδικού θα δημοσιεύονται με εκλαϊκευμένο τρόπο βίοι αγίων έτσι ώστε να είναι κατανοητοί σε όσους δυσκολεύονται να τους μελετήσουν από τους παλιούς συναξαριστές.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ".
1734692Εις τον λαοπόθητον Οικουμενικόν Πατριάρχην ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΟΝ Γ'ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 135ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Αντιγόνη.
1744693ΠροφητείαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 22-23Διήγημα που αναφέρεται στην ιστορία ενός μικρού και επιμελούς μαθητή, τον οποίο ο δάσκαλος του παίνευε ότι μια μέρα θα γίνει έξοχος. Όμως, η ζωή είχε άλλα σχέδια και ο μικρός μαθητής κατέληξε να γίνει δάσκαλος του χωριού γεγονός για το οποίο ένιωθε μεγάλη πικρία.ΝαιΕλληνική
1754694ΕΙΣ ΔΥΣΕΡΩΤΑ ΚΟΡΗΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 139ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Κυδωνίαις.
1764695Κατά των νυγμάτωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 23Κείμενο που παρέχει συμβουλές για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
1774696Αυγά γεμιστάΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 24Μαγειρική συνταγή με αυγά.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ".
1784697ΚΟΡΑΛΙΑ ΚΑΕΝΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 24Αναφέρεται στον θάνατο μιας διάσημης φιλάνθρωπου, της Κοραλίας Καέν.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ".
1794698Το συνδικάτον της βελόνηςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 24Αναφέρεται στη γενική συνέλευση του "Συνδικάτου της Βελόνης" ενός σωματείου ραπτριών στο Παρίσι.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ".
1804699[Υπηρέτρια προς την οικοδέσποιναν]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 24Χιουμοριστική ιστορία ανάμεσα σε μια οικοδέσποινα και την υπηρέτριά της.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1814700[Μήτηρ συγγραφέως]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 24Αστείο περιστατικό ανάμεσα σε μια μητέρα συγγραφέα και τη γειτόνισσά της.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1824701ΠΛΑΝΗΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 151ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Σάμος.
1834702ΔΕΝ ΜΕ ΠΟΝΕΙΣ;ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 153ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Το Ερμοπούλι της Τυμφρήστου".
1844703Αι ανδρείαι γυναίκεςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 17-18Η αρθρογράφος προσπαθεί να νοηματοδοτήσει την έννοια της "ανδρείας γυναίκας", η οποία επιδιώκει την πραγμάτωση του Αγαθού στη γη σε αντιδιαστολή με την έννοια της "εμπορικής γυναίκας", η οποία εργάζεται για βιοπορισμό εκτός του οίκου.ΝαιΕλληνική
1854704[Παρακαλούνται οι κ.κ. συνδρομηταί]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 3 (1899), σ. 17Επικοινωνία με συνδρομητές.ΝαιΕίναι ανυπόγραφο.
1864705Υπέρ των διδασκάλωνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 106Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην κακή αμοιβή του επαγγέλματος του δασκάλου και της δασκάλας και αναφέρει την διαβίβαση υπομνήματος στη βουλή της Γαλλίας υπέρ της αύξησης των μισθών τους. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ"
1874706[Καθυστέρηση διανομής τευχών]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 25Η εκδότρια ενημερώνει ότι για λόγους απρόβλεπτους καθυστλερησε η διανομή του 2ου και 3ου τεύχους. Ζητά να ενημερώσουν τη διεύθυνση όσοι/ες δεν παρέλαβαν τα τεύχη.
1884707Θάνατος περιηγήτριαςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 106Το παρόν άρθρο αναφέρεται στον θάνατο της περιηγήτριας κυρίας Σαρζακ, ακολουθώντας τον σύζυγό της που πέθανε προ λίγων εβδομάδων.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
1894708Η γυνή ιατρόςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 25-26Το κείμενο αναφέρεται στο επάγγελμα της γυναίκας ιατρού. Η αρθρογράφος θεωρεί ότι η γυναίκα προκειμένου να γίνει ιατρός πρέπει να απαρνηθεί τη "γυναίκα". Επίσης η " ιατρική χειραφέτησις" της γυναίκας συνιστά ηθική συμφορά.ΝαιΕλληνική
1904709Βίος Αγίου ΓεωργίουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1900), σ. 27Άρθρο που αναφέρεται στον βίο του Αγίου Γεωργίου.ΝαιΔημοσιεύεται στη στήλη "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ".
1914710'Ε την ΠρωτομαγιάΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 29Ποίημα που εγκωμιάζει την άνοιξη κατά τη διάρκεια της οποίας η φύση γεμίζει λουλούδια.ΝαιΕλληνικήΑναφέρεται ότι είναι από την ανέκδοτη συλλογή "ΔΑΚΡΥΩΝ ΜΑΡΓΑΡΑ".
1924711Μάθημα προς τας οικοδέσποιναςΜεταδοτικότης ασθενειών διά των εντόμωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 29-30Κείμενο σχετικό με τον τρόπο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μέσω των εντόμων.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
1934712Διάκοσμος αιθούσης προς υποδοχήνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 30-31Το άρθρο προτείνει τον τρόπο που πρέπει να είναι οργανωμένη, διακοσμημένη και επιπλωμένη η αίθουσα υποδοχής του σπιτιού.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ".
1944713Πλύσις μαλλίνων και μεταξωτών υφασμάτωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 31Το άρθρο παρέχει συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να πλένονται τα μάλλινα και μεταξωτά υφάσματα.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ".
1954714Γλύκυσμα εξ ωώνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 31Μαγειρική συνταγή.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ".
1964715[Γηραιά φιλάρεσκος]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 31Χιουμοριστική ιστορία.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1974716[Βλαξ επαιρόμενος]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 31Αστείο περιστατικό.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
1984717Θήκη μουσικών τετραδίωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 4 (1899), σ. 31-32Άρθρο που περιγράφει πως μπορεί να διακοσμηθεί μία θήκη για μουσικά τετράδια.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΡΓΟΧΕΙΡΟΥ". Το κείμενο συνοδεύεται από εικόνα.
1994718Αι γυναίκες εν τη Εκθέσει του ΒουφφάλουΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 106-107Το παρόν άρθρο αναφέρεται στις γυναίκες εκθέτριες, είτε ως αρχιτέκτονες είτε ως γλύπτριες, που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην παναμερικανική έκθεση του Βουφφάλου. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2004719Η Εθνική Βιβλιοθήκη της ΓαλλίαςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 107Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη μετακόμιση της εθνικής βιβλιοθήκης της Γαλλίας λόγω υπερπληθύνσεως των βιβλίων, μιας και κατ' έτος εισάγονται 50000 ή 60000 βιβλία.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2014720Εις αναζήτησιν του ΑνδρέΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 107Το παρόν άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες του κυρίου Βάλοουιν με δύο σκάφη προς αναζήτηση του εξερευνητή Ανδρέ, οι οποίοι κατά τύχη δεν έπλευσαν μαζί. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2024744Η γυνή εν ΜαντσουρίαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 107Το παρόν άρθρο δίνει πληροφορίες για την κατάσταση και τη ζωή της γυναίκας και του παιδιού στην Μαντσουρία της Ρωσίας, όπως αναφέρονται στην εφημερίδα "Μιρ Βοζυ". Πιο συγκεκριμένα περιγράφει την κατάσταση της γυναίκας στη συζυγική εστία ως "οικτρά", δίνοντας ταυτόχρονα παραδείγματα. Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στη μεγάλη θνησιμότητα των παιδιών, φαινόμενο το οποίο δεν απασχολεί κανέναν, δίνοντας επίσης παραδείγματα. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2034745Σκέψεις περί γυναικόςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 107Το παρόν άρθρο αναφέρει σκέψεις της Jeanne Shmall από τη μελέτη της περί οικιακής οικονομίας σχετικά με τη διοργάνωση του συνοικεσίου και τη θέση της γυναίκας. Η μελέτη μιλά για την "αποκατάσταση" της γυναίκας την οποία θεωρεί "αβάσιμον, ανόητον και κατ' ανάγκη μεταρρυθμιστέα". Το άρθρο κλείνει με την άποψη της αρθρογράφου πως αυτές οι σκέψεις, μπορεί να στερούνται λογικής και προκαλούν "θυμηδίαν" στους αναγνώστες. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2044746ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝΘίασος Κων/πόλεωςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 107-108Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην έναρξη παραστάσεων στο θέατρο Χαλκηδόνος της Βοσκοπούλας, την οποία παράσταση χαρακτηρίζει έκτακτη.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2054747ΕΙΣ ΝΕΑΝΙΔΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 165ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από το αρχικό Ψ.
2064748ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ της κυρίας Ελεονώρας Βασ. Μαρή, πολυθέλκτρου, ευγενούς, χρυσής φίληςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 175ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2074749Η ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΙΤΙΑ(Κατά τον κόμητα Τολστόι)ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 189ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2084750ΤΟ ΡΟΔΟΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 190ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2094751ΤΗι ΦΙΛΗι ΜΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 17 (1901), σ. 200-201ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2104752Ο ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΞΑΔΕΛΦΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 17 (1901), σ. 202-203 Έτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 214-216ΝαιΔεν αναφέρεται η γλώσσα του πρωτότυπου έργου αν και αναφέρει ότι είναι μεταφρασμένο. Άρθρο σε συνέχειες.
2114753ΜΙΑ ΔΡΑΞ ΑΠΟ ΕΔΕΛΒΑΙΣΣ υπο ΚΑΡΜΕΝ ΣΥΛΒΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 205-207
2124754ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 209ΝαιΓερμανική
2134755ΖΗΛΟΤΥΠΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 19 (1901), σ. 221ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Το ερμοπούλι".
2144756ΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 19 (1901), σ. 223-224ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2154757ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 235-236ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Κότσικα Σάμου 22 Αυγούστου 1901
2164758Ο ΜΕΣΑΖΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 239-240 Έτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 249-252ΝαιγαλλικήΕν Καλικρατεία τη 28η Οκτωβρίου 1901. Άρθρο σε συνέχειες.
2174759ΣΕΡΕΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΠΕΡαφιερούται τη κυρία Ελένη Π. ΚεσίσογλουΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 233ΝαιΕν Φαναρίω
2184760ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΗ ά σκηνή - Αντιγόνης και Ισμήνης διάλογοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 241-242ΝαιΕλληνικήΓλώσσα άρθρου: Αρχαία Ελληνικά.
2194761ΑΠΟ ΤΑΙΣ ΛΑΧΤΑΡΑΙΣΣε μία κόρηΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 248ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Σάμος 1901.
2204762ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΩΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 251ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Το Ερμοπούλι της Τυμφρήστου".
2214763ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ και ΦΤΩΧΕΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 22 (1901), σ. 256-257ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2224764ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ...ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 22 (1901), σ. 257-258 Έτος Γ, τχ. 24-25 (1901), σ. 284-286 Έτος Γ, τχ. 26 (1901), σ. 304-305 Έτος Γ, τχ. 27 (1901), σ. 315-317 Έτος Γ, τχ. 28 (1901), σ. 327-328 Έτος Γ, τχ. 29 (1901), σ. 340-342 Έτος Γ, τχ. 30 (1901), σ. 355-357 Έτος Γ, τχ. 31 (1901), σ. 363-365 Έτος Γ, τχ. 32 (1901), σ. 377-381ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Διήγημα σε συνέχειες.
2234765ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣΑπό ταις ΛαχτάραιςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 22 (1901), σ. 260ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Σάμος 1901.
2244766Τω πολυκλαύστω μοι ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΕΛΛΙΝΗΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 23 (1902), σ. 272ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Μοσχονήσια.
2254767ΕΙΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 23 (1902), σ. 274ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Αιμίλιος".
2264768ΑΠΟΡΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24-25 (1902), σ. 282ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2274769Ο ΠΥΡΓΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24-25 (1902), σ. 286Το ποίημα είναι ανυπόγραφο.
2284770ΝΕΚΡΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24-25 (1902), σ. 286-287ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Πέραν.
2294771Απ' ταις "Λαχτάραις" ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24-25 (1902), σ. 289ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Σάμος 1901.
2304772Η ΜΙΚΡΑ ΟΥΛΗΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24-25 (1902), σ. 289-291ΝαιΔιήγημα υπό HENRY DE FORGE. Εν Βαλατά, τη 28η Νοεμβρίου 1901
2314773ΠΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24-25 (1902), σ. 295-298ΝαιΓαλλικήΤο διήγημα στο τέλος υπογράφεται με τα αρχικά του ή της συγγραφέα Ε.Τ.
2324774ΨΕΥΤΡΑ ΚΑΡΔΙΑ Τη φίλη μου Ο.Γ.Κ.ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 26 (1902), σ. 304ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Σάμος.
2334775ΣΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΤΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 26 (1902), σ. 306ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Ποίησις και μουσική δια χορωδίαν. Εν Δαρδανελλίοις.
2344776ΑΙ ΕΡΩΤΙΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ ΤΗΣ ΒΕΤΤΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 26 (1902), σ. 308-310 Έτος Γ, τχ. 27 (1902), σ. 320-322.ΝαιΑγγλικήΔιήγημα σε συνέχειες. Στο τέλος το διήγημα υπογράφεται από τον ή την συγγραφέα με τα αρχικά Α.Π.
2354777ΣΤΟΥΣ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 27 (1902), σ. 315ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2364778ΕΙΣ ΚΟΡΗΝεκ των του Βίκτωρος ΟυγκώΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 28 (1902), σ. 327ΌχιΥπογράφεται από το ψευδώνυμο "Αιμίλιος".
2374779Η ΔΙΑΣΩΣΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 28 (1902), σ. 332-334ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Καλλικρατεία τη 18η Ιανουαρίου 1902.
2384780ΦΙΛΩΝ ΣΠΟΔΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 29 (1902), σ. 340Εκ των του Λαμαρτίνου. Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Αιμίλιος".
2394781ΠΑΥΛΟΣ 'Η Η ΟΜΟΙΟΤΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 29 (1902), σ. 342-346ΝαιΓαλλικήΕν Χάλκη, Ιανουάριος 1902
2404782Αφιερούται τοις Μαλλιαροίς ΣΠΟΝΔΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΜΩΜΟΥ! ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 29 (1902), σ. 343-344ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Κερασούντι. Υπογράφει με το ψευδώνυμο "Άλυς".
2414783Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 30 (1902), σ. 349ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ποίημα ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝ ΜΟΥ". 1889
2424784Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 30 (1902), σ. 349ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν απόφθεγμα ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝ ΜΟΥ". Το υπογράφει ο Αλκαίος.
2434785Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 30 (1902), σ. 349ΝαιΓαλλικήΤο παρόν απόφθεγμα είναι του Victor Hugo και ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝ ΜΟΥ".
2444786ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 30 (1902), σ. 349-355ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Κάρα Μουντένι 1902.
2454787ΘΑ ΧΑΘΩΣτην Τραγιάσκα M. S. BRUMARΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 30 (1902), σ. 355ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Το Ερμοπούλι της Τυμφρήστου".
2464788Η ΜΑΜΖΕΛΚΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 30 (1902), σ. 356-358 Έτος Γ, τχ. 31 (1902), σ. 368-370 Έτος Γ, τχ. 32 (1902), σ. 382 Έτος Γ, τχ. 33-34 (1902), σ. 409-410 Έτος Γ, τχ. 35-36 (1902), σ.426ΝαιAlice Marie Celeste Durand Το πρωτότυπο έργο ανήκει στην Alice Marie Celeste Durand (ψευδώνυμο Henry Greville). Πρόκειται για έργο σε συνέχειες.
2474789ΤΥΦΛΟΜΥΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 31 (1902), σ. 365ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2484790Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΗΧΩΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 32 (1902), σ. 373ΝαιΕλληνικήΚαθαρεύουσα. Υπογράφεται από το αρχικό Λ.
2494791Η ΝΕΟΤΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 32 (1902), σ. 381ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2504792ΘΑ ΜΑΘΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 33-34 (1902), σ. 394Άσμα. Μουσική Erneste Το παρόν υπογράφεται με το αρχικό Λ
2514793Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 33-34 (1902), σ. 394ΝαιΕλληνική Καθαρεύουσα. Υπογράφεται από το αρχικό Λ.
2524794ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 33-34 (1902), σ. 396-399ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2534795ΜΗΤΡΟΣ ΚΑΤΑΡΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 33-34 (1902), σ. 400-404ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2544796ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΝΘΗΚα Θεοδοσία Τριανταφύλλου Εις ΡαιδεστόνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 33-34 (1902), σ. 406ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Κερασούντι. Υπογράφει με το ψευδώνυμο "Άλυς".
2554797ΠΟΘΟΣ ΙΕΡΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 35-36 (1902), σ. 413-414ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2564798ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 35-36 (1902), σ. 415ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2574799ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 35-36 (1902), σ. 421ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Κερασούντι. Υπογράφει με το ψευδώνυμο "Άλυς".
2584800ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΡΩΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 35-36 (1902), σ. 421-426Ναι(Κατ' απομίμησιν) Εν Βαλατά, τη 17η Φεβρουαρίου 1902
2594801["Ο κουρέας του Ροσσίνη"]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε ένα διάλογο στον οποίο συμμετέχει ένας "αμαθής νεόπλουτος", ο οποίος δεν γνωρίζει τον Ροσσίνη.ΝαιΕλληνικήΓλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2604802[Ο Νεύτωνας και το μήλο] ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μεταξύ ενός καθηγητή και ενός μαθητή με θέμα το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2614803[Μεταξύ ιατρών]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει ένα διάλογο μεταξύ ιατρών με θέμα τον φυσικό θάνατο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2624804[Η νύφη και η μνηστή...]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει ένα διάλογο μεταξύ δύο φίλων με θέμα τη νύφη και τη μνηστή του ίδιου άντρα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2634805[Η φωτογράφιση της συζύγου]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο δύο συζύγων με θέμα του τη φωτογράφιση της συζύγου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2644806[Επιστολή εκ της πρωτευούσης εις την επαρχίαν]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει μία επιστολή σχετικά με τις συνέπειες μιας καταστρεπτικής θύελλας με βροχή και χαλάζι.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2654807[Η υγιής κρίση]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μεταξύ πατέρα και κόρης με θέμα του την υγιή κρίση.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2664808[Στα παρασκήνια]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο που έγινε στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2674809[Η φωτογράφιση]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο ενός άντρα και μιας γυναίκας με θέμα τη φωτογράφιση.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2684810Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο που αναφέρεται στο τι μένει αν πεθάνει ο ένας από τους δύο ομιλούντες.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2694811[Τι είναι ο βασιλιάς]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μεταξύ πατέρα και κόρης σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός βασιλιά.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2704812[Η "φωτιά"]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει ένα διάλογο σχετικά με τη φωτιά στην καρδιά.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2714813[Στο φαρμακείο]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 108Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο που έγινε σε ένα φαρμακείο και αναφέρει το γεγονός ότι δόθηκε μορφίνη αντί για κινίνη.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2724814ΠΑΛΑΙΑ 'Η ΝΕΑ ΓΥΝΗ;ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 85-87Στο παρόν άρθρο αρχικά γίνεται μια εκτενής αναφορά στα χαρακτηριστικά της γυναικείας χειραφέτησης. Στη συνέχεια, η συντάκτρια του άρθρου παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά της γυναικείας χειραφέτησης και αντικρούει τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν στην αρχή του άρθρου. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2734815ΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΘΗΚΑΙ Π. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 95Το παρόν άρθρο παρουσιάζει το έργο του λόγιου Π. Δημητρακόπουλου. Γίνεται σχολιασμός από τη συντάκτρια, αναφέροντας ότι το έργο περιέχει ένα σύνολο αποφθεγμάτων, κάποια από τα οποία παρουσιάζονται.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ".
2744816ΕΚΚΛΗΣΙΣ "ΑΠΑΜΕΙΑΣ"ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 8 (1901), σ. 95-96Το παρόν άρθρο περιέχει μία ανακοίνωση-έκκληση της αδελφότητας Απαμείας, προτρέποντας τους αναγνώστες να ανταποκριθούν. Η ανακοίνωση μιλά για τη διάδοση "ηθικοθρησκευτικών και λοιπών βιωφελών γνώσεων". Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μία βιβλιοθήκη από την αδελφότητα. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της αδελφότητας. Γίνεται επισήμανση ώστε τα βιβλία που θα παραχωρηθούν να έχουν το όνομα του δωρητή καθώς και ότι τα "επιλήψιμα" βιβλία είναι απαράδεκτα. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2754818Ο ΗΘΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 97-99Το παρόν άρθρο αναφέρει ότι η στάση του περιοδικού δεν είναι κατά της χειραφέτησης, αλλά υπέρ της ηθικής χειραφέτησης, περιγράφοντας αναλυτικά τα στοιχεία που φτιάχνουν αυτή την εικόνα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2764819Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 99Το παρόν ανακοινώνει ότι το περιοδικό παρέλαβε την απάντηση της Βιργινίας Ευαγγελίδου σε άρθρο της εκδότριας, την οποία και επιφυλάσσεται το περιοδικό να δημοσιεύσει στο μέλλον. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2774820Από τας "Δύο διαθήκας" του κ. Π. ΔημητρακόπουλουΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 102ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝ". Το παρόν περιέχει ένα σύνολο αποφθεγμάτων. Υπογράφει ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος.
2784821Η ΜΗΤΡΟΤΗΣ ΠΑΡΑ ΤΟΙΣ ΒΑΤΡΑΧΟΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 99-100Στο παρόν άρθρο αναφέρονται πολυάριθμα παραδείγματα αναπαραγωγής βατράχων.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2794822Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 106Με το παρόν άρθρο ανακοινώνεται ο γάμος του ανώτερου κυβερνητικού υπαλλήλου Γρηγορίου Βεγλερή και της δεσποινίδος Άννας, κόρη του Αλ. Καραθεοδωρή Πασά.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2804823Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 9 (1901), σ. 106Το παρόν άρθρο ανακοινώνει ότι εκδόθηκε σε τουρκόφωνο τεύχος με ελληνικούς χαρακτήρες "το δεύτερον εις τον Οικουμενικόν θρόνον ανάρρησιν του λαοφιλούς Ιωακείμ Γ" "Περιγραφή του Αγίου Όρους και η βιογραφία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ".
2814824Χάριν γενεάς γιγάντωνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη διαθήκη 100.000 φράγκων που κληροδότησε ένας Γάλλος από ένα πλούσιο ζεύγος, ύστερα από υποψηφιότητες πολλών ζεύγων γιγάντων χωρικών, στρατιωτών, κλπ. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2824825Η πανώλης εν Ευρώπη επί Λουδοβίκου του ΙΔ' ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην πανούκλα και τα μέτρα που πάρθηκαν επί Λουδοβίκου ΙΔ'. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2834826Τα μαγειρεία των ανακτόρωνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο περιγράφει τα μαγειρεία των Ρώσικων ανακτόρων. Επίσης, δίνεται το κόστος λειτουργίας τους, αλλά και των Ισπανικών και Περσικών ανακτόρων.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2844827Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο αναφέρεται με έναν χιουμοριστικό τρόπο στις συνέπειες του καπνίσματος.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2854828[Οι λωποδύτες]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο περιέχει ένα διάλογο δύο "λωποδυτών" με θέμα έναν υποψήφιο πελάτη. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2864829[Ο κλητήρας]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο περιέχει ένα διάλογο ενός κλητήρα με έναν "δυστυχή".ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2874830[Στο κακουργοδικείο]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο σχετικά με το αν έχει καταδικαστεί ξανά ο κατηγορούμενος.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2884831Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο που αναφέρεται στη μνηστή κάποιου Γιώργου και σε κάποιες θείες του οι οποίες "δεν έχουν πολλά ζουμιά" και "τον βαστούν".ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2894832Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη δυστυχία που έρχεται σε κάποιον μέσω της γυναίκας του και της μητέρας της.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2904833[Στο χειρουργείο]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο που γίνεται στο χειρουργείο με θέμα τον βραχίονα κάποιου ασθενούς.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2914834[Ο καιρός]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 120Το παρόν άρθρο περιέχει ένα διάλογο σχετικά με τον καιρό.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2924835ΠΑΛΙΝΩΔΙΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΑΘΕΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 109-111Το παρόν άρθρο παρουσιάζει τις απόψεις κάποιων "άθεων" που υποστηρίζουν την αθεΐα τους, αναφέροντας ταυτόχρονα και τις απόψεις των ίδιων προσώπων που αποδεικνύουν το αντίθετο, πέφτοντας κατά τον συντάκτη σε αντιφάσεις.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
2934836ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 10 (1901), σ. 111-115 Έτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 123-124Το παρόν είναι μία επιστολή της Βιργινίας Ευαγγελίδου προς την Κορνηλία Πρεβεζιώτου. Η συντάκτρια της επιστολής παρουσιάζει έναν αντίλογο που απευθύνεται στην εκδότρια και αφορά το θέμα της χειραφέτησης της γυναίκας. Ισχυρίζεται ότι η Βοσπορίδα τάσσεται κατά της χειραφέτησης και θέτει κάποια ερωτήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Επιστολή σε συνέχειες.
2944837Αι χειραφετήτριαι επί σκηνήςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 132Το παρόν άρθρο αναφέρει ότι στη Γαλλία θα παρουσιαστεί μία διάλεξη σχετική με το θέμα της χειραφέτησης ανάμεσα σε δύο θεατρικά έργα. Το άρθρο κλείνει με ειρωνικό ύφος με το ερώτημα μήπως "επί του θεάτρο θεατρίσωσι το θέμα των και θεατρίζουσαι θεατρισθώσι".ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2954838Ο Πάπας Λέων ΙΓ'ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 132Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην καθημερινή ζωή του Ποντίφικα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2964839Αλκολικά ζώαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 132Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο γεγονός ότι πολλά ζώα αρέσκονται να πίνουν αλκοόλ.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
2974840Προς ποιητήν προικοθύρανΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 132Το παρόν περιέχει ένα διάλογο όπου ένας ποιητής πούλησε παλιότερα ένα ποίημα στην τωρινή σύζυγό του. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2984841Ο κρεωπώλης προς τον υπάλληλόν τουΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 132Το παρόν περιέχει ένα διάλογο ενός κρεοπώλη και του υπαλλήλου του με θέμα το τι "πρέπει" να κάνει ο δεύτερος. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
2994842[Το ξύπνημα της υπηρέτριας]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 132Το παρόν περιέχει έναν διάλογο όπου φαίνεται η ανάγκη του να ξυπνά μία υπηρέτρια, επειδή είναι ερωτευμένη με τον γαλακτοπώλη. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3004843Το άκρον άωτον της δυστυχίαςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 132Το παρόν αναφέρεται στη "δυστυχία" του να έχεις μία γυναίκα που να μοιάζει με μαγείρισσα αλλά να μην ξέρει να μαγειρεύει.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3014844Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 132Το παρόν περιέχει έναν διάλογο όπου θέμα του είναι η επιθυμία κάποιου να πεθάνει. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3024845Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 124 ΝαιΝαιΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝ". Περιέχει ένα σύνολο αποφθεγμάτων των: Jules Claretie, Καρυάτιδος, Π. Σούτσου, Πλούταρχου, Βασίλειου, Ηρόδοτου, Ευριπίδη, Dryden και John Lybbock.
3034846Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 133Με το παρόν ανακοινώνεται η αναβολή της απάντησης του περιοδικού προς την Βιργινία Ευαγγελίδου λόγω του θανάτου της αυτοκράτειρας Βικτωρίας.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
3044847Δεν έχω καιρόνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 143Το παρόν άρθρο περιέχει μία συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα "Κόσμος" του κυρίου Σβάμπ, του υπαλλήλου που λαμβάνει το μεγαλύτερο μισθό επί γης.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
3054848Παράδοξοι προίκεςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 143Το παρόν αναφέρεται στην "παράδοξη" προίκα που άφησε διευθυντής ρωσικής εφημερίδας στην κόρη του.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
3064849Η μακροβιότης των ιχθύωνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 143Το παρόν άρθρο αναφέρει ότι πολλά ψάρια (κυπρίνοι) ζουν πάνω από 600 έτη.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
3074850Υπέρ των κυνώνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 144Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο αντιλυσικό εμβόλιο που κάνουν τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
3084851Περιπλανώμενον άγαλμαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 144Το παρόν άρθρο αναφερεται στον Ερρίκο Χάινε που ακόμα και νεκρός έπεσε θύμα του αντισημιτισμού.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
3094852Μεγάλοι συγγραφείςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 144Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε Ιταλούς συγγραφείς. Πιο συγκεκριμένοι οι παλιοί από αυτούς αντιμετώπιζαν προβλήματα ενώ οι σύγχρονοι είναι πλούσιοι και κατέχοντες.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
3104853[Το ανήθικο μυθιστόρημα]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 144Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην προσπάθεια μιας γυναίκας να διαβάσει ένα μυθιστόρημα και αναρωτιέται αν είναι ανήθικο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3114854[Ο δυστυχής γάμος]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 144Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο "δυστυχή" γάμο κάποιου άντρα. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3124855Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 144Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο ενός άντρα και μιας γυναίκας στον οποίο εκφράζεται η επιθυμία από τη γυναίκα να ήταν άντρας σε κάποιες στιγμές.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3134856Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 144Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην ανησυχία μιας μητέρας για το γάμο του υιού της, αν και ακόμη είναι έξι μηνών. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3144857Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 144Το παρόν περιέχει έναν διάλογο σχετικά με την αμοιβή από την πώληση ενός βραχιολιού.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3154858Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 144Το παρόν περιέχει έναν διάλογο ενός κοσμηματοπώλη και μιας δεσποινίδας με θέμα το λυρικό λόγο του πρώτου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3164859[Μαθήματα Ελληνικών και Ξένων Γλωσσών]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 144 Έτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 156 Έτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 168Πρόκειται για μια ανακοίνωση από μία δασκάλα σχετικά με το ότι κάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και άλλων ξένων γλωσσών. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Η παρούσα ανακοίνωση επαναλαμβάνεται αυτούσια και στο 13 και στο 14 τεύχος του ίδιου Έτους.
3174860Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 133-135Το παρόν άρθρο εκθιάζει την πρώην βασίλισσα, η οποία παρά τη μικρή θητεία της στο θρόνο έλαμπε όχι λόγω του στέμματος, αλλά λόγω της φιλανθρωπίας, του χαρακτήρα και της λαμπερής καρδιάς της. Η συντάκτρια του άρθρου θεωρεί πως συνδυάζει ανδρική διάνοια και γυναικεία καρδιά.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
3184861ΣΤΟΝΟΙ ΤΥΦΛΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 138-139Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν τυφλό που ζητιανεύει έχοντας μαζί το σκύλο του, τον οποίο και φροντίζει. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος τυφλώθηκε από εργατικό ατύχημα. Όλοι οι γύρω κάτοικοι τον αποδέχονται. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι "βλέπει" το παρελθόν του. Είχε την ατυχία να χάσει και την κόρη του όσο ήταν τυφλός. Στη συνέχεια μπήκε για εγχείριση στα μάτια, η οποία και πέτυχε. Πολλοί άνθρωποι τον επισκέπτονται για να τον συγχαρούν.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Γενεύη, Ιούλιος 1901.
3194862ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 11 (1901), σ. 121-122ΝαιΌχιΕλληνική Καθαρεύουσα
3204863Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΑφιερούται τη φίλη ΕυρυδίκηΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 135-137ΝαιΕλληνική ΚαθαρεύουσαΕν Πέραν τη 23 Ιουνίου 1901
3214880ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 12 (1901), σ. 138Πρόκειται για σύνολο αποφθεγμάτων, που υπογράφονται από Σπ. Βασιλειάδη, Πλάτωνα, Τορώ, Χατζηδάκη, Goethe, John Lubbock, ένα είναι ανυπόγραφο και ένα άλλο υπογράφεται ως "αγγλικόν λόγιον".
3224881ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 148Πρόκειται για ένα σύνολο τριών αποφθεγμάτων που υπογράφονται από R., HFLL., και HELL.
3234882Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 156Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο του οποίου θέμα είναι η πρόσκληση σε δείπνο κάποιου κυρίου Β.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3244883Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 156Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο με θέμα του την ενδεχόμενη άσκηση σωματικής βίας πάνω στη γυναίκα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3254884Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 156Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μεταξύ του κυρίου του σπιτιού και της υπηρέτριας με θέμα του τον τραυματισμό του παιδιού με ένα μαχαίρι.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3264885Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 156Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μιας κυρίας με τον δικηγόρο της με θέμα την αμοιβή του δεύτερου από την πρώτη.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3274886Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 156Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο που γίνεται ανάμεσα σε έναν από τους δύο γονείς και το παιδί του. Θέμα τους είναι αν αγαπάει το παιδί το σχολείο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3284887ΕΚΔΙΔΟΤΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ υπό Κορνηλίας Λ. Πρεβεζιώτου και Εμμανουήλ Τ. Ταβανιώτου ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΟΥ 1902 ΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΤΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 156 Έτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 168 Έτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 192Με το παρόν άρθρο ανακοινώνεται η έκδοση του ημερολογίου "ΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ" του τέταρτου έτους. Η τιμή του θα είναι 5 γρ. και σύμφωνα με τη συντάκτρια εκτιμάται ότι η έκδοση θα τύχει δημόσιας ευμένειας και υποστήριξης.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Η ίδια ανακοίνωση παρατίθεται και στο τχ. 14 του Γ Έτους. Ενώ σε πιο σύντομη διατύπωση παρατίθεται και στο τχ. 16 του ίδιου Έτους.
3294890Γενεά στεγανόπουςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 155Το παρόν άρθρο αποτελεί μία ιστορία απόδοσης κληρονομιάς 60.000 δολλαρίων από έναν θείο προς έναν ανηψιό.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
3304891Παρίσιοι και ΛονδίνονΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 155Με το παρόν άρθρο παρουσιάζονται οι διαφορές Παρισιού και Λονδίνου.ΝαιΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
3314892Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 150Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο "διδασκαλικό ζήτημα". Και καυτηριάζει τις κακές αμοιβές των δασκάλων.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
3324893Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 150Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μεταξύ μιας μητέρας και του έφορου σχετικά με τη "γλώσσα" της κόρης.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
3334894Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 150Το παρόν άρθρο περιέχει την ομιλία του κυρίου Μιστριώτη, καθηγητή του Εθνικού Πανεπιστημίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αρσακείου, σχετικά με την ανάγκη σπουδής των οικιακών έργων στα Παρθεναγωγεία.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
3344896Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 150Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μεταξύ ενός έφορου και ενός δασκάλου σχετικά με το "απολυτήριό" του. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
3354897Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 150Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο θέμα της γυναικείας χειραφέτησης και πιο συγκεκριμένα στο μπαράκι που άνοιξε η κυρία Β.Ε.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
3364898[Η ανοιχτή επιστολή]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 150Το παρόν άρθρο περιέχει ένα διάλογο σχετικά με μία "ανοιχτή" επιστολή.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
3374900Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 150Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο δύο φίλων με θέμα του το γάμο του ενός.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
3384909Η γυνή νοσοκόμοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 33-34Το άρθρο αναφέρεται στην περίπτωση που μία γυναίκα εξασκεί το επάγγελμα της νοσοκόμας. Το συγκεκριμένο επάγγελμα συνάδει με τις γυναικείες ιδιότητες της ευσπλαχνίας και της φιλανθρωπίας και έτσι επιτρέπει στη γυναίκα να παραμένει γυναίκα. Για το λόγο αυτό θεωρείται κατάλληλο επάγγελμα για μια γυναίκα. Από την άλλη προκειμένου οι γυναίκες να εκτελούν καλύτερα τον ρόλο τους ως φροντιστές, η αρθρογράφος θεωρεί ότι ιατρικές γνώσεις για τη φροντίδα ασθενών θα έπρεπε να παρέχονται κατά την ανατροφή και την εκπαίδευση των γυναικών γενικότερα.ΝαιΕλληνική
3394910Μία νυξ ανά την Ολυμπίαν(Σημειώσεις εκ του ημερολογίου μου)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 37Ο αρθρογράφος περιγράφει τις εντυπώσεις του από μια περιπλάνηση στους χώρους της αρχαίας Ολυμπίας, εκεί που είχε βρεθεί το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη.ΝαιΕλληνική
3404911ΠαλιμβουλίαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 37Ποίημα που αναφέρεται σε κάποιον που αναζητά τη γαλήνη αλλά η καρδιά του δεν αναπαύεται επειδή δεν υπάρχει εκείνη κοντά του.ΝαιΕλληνικήΠάνω από τον τίτλο αναγράφεται "ΕΚ ΤΗΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗΣ 'ΜΑΥΡΑ ΚΡΙΝΑ' ". Στο τέλος του ποιήματος σημειώνεται "Εν Χάλκη".
3414912Η ΚΣΤ'. ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ Α.Α.Μ.ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΑΒΔΟΥΛ ΧΑΜΙΤ ΧΑΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 145Το παρόν άρθρο επαινεί τον σουλτάνο Αβδούλ Αμίτ Χαν λόγω της συμπλήρωσης είκοσι ετών στο θρόνο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
3424913Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 151Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο γεγονός ότι έχει γίνει συνήθεια να γίνεται εορτασμός είκοσι πέντε χρόνων, τριάντα χρόνων, σαράντα χρόνων για διάφορα γεγονότα. Γι' αυτό και ο κύριος Αντ. Παπ. γράφει μία πρόσκληση για τα σαράντα χρόνια από την απογαλάκτισή του.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ".
3434914ΦΩΤΟΠΛΑΣΜΑΗ γη ορωμένη από του ουρανούΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 2 (1899), σ. 14 Έτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 38 Έτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 54ΝαιγαλλικάCamille FlammarionΔημοσιεύεται στη στήλη "ΛΑΪΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ" σε τρεις συνέχειες.
3444915Περί άσθματοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 38-39Άρθρο που προσδιορίζει τι σημαίνει άσθμα, ποια είναι τα συμπτώματα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
3454916Τα διατί και διότι της οικιακής οικονομίαςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 39Κείμενο που εξηγεί με έννοιες της φυσικής γιατί τα μάλλινα ρούχα μας κρατούν ζεστούς το χειμώνα και γιατί το καλοκαίρι είναι καλύτερα να φοράμε λευκά ρούχα. ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ".
3464917ΘΗΡΕΥΤΙΚΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΙΧΘΥΩΝΒοσπορίς<p>Έτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 148-150</p>

Το παρόν άρθρο αναφέρει κάποια χαρακτηριστικά ψαριών καθώς αυτά κυνηγούν.

ΌχιΝαιY. Brandicourt
3474918ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ Δδα Β. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 13 (1901), σ. 145-148 Έτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 169-171 Έτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 181-186Το παρόν άρθρο είναι η απάντηση της Κορνηλίας Πρεβεζιώτου προς την Βιργινία Ευαγγελίδου σε προηγούμενη επιστολή της δεύτερης που δημοσιεύτηκε στη Βοσπορίδα. Η συντάκτρια αυτού του άρθρου παραθέτει τον αντίλογο και παίρνει θέση κατά της γυναικείας χειραφέτησης,ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Άρθρο σε συνέχειες.
3484919[Καθυστέρηση δημοσίευσης της απάντησης στην Β. Ευαγγελίδου]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 158Ανακοινώνεται ότι παραλείφθηκε στο τεύχος αυτό ("λόγω απροσδόκητης τυπογραφικής ανωμαλίας") η απάντηση της εκδότριας στην Βιργινία Ευαγγελίδου και ότι θα ενταχθεί στο επόμενο τεύχος. ΝαιΕλληνική
3494920ΔΗΛΩΣΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 159 Έτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 169Με το παρόν ανακοινώνεται ότι ουδεμία σχέση έχει η Βοσπορίδα με γαλλικό μυθιστόρημα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Η παρούσα ανακοίνωση υπάρχει και στο τχ.15 του Γ Έτους.
3504921Πνεύμα καρδία και γυναίκες ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 161-162Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝ". Αποτελεί ένα σύνολο αποφθεγμάτων των Κα Ρενζέ, STAHL, Οκτάβιου Φεγλέ, Α. Δουμά (πατήρ), Δε Μαίς. Δύο από τα αποφθέγματα είναι ανυπόγραφα.
3514940Καλαμάρια γεμιστάΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 39Μαγειρική συνταγή.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ".
3524941Λαϊκό θέατρονΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 39-40Το άρθρο αναφέρεται στην πρωτοβουλία από τον καθηγητή κ. Κεραβάλ να προτείνει στο Δημαρχιακό Συμβούλιο της πόλης του Παρισιού να προχωρήσουν στη σύσταση λαϊκού θεάτρου χρησιμοποιώντας τους αύλιους χώρους των αστικών σχολών. Η αρθρογράφος υπονοεί ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και στην ελληνορθόδοξη κοινότητα.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Ανήκει στη στήλη "ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ".
3534942Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ ΕΝ ΠΑΡΙΣΙΟΙΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 40Η είδηση αναφέρεται σε διαγωνισμό κωφαλάλων στη βιομηχανία και την καλλιτεχνία που διοργανώνεται από τη Φιλική Εταιρεία των κωφαλάλων κατά τη διάρκεια της Έκθεσης του Παρισιού.ΝαιΕλληνική Είναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ".
3544943ΚελαηδήματαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 40Το άρθρο αφορά στην ανακοίνωση της κυκλοφορίας της ποιητικής συλλογής "ΚΕΛΑΗΔΗΜΑΤΑ" της Μαρίκας Κ. Φιλιππίδου. ΝαιΕλληνική Ανήκει στη στήλη "ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ".
3554944ΒιβλιογραφίαΚελαδήματαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 5 (1899), σ. 40Η Αγγελία αναφέρεται στην έκδοση της ποιητικής συλλογής "Κελαδήματα" της Μαρίκας Κ. Φιλιππίδου. Αναγράφεται η τιμή και ο τόπος εγγραφής των συνδρομητών/τριών. Η διεύθυνση της "Βοσπορίδος" εκφράζοντας την υποστήριξή της στην Φιλλιπίδου, συστήνει την εν λόγω συλλογή, καθώς θεωρεί, όπως δηλώνει, καθήκον της "την υποστήριξιν πάσης ομοφύλου εργάτιδος των γραμμάτων".ΝαιΕλληνική συστήνει την εν λόγω συλλογή
3564945[Ζητείται υπάλληλος]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 41Αγγελία για πρόσληψη υπαλλήλου εξασκημένου στη δημοσιογραφική υπηρεσία.ΝαιΕλληνική
3574946Η γυνή δικηγόροςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 41-43Το άρθρο αναφέρεται στην περίπτωση που μια γυναίκα ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Εκφράζει την άποψη ότι μια γυναίκα δικηγόρος θα πρέπει να απαρνηθεί τη φιλεύσπλαχνη γυναικεία φύση της προκειμένου να εξασκήσει αυτό το επάγγελμα.ΝαιΕλληνική
3584947Η διδασκαλία της χειροτεχνίας εν τω δημοτικώ σχολείω(Μετάφρασις εκ του Γερμανικού)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 43-45 Έτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 68-69Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορική εξέλιξη της διδασκαλίας της χειροτεχνίας στο δημοτικό σχολείο στην Ευρώπη.ΝαιΓερμανικήΔημοσιεύεται σε 2 συνέχειες στη στήλη "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ".
3594987ΟΝΕΙΡΟΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 45Το όνειρο ενός νέου που ελπίζει ότι θα συναντήσει την αγαπημένη του Χριστίνα.ΝαιΕλληνική
3604988ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΟΣ ΤΟΥ Γ. ΑΒΕΡΩΦΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 45Άρθρο που αναφέρεται στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Γ. Αβέρωφ στην Ήπειρο.ΝαιΕλληνική
3614989ΤΥΦΛΟΙ ΒΛΕΠΟΝΤΕΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 46 Έτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 54-55Το άρθρο αναφέρεται στην κατάσταση των ανθρώπων που αν και τυφλοί μπορέσαν να εκπαιδευτούν ή και να ασκούν διάφορα επαγγέλματα καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να είναι αυτόνομοι στη ζωή. Καταλήγει, λέγοντας, ότι αυτοί οι άνθρωποι αν και τυφλοί μπορούν να "δουν" μέσω της ακόης ή της αφής.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ". Πρόκειται για άρθρο σε δύο συνέχειες.
3624990Διατήρησις εδωδίμωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 48Συμβουλές διατήρησης φαγώσιμων με τη μέθοδο του βρασμού.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ".
3634991Σφογγωτόν (ομελέττα) με ήπατα πτηνώνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 48Μαγειρική συνταγή.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΑΙ".
3644992Σφογγωτόν με χοιρομήριονΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 48Μαγειρική συνταγή.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΑΙ".
3654993[Ρωμηοί στο Παρίσι]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 48Ειρωνικό αστείο για τους Ρωμηούς.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3664994Η μουσική των δεσποινίδωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 6 (1899), σ. 48Χιουμοριστική ιστορία.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3674995Η γυνή εν τη φιλανθρωπίαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 49-51Το άρθρο αναφέρεται στη σχέση της γυναίκας με την φιλανθρωπία. Η αρθρογράφος θεωρεί ότι το "ευεργετείν" είναι μέσο και σκοπός της ηθικής ζωής. Η αγάπη ως μορφή επίγειας δράσης δόθηκε περισσότερο ως κλήρος στη γυναίκα παρά στον άνδρα. Γι' αυτό η φιλανθρωπία είναι αρμοδιότητα της γυναίκας. Επίσης το άρθρο αναφέρεται στη λειτουργία της "Φιλόπτωχου Αδελφότητας των Κυριών" του Πέρα και στην ίδρυση του τμήματος των Νοσοκόμων γυναικών.ΝαιΕλληνική
3684996Η τιμιότης ανταμειβόμενηΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 53 Έτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 59-60 Έτος Α, τχ. 10 (1899), σ. 76-77 Έτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 84-85 Έτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 93-94Διήγημα που περιγράφει την ιστορία του Μαυρίκιου, ενός σαραντάχρονου οικογενειάρχη, ο οποίος αν και αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες παραμένει τίμιος.ΝαιΓερμανικάΔιήγημα σε πέντε συνέχειες.
3694997ΚΟΙΜΗΣΟΥ"Εκ της ανεκδότου συλλογής Ωχρά έπη"ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 54Ποίημα με κεντρική ιδέα ότι η λησμονιά φέρνει την ευδαιμονία στη ζωή.ΝαιΕλληνική Στο τέλος του ποιήματος υπάρχει η σημείωση: Εν Βαφεοχωρίω.
3704998Τα διατί και διότι της οικιακής οικονομίαςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 56Το άρθρο εξηγεί με όρους της Φυσικής γιατί ιδρώνουμε όταν φορούμε αδιάβροχο.ΝαιΕλληνική Είναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ".
3714999Διατήρησις πρασίνων φασήλωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 56Συμβουλή για τον τρόπο διατήρησης των φασολιών.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ".
3725000Σφογγωτόν με αμανίτας (μανιτάρια)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 56Συνταγή μαγειρικής.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΑΙ".
3735001Σφογγωτόν με τομάταςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 56Μαγειρική συνταγή.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΑΙ".
3745002[Έκαμα την διαθήκην μου]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 56Ελληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ". Πρόκειται για χιουμοριστικό στιγμιότυπο.
3755003Αγγελία γάμου εν εφημερίδιΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 56ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ". Πρόκειται για ειρωνικό αστείο σχετικό με τα γυναικεία δικαιώματα.
3765004[Συστάσεις για Γαλλίδα δασκάλα]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 7 (1899), σ. 56Ανακοίνωση του περιοδικού που συστήνει θερμά στις αριστοκρατικές -όπως σημειώνεται- οικογένειες των ομογενών μια Γαλλίδα δασκάλα.Ναι
3775010Η γυνή εν τη φιλολογίαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 57-59Το άρθρο εξετάζει το αν μια γυναίκα μπορεί να ασχοληθεί με τη φιλολογία. Η αρθρογράφος θεωρεί ότι η ενασχόληση της γυναίκας με τη φιλολογία είναι συμβατή με τη φύση της και δεν την απομακρύνει από τα οικιακά της καθήκοντα. Αντίθετα βοηθά στην ηθική της ανάπτυξη.ΝαιΕλληνική
3785012ΒΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ(Η μνήμη αυτής Μαΐου 5)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 59Το άρθρο αναφέρεται στον βίο της Αγίας Ειρήνης.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ".
3795014Ο ΠΟΝΟΣΕκ της ανεκδότου συλλογής "Ωχρά Έπη"ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 61Ποίημα με κεντρική ιδέα ότι ο πόνος είναι το μόνο αληθινό πράγμα στη ζωή.ΝαιΕλληνική Στο τέλος του ποιήματος υπάρχει η σημείωση: Εν Βαφεοχωρίω.
3805017ΑΙ ΚΑΚΑΙ ΜΑΣ ΕΞΕΙΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 61-62 Έτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 70-71Το άρθρο κατακρίνει κακές συνήθειες που απορρέουν από την πιστή εφαρμογή των επιταγών του συρμού και παρασύρουν άνδρες και γυναίκες σε υπερβολές.ΝαιΕλληνική Άρθρο σε 2 συνέχειες.
3815018ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΣ ΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΠΥΡΕΙΩΝΠρος τας μητέραςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 62Συμβουλές προς τις νοικοκυρές για την αποφυγή δηλητηρίασης από φώσφορο, χημική ουσία που βρίσκεται στα σπίρτα καθώς και συμβουλές αντιμετώπισής της σε περίπτωση που συμβεί.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
3825019ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΙΝΗΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 62-63Άρθρο που αναφέρεται στην αναγκαιότητα ενός ημερήσιου προγραμματισμού, ώστε η οικοδέσποινα να εκπληρώνει εγκαίρως τα καθήκοντά της.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ".
3835020Διατήρησις πρασίνων φασήλωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 64Συμβουλές για τη διατήρηση των φασολιών με τη μέθοδο της αποξήρανσης.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ".
3845021Γλύκυσμα εξ αμυγδάλωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 64Συνταγή μαγειρικής.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ".
3855022Η μουσική των δεσποινίδωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 64Χιουμοριστική ιστορία σχετικά με τις ικανότητες μιας δεσποινίδος στη μουσική.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3865023[Η μικρά Μαρίκα]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 8 (1899), σ. 64Χιουμοριστική ιστορία σχετικά με ένα μικρό κορίτσι που βλέπει για πρώτη φορά ατμάκατον στο λιμάνι.Ελληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3875024Η γυνή διδάσκαλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 65-67Το άρθρο αναφέρεται στο επάγγελμα της δασκάλας. Η αρθρογράφος θεωρεί ότι το επάγγελμα είναι συμβατό με τη φύση της γυναίκας. Επίσης, επισημαίνει ότι το έργο που επιτελούν οι δασκάλες είναι πολύ σημαντικό για την ηθική και κοινωνική παλινόρθωση του Γένους. Για αυτόν τον λόγο η αρθρογράφος τονίζει την αναγκαιότητα της ίδρυσης Διδασκαλείου Θηλέων. ΝαιΕλληνική
3885025ΕΞΑΠΛΩΣΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 67-68Το κείμενο αναφέρεται στην Πεντηκοστή και στην εξάπλωση του Χριστιανισμού μέσω του έργου των Αποστόλων και των βοηθών τους.ΝαιΕλληνική Δημοσιεύεται στη στήλη "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ".
3895051Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 168Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο με θέμα την "αρετή".ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3905052Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 168Το παρόν περιέχει έναν διάλογο με θέμα την παρουσία σε κηδεία.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3915053Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 168Το παρόν περιέχει έναν διάλογο δύο μεθυσμένων με θέμα το σερβίρισμα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3925056Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ.14 (1901), σ. 168Το παρόν περιέχει έναν τρόπο ώστε να "παλαιώσει" κάποιος ένα χαλί με σκοπό να βγάλει χρήματα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3935057Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 168Το παρόν περιέχει έναν διάλογο με θέμα τα συζυγικά καθήκονταΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3945058Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 168Το παρόν περιέχει την άποψη μιας μητέρας σχετικά με την επιλογή συζύγου για την κόρη της.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
3955062Το πνεύμα των ζώωνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 167Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο γεγονός ότι οι ελέφαντες εκτός του ότι χρησιμοποιούνταν στην Ινδία ως πολεμικό βοήθημα, χαρακτηρίζονται και για τη νοημοσύνη τους.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
3965064Ο αλκοολισμός επί ΣεσώστριδοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 167-168Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην αρχαία Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα στα καπηλειά της, όταν το αλκοόλ θεωρούταν "επαίσχυντος των παρεκτροπών". ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
3975172ΕΚ ΤΗΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗΣ "ΩΧΡΑ ΕΠΗ"Στην Πρωτομαγιά!ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 16ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
3985173[Τα γαλλικά είναι της μόδας]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 18Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο ενός πατέρα και μιας κόρης σχετικά με την επιθυμία της να μάθει γαλλικά επειδή είναι της μόδας.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ". Το υπογράφει ο Αγησίλ. Αριστοκλής.
3995174[Μεταξύ δύο νυμφευμένων κυριών]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 18Το παρόν άρθρο περιέχει ένα διάλογο δύο κυριών σχετικά με τη γυναικεία χειραφέτηση.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ". Το υπογράφει ο Αγησίλ. Αριστοκλής.
4005175Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 18Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο δύο ανδρών, ενός νέου κι ενός γέρου, σχετικά με μία ευχή που δίνει ο δεύτερος στον πρώτο για το ταξίδι του στο Παρίσι.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ".
4015176[Μεταξύ λογίου νέου και αγράμματου δεσποινίδος]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 18Το παρόν άρθρο περιέχει ένα διάλογο ενός άντρα και μιας γυναίκας σχετικά με την εξομολόγηση του έρωτα του άντρα προς τη γυναίκα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ". Το υπογράφει ο Αγησίλ. Αριστοκλής.
4025177[Η σκηνή εν τη τραπέζη]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 18Το παρόν άρθρο περιέχει μία σκηνή σε ένα γεύμα σχετικά με την προσπάθεια κάποιου να φανεί αριστοκράτης, προκαλώντας στο τέλος το γέλιο των υπολοίπων.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΠ' ΕΔΩ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ". Το υπογράφει ο Αγησίλ. Αριστοκλής.
4035178ΕΠΙΧΩΡΙΑΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΕΡΜΗΣ"ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 20-21Το παρόν άρθρο αποτελεί μία κριτική σε μία συναυλία του συλλόγου "Ερμής". Αναφέρει ότι η συναυλία ήταν καλλιτεχνική απόλαυση και κατενθουσίασε το πολυπληθές ακροατήριο. Αναφέρονται επίσης ονόματα καλλιτεχνών που πήραν μέρος στη συναυλία.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4045179Αι γυναίκες και το αερόστατονΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 21Το παρόν άρθρο αναφέρει την άποψη του κυρίου Ρειδίγγερ, κατασκευαστή αερόστατων, που λέει ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη ψυχραιμία από τους άντρες σε στιγμές μεγάλου κινδύνου. Η συντάκτρια του άρθρου εκφράζει τις αμφιβολίες για την εγγυρότητα της παραπάνω άποψης. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4055180Η απολύμανσις των λαχανικώνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 21Το παρόν άρθρο αναφέρει ότι πολλά λαχανικά είναι εμποτισμένα με πολλά μικρόβια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες, ιδιαίτερα όταν είναι ωμά. Στο τέλος αναφέρονται τρόποι απολύμανσης από το μέλος της Ακαδημίας του Παρισιού, κ. Σεριζόλ.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4065181Ιστορικά γεύματαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 21Το παρόν άρθρο αναφέρει την άποψη ότι στην "αρχαιόφιλη" Αμερική είναι της μόδας τα αρχαιολογικά γεύματα και δείπνα. Σε αυτά τα δείπνα πολλά φαγητά απομιμούνται την αρχαία μαγειρική και φέρουν αρχαία ονόματα. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4075182Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 21Σύντομη επικοινωνία με συνεργάτες/τριες, συνδρομητές/τριες (ενημέρωση για παραλαβή επιστολών, ευχαριστίες για ενθάρρυνση, επιβεβαίωση αποστολής εντύπων κ.λπ.). ΝαιΕλληνική
4085183ΔήλωσιςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 13Με την παρούσα ανακοίνωση η Διευθύντρια ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό/συνδρομητές/τριες ότι ο Ιωάν. Α. Χατζόπουλος δεν έχει πλέον καμία σχέση με την Βοσπορίδα και σε οποιαδήποτε επικοινωνία χρειαστεί να γίνει να απευθύνεται προς τη διευθύντρια του περιοδικού Κορνηλία Πρεβεζιώτου. Συνιστά στο τέλος την προσοχή των συνδρομητών επ΄ αυτού. ΝαιΕλληνική
4095184Ο ΑΛΚΟΥΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 2 (1901), σ. 13-15 Έτος Γ, τχ.3 (1901), σ. 25-27Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη μάστιγα του αλκοολισμού. Αφού αναφέρονται παραδείγματα αλκοολισμού των αντρών μέσα από την Ιστορία και τη Θρησκεία, καταλήγει στο γεγονός ότι το χειρότερο είναι η διάδοσή του στο γυναικείο φύλο.ΝαιΆρθρο σε συνέχειες.
4105185[Ανακοίνωση]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 25Το παρόν άρθρο ζητά από τους συνδρομητές να ενημερώσουν το περιοδικό σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσής τους.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4115186ΓΙΑ ΣΕΝΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 31ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Σάμω.
4125236ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΒΕΛΛΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 28-29Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στο δημοσιογράφο Δημήτριο Βελλή, ο οποίος μόλις έχει πεθάνει. Η συντάκτρια κάνει μία σύντομη αναφορά στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, εκθιάζοντάς τον.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4135237ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 31Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝ". Περιέχει κάποια αποφθέγματα των Δημοσθένη, Ι. Αριστοκλή, Πλάτωνα, Pascal, Th Cammis
4145238Η ΓΥΝΗΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 34ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4155240Η χειραφέτησις εν ΝορβηγίαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 36Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε έναν νόμο που ψηφίστηκε στη Νορβηγία που αφορά στην απαλλαγή του όρκου που έδιναν γυναίκες ως προς την υποταγή στους συζύγους τους, τη διευθέτηση της περιουσίας τους και την ανατροφή των παιδιών. Η συντάκτρια χαρακτηρίζει αυτόν τον νόμο "παγερό" όπως και τη χώρα, που μπορεί να έχει εγείρει τον ενθουσιασμό των χειραφετημένων, όχι όμως τον ενθουσιασμό της πλειονότητας της Ευρώπης.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4165242Γυναίκες μέθυσοι εν ΛονδίνωΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 36Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη "μάστιγα" του αλκοολισμού των γυναικών και πιο συγκεκριμένα των γυναικών του Λονδίνου. Αναφέρει ότι αυτό το φαινόμενο έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε απαιτούνται μέτρα υπέρ των δύστυχων αντρών συζύγων τους. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4175244Μυθώδης πολυτέλειαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 36Το παρόν άρθρο αποτελεί απόσπασμα άρθρου του περιοδικού DEBAIS του Παρισιού. Αναφέρεται στο γεγονός ότι ένας κροίσος από τη Μόσχα ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα, ώστε να έχει όλη τη μυθώδη πολυτέλεια των παλιών ευγενών της Ρωσίας. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4185246ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 31Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη γυναίκα, η οποία χαρακτηρίζεται ως "πλαστούργημα" του Θεού. Από τη στιγμή της δημιουργίας μέχρι σήμερα προσπαθεί να ασκήσει την επιρροή της επί του ανδρός. Επίσης, όπως αναφέρει το άρθρο, προσπαθεί να καταστήσει τον άντρα είλωτα των αξιώσεών της. Κάτι τέτοιο μάλιστα, δε συμβαίνει μόνο στις μεγαλουπόλεις, αλλά και σε μικρά χωριά, δίνοντας κάποια παραδείγματα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4195247ΑΠΡΟΟΠΤΟΝΠαίγνιονΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 3 (1901), σ. 32-33ΝαιΕλληνική ΚαθαρεύουσαΤο παρόν παρατίθεται σε συνέχειες.
4205248[Ανακοίνωση-ενημέρωση για προβλήματα παραλαβής εντύπου] ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 169 Έτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 181Το παρόν αποτελεί μία ανακοίνωση του περιοδικού με την οποία καλούνται οι αναγνώστες/συνδρομητές που έχουν πρόβλημα με τη παραλαβή του περιοδικού, να ενημερώνουν έγκαιρα τη διεύθυνση του περιοδικού.ΝαιΕλληνική Η παρούσα ανακοίνωση υπάρχει και στο τχ. 16 του Γ Έτους.
4215338Ιδρύσωμεν Διδασκαλείον των θηλέωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 10 (1899), σ. 73-74Το άρθρο εκφράζει την αναγκαιότητα της ίδρυσης Διδασκαλείου θηλέων προκειμένου να βελτιωθεί η δημοτική εκπαίδευση των κοριτσιών, η οποία κατά την αρθρογράφο "νοσεί" αλλά και να βελτιωθεί η κατάρτιση των διδασκαλισσών.ΝαιEλληνική
4225339Εκπαιδευτικαί γνώμαι επιστημόνωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 81-82Στο συγκεκριμένο άρθρο η αρθρογράφος παραθέτει τη δικιά της άποψη αλλά και κάποιων άλλων επιστημόνων (κυρίως γιατρών) σχετικά με την αναγκαιότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης νεαρών αγοριών και κοριτσιών για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την πρόοδο της κοινωνίας.ΝαιΕλληνική
4235340Η κοινωνική υποτύπωσις της διδασκάλουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 89-90Το άρθρο περιγράφει το ιδανικό πρότυπο της διδασκάλισσας που χαρακτηρίζεται από υψηλή ηθική και αρετή από τη μια και έλλειψη επιτήδευσης και φιλαρέσκειας από την άλλη.ΝαιΕλληνική
4245341ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚ ΣΚΥΛΙΤΖΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 157Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο θάνατο του Παύλου Στεφάνοβικ Σκυλίτζη. Το άρθρο μιλά κολακευτικά τόσο για τον ίδιο όσο και για το έργο του. Τον θεωρεί ευεργέτη, φιλάνθρωπο και φιλόμουσο και η συντάκτρια του άρθρου εκφράζει τη λύπη της για την απώλειά του.ΝαιΕλληνική Καθαρεύουσα
4255342Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 158-159 Έτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 171-173Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην αυτοκτονία. Τάσσεται κατά της αυτοκτονίας και δεν τη θεωρεί πράξη "ανδρείας" και "γενναιότητας" αλλά "δειλίας". Ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί ότι ο αυτόχειρας πρέπει να υπομένει και να περιμένει, παραθέτοντας τις απόψεις των Descurel και Ναπολέοντα. Στη συνέχεια περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερθούμε, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να τον μισήσουμε ούτε να θαυμάσουμε, αλλά να κουνήσουμε το κεφάλι μας και να "θλιβώμεν", να συλλυπηθούμε την οικογένεια και να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που οδηγούν σε τέτοιες πράξεις. Μία από τις αιτίες που οδηγεί σε τέτοιες πράξεις είναι και ο πολιτισμός που έχει κατακλύσει τη χώρα και καταπνίγει τα ήθη και τα έθιμα. ΝαιΤο παρόν έχει συνέχειες.
4265343[Α. Σαρηγιάννη και Γ. Καλδή Γεωγραφία]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 167Το παρόν αναφέρεται στην έκδοση 4 τευχών Γεωγραφίας των Α. Σαρηγιάννη και Γ. Καλδή. Τονίζεται η ανάγκη γνώσης της Γεωγραφίας και πως η άγνοια και η ημιμάθεια αυτής προκύπτει από τη μη σωστή μέθοδο διδασκαλίας στα σχολεία. ΝαιΕλληνικήΓλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ".
4275344ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΝΗΝ ΑΜΦΙΛΥΚΗΝ(Ηπειρωτικόν ειδύλλιον)ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 162-164ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Βαλατά, τη 12η Αυγούστου 1901.
4285345ΜΗΤΗΡΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 165-167ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Αλεξανδρεία.
4295346Πνεύμα καρδία και γυναίκεςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 174Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝ". Περιέχει αποφθέγματα των Α. Σεραίν, Φ. Ζερφώ, Χ., Βαλζάκ, Βίκτωρ Λεδερ, Κα Σταελ, M. Gauges, Labruyere και μία σινική παροιμία.
4305347ΤΙΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 13 (10 Ιουλίου 1899), σ. 97-98 Έτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 106-107 Έτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 114-115 Έτος Α, τχ. 16 (1899), σ. 123 Έτος Α, τχ. 17 (1899), σ. 131-132Ο αρθρογράφος κάνει μια σύντομη ανασκόπηση σε πολιτισμούς της αρχαιότητας εξετάζοντας τη θέση της γυναίκας, η οποία ήταν κατώτερη από του άνδρα. Θεωρεί ότι τα νεώτερα χρόνια -με τη συμβολή των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης- η θέση της γυναίκας ανυψώθηκε στη θέση που της αρμόζει σε αντιστοιχία με τη φύση, τον χαρακτήρα και τον προορισμό της. Στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας συνέβαλε το γεγονός ότι απέκτησε το δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση, η οποία θα πρέπει να έχει σκοπό την ανάπτυξη των ηθικών και των διανοητικών της δυνάμεων ώστε να επιτελέσει τον ρόλο της ως σύζυγος, μητέρα και πολίτης.ΝαιΕλληνικήΆρθρο σε 5 συνέχειες.
4315348ΑΝΗΡ ΤΟΝ ΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΥΝΗ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 105-106Η αρθρογράφος θεωρεί ότι το ιδανικό πρότυπο της γυναίκας πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Να είναι "άνδρας" στο μυαλό και "γυναίκα" στην καρδιά. Προϋπόθεση για να το κατακτήσει είναι η μόρφωσή της. Η ιδανική αυτή γυναίκα οφείλει να περιορίζεται στην οικιακή σφαίρα.Ναι
4325349ΤΟ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ.113-114Το άρθρο σχολιάζει το συνέδριο των γυναικών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Στη συνέχεια εξετάζει αν υφίσταται γυναικείο ζήτημα για την Ελληνίδα γυναίκα. Καταλήγει πως δεν υφίσταται εφ' όσον η γυναίκα πλέον έχει κατακτήσει το δικαίωμα της εκπαίδευσης.ΝαιΕλληνική
4335350ΤΟ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (1899), σ. 121-123 Η αρθρογράφος σχολιάζει το συνέδριο των γυναικών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και επικροτεί το γεγονός ότι στο συνέδριο ασχολήθηκαν και με θέματα που αφορούν στη φιλανθρωπία και στην εκπαίδευση τυφλών και κωφών. Στη συνέχεια αναρωτιέται αν η Ελληνίδα γυναίκα μπορεί έχει κάποια ωφέλεια που να απορρέει από την ενασχόλησή της με το γυναικείο ζήτημα. Η άποψή της είναι ότι δεν θα ωφεληθεί σε κάτι γιατί με αυτό τον τρόπο αποπροσανατολίζεται από τα πραγματικά της προβλήματα. ΝαιΕλληνική
4345351Ο ΚΩΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 174-175Το παρόν άρθρο αναφέρεται στον "κώδωνα", ο οποίος βρίσκεται στα νεκροταφεία. Εκφράζεται από το συντάκτη του άρθρου η ευχή να μη χτυπήσει ποτέ. Συγκρίνεται το χτύπημά του με τις καμπάνες της Ανάστασης, τονίζοντας την αντίθεση των δύο ήχων. Τονίζεται επίσης η προσπάθεια των γιατρών, οι οποίοι μάχονται ώστε να μην ακουστεί ποτέ ο ήχος. Ο "κώδων" συνήθως δεν ακούγεται μόνος του αλλά με τη συνοδεία κλαθμών, οδυρμών, νεκρικών ανθέων και λιβανιού.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4355352ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΝΣκηνικός μονόλογος απαγγελόμενος εν τη Comedie FrancaiseΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 14 (1901), σ. 175-177Ναι
4365353ΕΛΕΓΕΙΟΝ ΕΙΣ ΠΑΥΛΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚαπαγγελθέν κατά την ταφήν αυτούΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 178ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4375354ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΕΡΑΝΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 179-180 Έτος Γ, τχ. 17 (1901), σ. 203Το παρόν άρθρο είναι μία ανακοίνωση της Βοσπορίδας, η οποία ανοίγει έναν κατάλογο συνδρομών για μια οικογένεια η οποία είναι φτωχή. Δίνονται οδηγίες για τον τρόπο καταβολής των συνδρομών.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Η παρούσα ανακοίνωση παρατίθεται και στο τεύχος 17 του Γ Έτους.
4385355Η Γεωγραφία του ΠαραδείσουΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 180Το παρόν άρθρο περιέχει την άποψη του σκανδιναβού αστρονόμου κ. Κεχλ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Εδέμ βρίσκεται στον Βόρειο Πόλο. Στο τέλος, η συντάκτρια του άρθρου αμφισβητεί την άποψη του αστρονόμου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4395356Φιλολογικός ενθουσιασμόςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 180Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην παρουσία του διάσημου συγγραφέα Κέλλερ μπροστά σε ένα διάλογο δύο φοιτητών, οι οποίοι εκφράζονταν αρνητικά για τους Γκαίτε Σχίλλερ. Έτσι, ο Κέλλερ μόλις αντιλήφθηκε το περιεχόμενο της κουβέντας των δύο φοιτητών, χτύπησε τον έναν από τους δύο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4405357ΑΡΡΑΒΩΝΕΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 15 (1901), σ. 180Το παρόν είναι μία ανακοίνωση αρραβώνων των Βασιλείου Καρατζόπουλου και Μελπομένης Στεργιάδου στην Ξάνθη.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4415358Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 188Το παρόν περιέχει τρία ανώνυμα αποφθέγματα και ένα του Le Cure De Vieu.Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝ".
4425359ΖΩΣΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣΟι οφθαλμοίΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 188ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Γενεύη, Ιούλιος 1901.
4435360ΠΡΟΚΥΡΗΞΙΣ Β' ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ προς τους απανταχού Έλληνας ποιητάςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 191ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν είναι μία ανακοίνωση-προκήρυξη του Πανιωνίου συλλόγου για τον Β' ποιητικό διαγωνισμό.
4445361Οι προς την Τσαρίναν στίχοι του ΡοστάνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 191Το παρόν περιέχει μεταφρασμένους στίχους του Εδμόνδου Ροστάν που διαβάστηκαν στο θέατρο της Κομπιέννης προς τιμή του αυτοκρατορικού ζεύγους της Ρωσίας.ΝαιΕλληνική Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4455362Περιπέτειαι του ιστορικού αδάμαντοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 164 (1901), σ. 192Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του αδάμαντα που χάθηκε από τον Κάρολο τον Τολμηρό στη μάχη της Γρανσόνης. Περιγράφεται το "ταξίδι" του αδάμαντα, ο οποίος κατέληξε στον πάπα Ιουλιο τον Β' έναντι 20.000 δουκάτων.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4465363Δύο κεφαλαί βοόςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 192Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β' και του κόμη Γουλιέλμου Βίσμαρκ, όπου θέμα του διαλόγου είναι η δίαιτα του δεύτερου, ο οποίος ανέφερε ότι έχασε τόσα κιλά όσα ο όγκος δύο κεφαλών βοών. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4475364Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 192Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μεταξύ μιας μάνας και μιας κόρης με θέμα το πού βρίσκονται τα άλογα της μηχανής των ατμόπλοιων.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4485365[Μεταξύ υπηρετριών]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 192Το παρόν περιέχει έναν διάλογο δύο υπηρετριών με θέμα τους το πώς έχει μείνει τόσο πολύ καιρό μία άλλη υπηρέτρια σε ένα σπίτι.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4495366[Μεταξύ μνηστήρων]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 192Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άντρα με θέμα τους το ταξίδι της πρώτης στην Αφρική και το αν η γυναίκα θα λησμονήσει τον άντρα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4505367[Εις καπηλείον]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 192Το παρόν άρθρο περιέχει ένα διάλογο, θέμα του οποίου είναι το τραπέζι που θα καθίσει μία παρέα με πολλά άτομα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4515371[Το πλύσιμο του νερού]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 192Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μεταξύ ενός σερβιτόρου και ενός πελάτη με θέμα τους το γεγονός ότι το νερό είναι "ακάθαρτο".ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4525372[Το καπέλο της... γεροντοκόρης]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 192Το παρόν περιέχει έναν διάλογο μεταξύ μιας μοδίστρας και μιας πελάτισσας με θέμα ένα καπέλο που πωλήθηκε αμέσως σε μια "γεροντοκόρη" διότι, όπως είπε η μοδίστρα, το καπέλο είναι για δεσποινίδες από 18 έως 25 ετών. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4535373[Ερωτήσεις από έναν "βλαξ"]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 192Το παρόν περιέχει ένα σύντομο διάλογο με θέμα του την άποψη ότι κάποιες από τις ερωτήσεις που κάνει ένας "βλαξ" είναι δυνατόν να μην απαντηθούν και από τον πιο ευφυή άνθρωπο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4545374[Ζητούνται υπάλληλοι]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 192Το παρόν περιέχει μία ανακοίνωση ενός καταστήματος Ζ όπου ζητούνται υπάλληλοι αμφοτέρων φύλων, κάτι που για κάποιον υποψήφιο είναι κρίμα που δεν είναι κάτι τέτοιο.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4555375ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΩΝαφιερούται Κωνστ. ΞανθοπούλωΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 16 (1901), σ. 186-188 Έτος Γ, τχ. 17 (1901), σ. 199-200Στο παρόν άρθρο αναλύεται η λειτουργία του αισθητήριου οργάνου της όσφρησης. Στη συνέχεια περιγράφεται αναλύτικά η λειτουργία της μύτης. Κατόπιν, συγκρίνεται η όσφρηση των ανθρώπων και των ζώων. Επίσης, αναφέρεται ότι οι οσμές έχουν κλίμακες διαβάθμισης και παρουσιάζεται μία κλίμακα διαβάθμισης οσμών από κάποιον άγγλο συγγραφέα. Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι όπως μπορούμε να φτιάξουμε μία μουσική αρμονία, με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και αρμονία οσμών και να κατασκευάσουμε μία συμφωνική και αρμονική ανθοδέσμη.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Εν Ιωαννίνοις. Άρθρο σε συνέχειες.
4565376Πνεύμα, καρδία και γυναίκεςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 17 (1901), σ. 198-199Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝ". Περιέχει ένα σύνολο αποφθεγμάτων των Δεσφ., Ε. Βωτιέ, κα Νέκερ, Mathas, Βολταίρου και Ρ.
4575377Πολύτιμον δώρονΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 17 (1901), σ. 203-204Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο κόσμημα-ενθύμιο που θέλουν να κάνουν πλούσιοι γαιοκτήμονες της Μονρεάλης στη δούκισσα της Υόρκης. Για τον σκοπό αυτό συγκέντρωσαν συνολικά 30.000 φρ. και παρήγγειλαν σε άριστο χρυσοχόο της πόλης κόσμημα πρωτότυπο και μεγαλοπρεπές. Στο τέλος το άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας ότι αμφισβητείται η προέλευση του δώρου.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4585378Του 1902 ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 17 (1901), σ. 204Το παρόν άρθρο αναφέρεται με κολακευτικά λόγια στην τέταρτη έκδοση του "ΗΠΕΙΡΩΤΗ", ο οποίος, όπως αναφέρεται, ζητείται από διάφορες Ακαδημίες και θεωρείται η ασφαλέστερη πηγή της νεώτερης ηπειρωτικής ιστορίας. Επίσης, αναφέρεται η θεματολογία του "ΗΠΕΙΡΩΤΗ" του Έτους 1902.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4595394Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 17 (1901), σ. 193-196Το παρόν άρθρο δημοσιεύει τις απόψεις της Σουηδού παιδαγωγού Έλλης Κέυ, με δεδομένη την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Η συντάκτρια του άρθρου τονίζει ότι οι απόψεις της παιδαγωγού δεν υιοθετούνται απαραίτητα. Η παιδαγωγός τονίζει ότι τα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία δεν είναι χρήσιμα και πως τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται όσα μπορούν να αφομοιώσουν. Επίσης, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να παρέχονται όλα τα είδη πνευματικής τροφής, ότι τα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν με βάση το χαρακτήρα τους κα ότι οι σχολές δε θα πρέπει να εκπαιδεύουν ομοιόμορφα τους μαθητές. Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες για το πώς να διδάσκονται ξεχωριστά τα μαθήματα της Γλώσσας, της Ιχνογραφίας, της Μουσικής, της Ιστορίας, της Γεωγραφίας, των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4605395ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 17 (1901), σ. 196-198 Έτος Γ, τχ. 22 (1901), σ. 258-260 Έτος Γ, τχ. 23 (1901), σ. 270-272Το παρόν είναι μία επιστολή της Βιργινίας Ευαγγελίδου στην Κορνηλία Πρεβεζιώτου. Πρόκειται για ένα διάλογο μέσω επιστολών των δύο γυναικών που δημοσιεύονται στη Βοσπορίδα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Επιστολή σε συνέχειες.
4615396Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 205Το παρόν αναφέρεται στην επίσκεψη της Ελισάβετ της Ρουμανίας με το ψευδώνυμο Κάρμεν Σίλβα στο μνημείο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ, αφήνοντας ένα στεφάνι από εντελβάις και απαγγέλοντας ένα δικό της ποίημα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4625397Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 207Το παρόν ενημερώνει τους συνδρομητές για τις καθυστερήσεις έκδοσης του τεύχους της Βοσπορίδας. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4635398Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΥΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΠρος κυρίαν ζητούσαν φαιδρά διηγήματαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 212-213Εκ των του Αλφόνσου Δωδέ 21 Οκτωβρίου 1901
4645399ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (1899), σ. 141-142Το άρθρο πραγματεύεται το ζήτημα της επαγγελματικής χειραφέτησης των γυναικών προσπαθώντας να απαντήσει στο επιχείρημα των υπέρμαχων της χειραφέτησης ότι η εργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να στηρίξει και η γυναίκα οικονομικά την οικογένεια. Η αρθρογράφος θεωρεί ότι η γυναίκα θα μπορέσει να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της αν ξοδεύει ελάχιστα χρήματα για την εξωτερική της εμφάνιση. Τονίζει, όμως, ότι κάποια επαγγέλματα είναι συμβατά με τη φύση της γυναίκας αλλά αυτό που λείπει σήμερα από τις γυναίκες είναι το ιδεώδες και η πρακτική μόρφωση.ΝαιΕλληνική
4655401ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (1899), σ. 149-150Η αρθρογράφος θεωρεί ότι οι ανώτατες πνευματικές αρχές του Έθνους οφείλουν να πάρουν μέτρα για την εκπαίδευση των κοριτσιών των λαϊκών τάξεων και να ιδρυθούν διδασκαλεία ειδικά για γυναίκες δασκάλες προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.Ναι
4665402ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟ ΓΥΝΑΙΚΟΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (1899), σ. 157-159Το άρθρο αποτελεί απάντηση της Κ. Πρεβεζιώτου στην επιστολή του Ν. Γ. Μακρίδη με θέμα την γυναικεία χειραφέτηση. Η αρθρογράφος παρουσιάζοντας τον άνδρα και τη γυναίκα ως αντιθετικό ζεύγος συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τον Ν. Μακρίδη. Διαφωνεί σε κάποιο σημείο με τον γιατρό λέγοντας ότι η γυναίκα παρ' όλες τις ελλείψεις της σίγουρα διαθέτει κρίση και πρωτοτυπία. Με αυτό το επιχείρημα προτάσσει για άλλη μια φορά το αίτημα για μόρφωση -ηθική- της γυναίκας.ΝαιΕλληνική
4675403Η ΒΟΥΛΓΑΤΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΜΑΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 21 (1899), σ. 165-168 Έτος Α, τχ. 22 (1899), σ. 173-176Το άρθρο πραγματεύεται το θέμα του γλωσσικού ζητήματος και αποτελεί απάντηση στην επιστολή του Κλέωνα Κουτσαβάκη υπέρμαχου του δημοτικισμού. Η Πρεβεζιώτου ως υπέρμαχος της καθαρεύουσας με επιχειρήματα υποστηρίζει την διατήρησή της ως επίσημης γραπτής γλώσσας. Θεωρεί την καθαρεύουσα "εθνικό κειμήλιο" που μπορεί να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή του Έθνους. Στο δεύτερο μέρος του άρθρου επιχειρηματολογεί υπέρ της υπεροχής της ελληνικής καθαρεύουσας έναντι άλλων γλωσσών και ειδικά της αγγλικής.ΝαιΕλληνικήΤο άρθρο αποτελεί απάντηση στην επιστολή του Κλέωνα Κουτσαβάκη και δημοσιεύεται σε δύο συνέχειες.
4685404Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΑΙΔΕΥΣΙΣ ΕΝ ΓΑΛΛΙΑκατά τον 17ον και 18ον αιώνα και, ΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (1899), σ. 181-182Ο αρθρογράφος κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη γαλλική εκπαίδευση των γυναικών κατά τον 17ο και 18ο αιώνα αναφέροντας ότι η εκπαίδευση ήταν προνόμιο των αριστοκρατικών τάξεων. Καταλήγει στην εκπαίδευση που παρέχουν τα σύγχρονα εκπαιδευτήρια στα "καθ' ημάς", την οποία θεωρεί ανεπαρκή. Προτείνει η εκπαίδευση των γυναικών να εστιάζεται στις κλασσικές σπουδές και των ανδρών στις φυσικές επιστήμες και στις ξένες γλώσσες.ΝαιΕλληνική
4695405Αι θεωρίαι του Υλισμού και η Βοσπορίς(απάντησις τω κ. Αλφαβήτα)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 (1899), σ. 189-191 Η Κ. Πρεβεζιώτου με αυτό το άρθρο απαντάει σε άρθρο της εφημερίδας "Νέα Εφημερίδα" που την κατηγόρησε ότι υποστηρίζει τις αρχές του υλισμού. Η Πρεβεζιώτου ισχυρίζεται ότι είναι ιδεολόγος και ότι ποτέ της δεν υποστήριξε υλιστικές αρχές.ΝαιΕλληνική
4705406Ο ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25(1899), σ. 197-198Το άρθρο αναφέρεται στον ερχομό του 1900. Έρχεται ο 20ος αιώνας και μαζί με αυτόν διατυπώνεται η ευχή να λυθούν διάφορα κοινωνικά προβλήματα δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.ΝαιΕλληνική
4715407Η ΘΗΛΕΙΑ ΛΑΪΚΗ ΗΜΩΝ ΠΑΙΔΕΥΣΙΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 26 (1900), σ. 209-210 Έτος Α, τχ. 27 (1900), σ. 217-218 Το άρθρο επαινεί το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που αφορούν στη δημοτική εκπαίδευση καθώς και στην ίδρυση νέων Διδασκαλείων για άνδρες και γυναίκες. Επίσης, η αρθρογράφος κάνει ορισμένες προτάσεις που κατά τη γνώμη της θα βελτίωναν τη γυναικεία εκπαίδευση.ΝαιΕλληνικήΤο άρθρο δημοσιεύεται σε δύο συνέχειες.
4725444ΤΟ ΠΕΜΠΤΟΝ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΠΟΡΙΔΟΣΒοσπορίςΈτος Ε, τχ. 1 (20-4-1903), σ. 2Στο προγραμματικό άρθρο του Ε' έτους η εκδότρια, κατ' αρχάς, αναφέρεται στη μακρά ηλικία του περιοδικού, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα της Πόλης, και επισημαίνει ότι η πορεία αυτή απαιτούσε αγώνα με θάρρος και δυναμη προκειμένου να αντιμετωπισθουν οι δυσκολίες που κάθε φορά ανέκυπταν. Αυτό αποτελεί και το ηθικό κεφάλαιο προκειμένου να συνεχίστεί η προσπάθεια, την οποία η κοινωνία έχει εκτιμήσει και επαρκώς στηρίξει. Ωστόσο, προκειμένου να θρέψει η κοινωνία τους καρπούς του όλου εγχειρήματος της «ηθικής αναπλάσεως και νοητικής εξυψώσεως της γυναικός» η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω καθώς πολλοί στηρίζουν μόνο λόγῳ κι όχι ἔργῳ. Η ανάγκη του «ευλογημένου ή καταραμένου» χρήματος είναι διαρκώς παρούσα. Το άρθρο κλείνει με αναφορά στον άξονα-σύμβολο που συμπυκνώνει την εκδοτική γραμμή του περιοδικού, δηλαδή την σύζευξη του έρωτα προς τις Μούσες και τις Χάριτες, σύμβολο λαμπρό της γυναικείας αρετής. ΝαιΌχιΕλληνική - καθαρεύουσαΤο άρθρο εντάσσεται στη στήλη του κύριου άρθρου-σημειώματος του εκδότη.
4735447ΕΣΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΙνδικός μύθοςΒοσπορίςΈτος Ε, τχ. 1 (20-4-1903), σ. 2Μια νύχτα με λαμπερό φεγγάρι ο Θεός Κρήσνα κατά τη διάρκεια του αναστοχασμού του συνειδητοποίησε ότι η κορωνίδα των δημιουργημάτων του δεν ήταν ο άνθρωπος αλλά το άνθος του Λωτού. Αποφάσισε, λοιπόν, να του δώσει ανθρώπινη υπόσταση νεαρής κόρης. Διατήρησε αφενός την ομορφιά αφετέρου την ευαισθησία της προτέρας φύσεως. Όμως, βρέθηκε ενώπιον του προβλήματος της επιλογής κατοικίας. Κατά τη στιχομυθία θεού και κόρης απορρίπτονται διαδοχικά και τα όρη, και οι κάμποι, και η τα βάθη του υδάτινου κόσμου, και οι σπηλιές των ασκητών. Η κόρη φοβόταν το χιόνι, το ψύχος, τις ανέμοθύελλες, τα κήτη της θάλασσας και το σκοτάδι. Στο αδιέξοδο αυτό ήρθε να δώσει λύση η τυχαία εμφάνιση του επικού ποιητή Βαλμήκη που την ώρα την εωθινή έψαλλε την Αυγή. Θαμπωμένος ερωτεύτηκε την κόρη. Τότε ο Κρήσνα όρισε ως κατοικία της την καρδιά του ποιητή στην οποία ναι μεν υπάρχουν ενίοτε χιόνια, θύελλες, σκότος, ερημιά, άβυσσος αλλά η ευλογημένη παρουσία της θα είναι το αντίδοτο σε όλα αυτά.ΌχιΝαιΕλληνική - καθαρεύουσαHenryk SienkiewiczΟ Ερρίκος Σιενκίεβιτς είναι Πολωνός νομπελιστας συγγραφέας δημοφιλής για εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν το κείμενο του οποίου έκανε τη μετάφραση ο Κλεάνθης Βασσαρδάκις ήταν γραμμένο στην Πολωνική ή σε κάποια άλλη γλώσσα.
4745448Προιστορικός μάρτυςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 213Το παρόν άρθρο αποτελεί μία ιστορία που εκτυλίσσεται σε μία αίθουσα ενός δικαστηρίου. Εκεί ένας μάρτυρας στην ερώτηση αν έχει αδέρφια, απάντησε ότι έχει έναν αδερφό, ο οποίος πέθανε πριν από 140 χρόνια.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4755449Οι οδοντοπλάσται εν ΑμερικήΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 213Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην επιστήμη της οδοντιατρικής, η οποία είναι σε μεγάλη ανάπτυξη στην Αμερική. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκεί υπάρχουν 12.000 οδοντίατροι και 3.000.000 "πλαστοί όδοντες". Το άρθρο κλείνει, λέγοντας ότι θα είναι χρήσιμο στο μέλλον να γίνει εκμετάλλευση των νεκροταφείων της Αμερικής, διότι πολλοί νεκροί φορούν οδοντοστοιχίες από χρυσό, άργυρο ή πλατίνα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
4765450ΜΟΥΣΙΚΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 214-215Το παρόν είναι μία προκήρυξη του Πανιωνίου Συλλόγου για τη μελοποίηση του βραβευμένου ύμνου του.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4775451Β' ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΙΣ "ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ" ΣΜΥΡΝΗΣ 1902ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 214-216Το παρόν άρθρο είναι μία ανακοίνωση της Β' Καλλιτεχνικής Έκθεσης, μιας και η Α' που προηγήθηκε είχε μεγάλη επιτυχία. Στην έκθεση θα υπάρχουν τμήματα γλυπτικής, αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής, καθώς και μεγάλο εύρος τεχνοτροπίας. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
4785452Κόρη άπονηΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 69-70Το διήγημα αφορά στην ιστορία της νεαρής Μαρίκας. Η Μαρίκα φρόντιζε την άρρωστη μητέρα της. Μια μέρα, με την παρότρυνση της ίδιας της μητέρας της πήγε μία βόλτα με τη φίλη της. Όταν η Μαρίκα γύρισε αργά το απόγευμα η μητέρα της είχε πεθάνει. ΝαιΕλληνική
4795453ΤΗ ΜΟΥΣΗ ΘΑΛΕΙΑ(ΑΦΙΕΡΩΤΑΙ ΤΗ ΦΙΛΤΑΤΗ ΜΟΙ Θ.Κ.)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 70Στίχοι από ποίημα που αναφέρονται στη μούσα Θάλεια.ΝαιελληνικήΣτο τέλος του κειμένου αναφέρεται Εκ της ανεκδότου συλλογής "Φθινοπωριναί πνοαί".
4805454Περί της παρωτίτιδος (μαγουλήθρας)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 71Άρθρο που αναφέρεται στην αντιμετώπιση της παρωτίτιδας.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
4815455Διατήρησις ωώνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 71Οικιακή συμβουλή για τη διατήρηση του αυγού.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ".
4825456Πολτός από χαμαικέρασαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 71Συνταγή μαγειρικής.ελληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ".
4835457Χωρικός εξομολογείται διά να μεταλάβηΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 72Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ". Πρόκειται για χιουμοριστική ιστορία που αφορά στην εξομολόγηση ενός χωρικού.
4845458[Πτωχός τρέμων]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 72Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ". Χιουμοριστικό περιστατικό.
4855459Χαρτοθήκη (Classeur)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 9 (1899), σ. 72Οδηγίες κατασκευής χαρτοθήκης.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΓΟΧΕΙΡΟΥ".
4865460Η ΝΥΧΤΑ(Εκ των Κελαδημάτων)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 10 (1899), σ. 77-78Ποίημα που υμνεί τα χαρακτηριστικά της νύχτας.Ναι
4875461Το εν Βερολίνω συνέδριον κατά της φθίσεωςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 10 (1899), σ.80Το άρθρο αναφέρεται σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και είχε θέμα τη φθίση και τον τρόπο που θεραπεύεται.ΝαιΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ".
4885462Και άλλος υιός της ευάνδρουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 10 (1899), σ. 80Το άρθρο αναφέρεται σε δωρεά του Ηπειρώτη Μ. Αναγνωστόπουλου, διευθυντή της σχολής κωφαλάλων στη Βοστώνη για την ανέγερση δύο Παρθεναγωγείων στο Πάπιγκο της Ηπείρου.ΝαιEλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ".
4895463ΣΥΜΒΟΥΛΗΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 10 (1899), σ. 80Οικιακή συμβουλή για τη διατήρηση αυγών.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
4905464[Πολτός μαδέρας]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 10 (1899), σ. 80Συνταγή με κρασί μαδέρας.ΝαιΔημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ".
4915465Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΙΔΙΟΦΥΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 10 (1899), σ. 75 Έτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 83-84Το άρθρο τονίζει ότι το διδασκαλικό επάγγελμα είναι ένα επάγγελμα που αρμόζει στη φύση, τον χαρακτήρα και τον προορισμό της γυναίκας. Παράλληλα αναφέρεται σε εκπαιδευτικά συστήματα και μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ευρωπαϊκά κράτη. Ο συγγραφέας θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη διδασκαλείων ώστε οι δάσκαλοι και οι δασκάλες να εκπαιδεύονται σωστά σύμφωνα με τις νέες μεθόδους της Παιδαγωγικής.ΝαιEλληνικήΆρθρο που δημοσιεύεται σε συνέχειες.
4925466ΠΕΡΙ ΕΠΙΠΛΩΣΕΩΣ ΟΙΚΟΥ ΠΑΡΑ ΤΟΙΣ ΑΡΧΑΙΟΙΣΑΙ ΕΔΡΑΙΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 10 (1899), σ. 78-79 Έτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 86-87Το άρθρο αναφέρεται σε 5 είδη εδρών που υπήρχαν στην αρχαιότητα στον ελλαδικό χώρο: δίφρος, κλισμός, κλισίη, κλιντήρ, θρόνος.ΝαιEλληνικήΔημοσιεύεται σε συνέχειες στη στήλη "ΛΑΪΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ".
4935467Η ΔΙΨΑΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 10 (1899), σ. 79-80 Έτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 87Το άρθρο αναφέρεται στο φαινόμενο της δίψας και προτείνει κατάλληλους τρόπους για την ενυδάτωση του οργανισμού ειδικά σε περιόδους ζέστης που ο οργανισμός έχει την τάση να διψά περισσότερο.ΝαιελληνικήΔημοσιεύεται σε συνέχειες στη στήλη "ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ".
4945468Η ΓΗΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΙΣΑπόλυτος αναίρεσις του ΥλισμούΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 83 Έτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 90-91 Έτος Α, τχ. 13 (1899), σ. 99-100 Έτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 115-116Το κείμενο αποτελεί μια απόπειρα εκλαϊκευμένης φιλοσοφίας. Αφορά στον διάλογο δύο προσώπων, του Ανδρέα -ενός πρώην υλιστή- και της Αυγής -μίας ψυχής που έρχεται από τον αιθέρα. Η Αυγή προσπαθεί μέσω του διαλόγου να μεταδώσει στον Ανδρέα υπέρτατες φιλοσοφικές αλήθειες που καταρρίπτουν τη θεωρία του υλισμού.ΝαιΓαλλικήDIONYS LECOMTEΔημοσιεύεται στη στήλη "ΛΑΪΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ" σε 4 συνέχειες. Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Θρησκευτικόφρων".
4955469{Διευθυντής εφημερίδας προς νεαρόν συγγραφέα]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 216Το παρόν άρθρο περιέχει έναν διάλογο μεταξύ ενός διευθυντή εφημερίδας και ενός συγγραφέα με θέμα τους τον τρόπο γραψίματος σε μία εφημερίδα.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4965470[Η επίσκεψη του κ. Μ.]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 216Το παρόν περιέχει έναν διάλογο μιας μητέρας με το υιό της με θέμα τους την επίσκεψη κάποιου κυρίου Μ.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4975471Χωρίς τίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 216Το παρόν περιέχει έναν διάλογο με θέμα του μια πρότερη συνομιλία, όπου ο ένας εκ των δύο χαρακτηρίστηκε ότι δεν ήταν καθώς πρέπει.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
4985472Γυναίκες μέθυσοι εν Αγγλία-Η κόρη των τριόδωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 85Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα του "Etudes et Portraits" του Paul Bourget. Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται σε νεαρές αγγλίδες που συνηθίζουν να βγαίνουν τις νύχτες, να πίνουν αλκοόλ και να συναναστρέφονται με άνδρες.ΝαιΓαλλικάPaul BourgetΣτο άρθρο αναφέρεται ότι είναι απόσπασμα των "Μελετών και Εικόνων" (Etudes et Portraits).
4995473[Η εορτή της νταντάς]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 216Το παρόν περιέχει ένα διάλογο μιας μητέρας και του παιδιού της με θέμα τους την εορτή της νταντάς και τις ευχές που πρέπει να της γίνουν. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
5005474ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΝΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 85-86Ποίημα με θέμα τη σελήνη.ΝαιΕλληνικήΣτο τέλος του ποιήματος σημειώνεται "εν Βαφεοχωρίω".
5015475[Ο Β. είναι άθλιος και κλέπτης]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 216Το παρόν περιέχει ένα διάλογο όπου το πρώτο πρόσωπο του διαλόγου αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να πιάνει το χέρι του κυρίου Β., ο οποίος είναι κλέφτης, για να πάρει την απάντηση από το δεύτερο πρόσωπο ότι αυτό γίνεται για να ξέρει πού βρίσκεται το χέρι του κυρίου Β.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
5025476[Ο Τοτός, ο δάσκαλος και το διάβασμα]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 216Το παρόν περιέχει έναν διάλογο μεταξύ του Τοτού και του πατέρα του. Θέμα τους είναι η απορία του Τοτού ότι ο δάσκαλός του δεν ξέρει να διαβάζει, μιας και ότι γράφει στον πίνακα βάζει τους μαθητές να το διαβάσουν.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
5035477[Ο δρόμος προς τον πλούτον]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 18 (1901), σ. 216Το παρόν περιέχει ένα διάλογο μεταξύ δύο προσώπων με θέμα τους την αναζήτηση μιας "συνταγής" για την απόκτηση του πλούτου. ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα. Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
5045478ΤΟ ΕΝ ΒΕΡΟΛΙΝΩ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΘΙΣΕΩΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 87-88Το άρθρο αναφέρεται στην ασθένεια της φυματίωσης, τα συμπτώματά της και τη θεραπεία της.ΝαιΔημοσιεύεται στη στήλη "ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
5055479ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 19 (1901), σ. 220-221Το παρόν περιέχει ένα σύνολο 12 αποφθεγμάτων, τα οποία δεν υπογράφονται από κανέναν.
5065480ΣΥΜΒΟΥΛΗΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 88Οικακή συμβουλή.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
5075481Συνταγή γλυκυπότουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 11 (1899), σ. 88Συνταγή για ποτό.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
5085482[Ο καθηγητής]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 96Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ". Αστείο περιστατικό ανάμεσα σε καθηγητή και μαθητή.
5095483[Ηθοποιός κωμικός]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 96Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ". Αστείο περιστατικό.
5105484Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 96Σύντομη επικοινωνία με αναγνώστες/στριες-συνδρομητές/τριες για θέματα σχετικά με την αποστολή τευχών, συνδρομές, επιστολές και ευχαριστίες.
5115485Συνταγή γλυκυπότου εκ τεσσάρων οπωρώνΒοσπορίςΣυνταγή για ποτό.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
5125486Κατά των σητώνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 95-96Συμβουλή για την προστασία των ρούχων από σκώρους.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ".
5135487Τα διατί και διότι της οικιακής ΟικονομίαςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 95Πρακτικές συμβουλές για την καθημερινή ζωή.Είναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ".
5145488ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΑΙ ΗΜΩΝΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 96Το άρθρο αναφέρει τους ανταποκριτές του περιοδικού στη Σμύρνη, τη Σαμψούντα και το Μοναστήρι.
5155489ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 94-95Το κείμενο αναφέρεται στη σημασία της τήρησης των κανόνων υγιείνης καθώς πολλά βρέφη έχουν πεθάνει ή αρρωστήσει εξαιτίας της αμέλειας των μητέρων. Η αμέλεια των μητέρων είναι ακούσια καθώς προέρχεται από την αμάθεια.ΝαιΔημοσιεύεται στη στήλη "Η ΥΓΙΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ".
5165490Ο ΜΑΡΑΘΩΝΟΜΑΧΟΣΒοσπορίςΤο ποίημα αναφέρεται στον ηρωισμό και τα κατορθώματα των πολεμιστών που έχασαν τη ζωή τους κατά την αρχαιότητα στη γνωστή μάχη του Μαραθώνα.ΝαιΟ τίτλος του ποιήματος έχει μια υποσημείωση που υπογράφεται από τον/την Σ.Δ. "Β".
5175491ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΙΣ!ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΤΗΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 12 (1899), σ. 91-92Το άρθρο είναι επιστολή του Ν. Μακρίδη και αναφέρεται στο δυσάρεστο φαινόμενο της χειραφέτησης και στη γυναικεία δραστηριότητα στην Ελλάδα όπως αντανακλάται στο περιοδικό της "Εφημερίδας των κυριών". Θεωρεί θετική την ύπαρξη ενός περιοδικού όπως η Βοσπορίδα στην Κωνσταντινούπολη που μάχεται για την υπέρασπιση υγιών αντιλήψεων για τη γυναίκα. Καταλήγει, λέγοντας, ότι θεωρεί τη χειραφέτηση οπισθοδρομικό φαινόμενο και όχι προοδευτικό.Ναι
5185492ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ!ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 13 (1899), σ. 98-99Το άρθρο αναφέρεται στον λόγο που είπε η Ευθαλία Αδάμ, διευθύντρια του Ζαππείου κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των μαθητριών της. Η αρθρογράφος επικροτεί τις βασικές ιδέες του λόγου και προτρέπει τις νεαρές κοπέλες να παραμείνουν Γυναίκες, Ελληνίδες, Μητέρες και να υπερασπίζονται πάντα όλα όσα η Οικογένεια, το Γένος και η Θρησκεία τους έχει εμπιστευτεί.Ναι
5195493Βιογραφία του μουσικού ΒειτόβενΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 13 (1899), σ. 100-101 Έτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 108-109 Έτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 118-119 Έτος Α, τχ. 17 (1899), σ. 137-138Κείμενο που αναφέρεται στη βιογραφία του μουσικού Μπετόβεν.ΝαιΓαλλικήAMELIE GEDALGEΔημοσιεύεται σε συνέχειες στη στήλη "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΑ".
5205494ΦΑΡΜΑΚΕΡΑΙΣ ΑΛΗΘΕΙΑΙΣΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 13 (1899), σ. 101Ποίημα που αναφέρεται στην κυριαρχία του χρήματος στην κοινωνία.ΝαιΣτο τέλος του ποιήματος αναφέρεται "Εν Βαφεοχωρίω".
5215495Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΟΥΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 13 (1899), σ. 101-102Το κείμενο είναι διήγημα με ηρωίδα μια νεαρή κοπέλα, η οποία επιθυμούσε πλούτη ώστε να μπορεί να έχει στην κατοχή της άμαξα και άλογα. Όμως, μετά από κάποιο ατύχημα που συνέβη όταν επενέβαινε στην άμαξα μιας φίλης της άλλαξε γνώμη. Δεν ποθούσε πια πλούτη και το δυστύχημα έγινε η αιτία της μεταστροφής της.ΝαιΑγγλικήLILY BUTLER
5225496ΕΝ ΔΑΚΡΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟΝ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΟΥ Γ. ΒΙΖΥΗΝΟΥΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 13 (1899), σ. 102Ποίημα αφιερωμένο στη μνήμη του Γ. Βιζυηνού.ΝαιΑναφέρεται ότι το ποίημα είναι "Εκ των Κελαδημάτων".
5235497ΕξετάσειςΑι δημόσιαι προφορικαί εξετάσεις του Παρθεναγωγείου ΔιπλοκιονίουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 13 (1899), σ. 102-103Το άρθρο αναφέρεται στις τελικές εξετάσεις του Παρθεναγωγείου Διπλοκιονίου. Η αρθρογράφος συγχαίρει τη διευθύντρια του Παρθεναγωγείου Χαρίκλεια Κορακίδου και τη νηπιαγωγό Ιουλία Σαββοπούλου για το έργο τους. Επίσης, συγχαίρει για την υποστήριξή τους και τα μέλη της εφορίας της κοινότητος Ισαακίδη, Καραμπατάκη, Σ. Βιτσαρά και Ι. Κόντη.Ναι
5245498[Μαλλιαροί]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 13 (1899), σ. 103Το άρθρο αναφέρεται με ειρωνικό τόνο στους "Μαλλιαρούς", υπέρμαχους της δημοτικής γλώσσας και στην έκδοση ενός περιοδικού "Η Τέχνη".ΝαιΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ".
5255499ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΙΣ!ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 107-108Σε αυτό το κείμενο ο αρθρογράφος αναπτύσσει τις απόψεις του κατά της χειραφέτησης, επισημαίνοντας ότι προορισμός της γυναίκας είναι ο οίκος. Υπεύθυνη για την οικογένεια και για την εύρυθμη λειτουργία της είναι η γυναίκα. Γι' αυτό αν η γυναίκα αφήσει το σπίτι και διεκδικήσει επαγγελματική χειραφέτηση, τα παιδιά της -λόγω έλλειψης σωστής ανατροφής- θα γίνουν κακούργοι.ΝαιΕλληνική
5265500ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΡΙΚΑΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 109Ποίημα που αναφέρεται στη Μαρίκα και περιγράφει τα όμορφα χαρακτηριστικά της.ΝαιΣτο τέλος του ποιήματος σημειώνεται "Εν Κίω".
5275501ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΑΚΡΥΓΕΛΩΣΣυνδιάλεξις ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ εν γλώσση ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ, (Επί της φλιάς συρμοπωλείου του Πέραν)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 109-110Το άρθρο περιγράφει με ειρωνικό τρόπο μία υποτιθέμενη συνάντηση δύο κυριών του Πέρα έξω από ένα εμπορικό κατάστημα.Ναι
5285502ΕξετάσειςΑι δημόσιαι προφορικαί εξετάσεις του αρρεναγωγείου ΔιπλοκιονίουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 110-111Με αφορμή τη διεξαγωγή τελικών εξετάσεων η αρθρογράφος εγκωμιάζει τη λειτουργία του αρρεναγωγείου Διπλοκιονίου και συγχαίρει τους δασκάλους του σχολείου: Αποστ. Σαριγιάννη, Αχιλλέα Μοσχόπουλου, Γ. Καρατζά, Γ. Καλδή, Θεοδοσιάδου και Αγγελικού.
5295503ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 111Οδηγίες για την κατασκευή προσκέφαλου.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
5305504ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 111Συνταγή για ρετσέλι από βερύκοκα.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
5315505Προσκεφάλαιον ανακλίντρουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 112Οδηγίες για την κατασκευή μαξιλαριού.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΓΟΧΕΙΡΟΥ".
5325506Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 14 (1899), σ. 112Σύντομη επικοινωνία με αναγνώστες/στριες-συνδρομητές/τριες για θέματα σχετικά με την αποστολή τευχών, συνδρομές, επιστολές και ευχαριστίες.
5335507ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 116Νεκρολογία στη μνήμη του Γεώργιου Αβέρωφ.Ναι
5345508ΣΑΝ ΤΗ ΣΕΜΕΛΗΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 116-117Ο ποιητής περιγράφει τί είδους όρκους του ζήτησε να πάρει μια γυναίκα.ΝαιΑπό τη συλλογή "ΜΑΥΡΑ ΚΡΙΝΑ". Κάτω από τον τίτλο του ποιήματος σημειώνεται ότι: "Απηγγέλθη υπό του ποιητού εν τω Ελληνικώ Φιλολογικώ Συλλόγω την 7 Φεβρουαρίου 1899".
5355509ΑΓΝΟΝ ΑΜΑΡΤΗΜΑΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 117-118Το διήγημα αναφέρεται στο μυστικό μιας ετοιμοθάνατης γυναίκας. Η γυναίκα όταν ήταν νέα δεχόταν ερωτικές επιστολές από κάποιο θαυμαστή αλλά ποτέ δεν υπέπεσε σε ηθικό παράπτωμα τιμώντας για όσα χρόνια ζούσε το γάμο της. Σε αντίθεση με το σύζυγό της, ο οποίος είχε διαπράξει στα νιάτα του μια απιστία. Παρ' όλα αυτά η πιστή γυναίκα τον συγχώρεσε και με την αγνότητα και την υπομονή της διατήρησε το γάμο τους.ΝαιΓαλλικήGeorges Mitchell
5365510ΠΕΡΙ ΘΗΛΑΣΜΟΥΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 119-120Άρθρο που αναφέρεται στην αναγκαιότητα του θηλασμού του βρέφους από τη μητέρα. Η νέα θηλάζουσα μητέρα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο σεβασμού από την οικογένεια ώστε απερίσπαστη να αφοσιωθεί στο βρέφος.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΥΓΕΙΟΛΟΓΙΚΑ".
5375512Εκπαιδευτικά μέτρα ενταύθαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 120Το άρθρο αναφέρεται σε σύσκεψη της Κεντρικής Εκπαιδευτικής Επιτροπής με θέμα τη βελτίωση της εκπαίδευσης.Είναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5385513Η ένωσις των Ελληνίδων γυναικών ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 120Το κείμενο αναφέρεται στην έκδοση σε τόμους της Λογοδοσίας της Ένωσης των Ελληνίδων γυναικών, ενός φιλανθρωπικού σωματείου.Είναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5395514Γυνή ιατρόςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 120Είναι ανυπόγραφο. Το άρθρο αναφέρεται σε Ρωσίδα γυναίκα γιατρό, η οποία αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Παρισιού.ΝαιΔημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5405515Γαλλίς ζωγράφοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 120Το άρθρο αναφέρεται στην απήχηση που έχει το έργο της Γαλλίδας ζωγράφου Αλίκης Κωβ.ΝαιΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5415516Σχολεία παιδικών παιγνίων εν ΑγγλίαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 120Το άρθρο αναφέρεται σε σχολεία που υπάρχουν για τα φτωχά παιδιά στην Αγγλία.ΝαιΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5425517Ιατρική εφεύρεσιςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 120Το άρθρο αναφέρεται στην ιατρική εφεύρεση της απολύμανσης του αέρα μέσω της ουσίας φορμαλίνη.ΝαιΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5435518Επιστημονική ανακάλυψιςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 120Είναι ανυπόγραφο. Το άρθρο αναφέρεται σε επιστημονική ανακάλυψη της βοτανικής.ΝαιΔημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5445519Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 15 (1899), σ. 120Σύντομη επικοινωνία με αναγνώστες/στριες-συνδρομητές/τριες για θέματα σχετικά με την αποστολή τευχών, συνδρομές, επιστολές και ευχαριστίες.
5455553Ο υιός της Δάφνης(Ελεγείον εις Γ. Αβέρωφ)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 124-125Ποίημα προς τιμή του Γ. Αβέρωφ.ΝαιΕλληνική
5465554Κρίνον εν χιόνι(Λαπωνικόν διήγημα)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 125-126 Έτος Α, τχ. 17 (10 Αυγούστου 1899), σ. 138-139 Έτος Α, τχ. 19 (20 Αυγούστου 1899), σ. 154-155 Έτος Α, τχ. 21 (20 Οκτωβρίου 1899), σ. 170-171 Έτος Α, τχ. 23 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 185-186 Έτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 205-206Ο έμπορος Λάινδ κατοικούσε με τη σύζυγό του στη βόρεια Νορβηγία στην περιοχή της Λαπωνίας και ασχολούνταν με εμπορικές δραστηριότητες. Μετά από κάποιο διάστημα η σύζυγός του γέννησε την κόρη τους. Αν και ήταν χειμώνας και το βρέφος ασθενικό η σύζυγος επέμενε να ταξιδέψουν 200 χιλ. μακριά ώστε το βρέφος να βαπτιστεί, καθώς στο μέρος που ζούσαν δεν υπήρχε η ιερέας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους επιτέθηκαν λύκοι και το βρέφος χάθηκε. Άδικα το έψαχναν. Όσο το αναζητούσαν κάποιος που περνούσε τυχαία από εκεί άκουσε το βρέφος να κλαίει. Ήταν ο κ. Λαδζέ ο οποίος δεν είχε παιδιά. Έτσι πήγε το βρέφος στη σύζυγό του και αποφάσισαν να κρατήσουν το μικρό κοριτσάκι.ΝαιΝορβηγικήΦρίηςΔιήγημα σε συνέχειες.
5475555Αι εξετάσεις των σχολείων μαςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 126 Έτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 146Στο άρθρο ασκείται κριτική σε εκπαιδευτικά ζητήματα όπως είναι το επίπεδο των σχολικών τελετών αλλά και η αντιμετώπιση των μελών της κοινότητας προς τους δασκάλους. Αντί να θεωρούνται οι δάσκαλοι ευεργέτες της κοινωνίας θεωρούνται υπάλληλοι της κοινότητας που πρέπει να μην αναμειγνύονται στα κοινά και να μην εκφέρουν άποψη για αυτά. Επίσης, κατακρίνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι τους μαθητές την περίοδο των εξετάσεων καθώς και την χαμηλή ποιότητα των σχολικών βιβλίων. ΝαιΕλληνικήΆρθρο σε συνέχειες.
5485556Το αίμα του ανθρώπουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 126-127Το άρθρο είναι ιατρικού περιεχομένου και αναφέρεται στη σύσταση του αίματος και στις σωματικές λειτουργίες που επιτελούνται σε αυτό.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ".
5495557[Πρίγκιψ ιατρός]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 127Με αφορμή τα γενέθλια του Δούκα της Βαυαρίας Καρόλου Θεοδώρου που ασκεί το επάγγελμα της ιατρικής το άρθρο αναφέρεται στο μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5505558[Η δίκη Δρεϋφούς]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 127Είναι ανυπόγραφο. Αναφέρεται στη δίκη του Δρεϋφούς και στη δυσχερή θέση που βρίσκεται η σύζυγός του.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "Παγκόσμιος κίνησις".
5515559[Ωραίον έγκλημα]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 127Το άρθρο αναφέρεται στη δολοφονία μιας νεαρής Γαλλίδας που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Φιγγαρό.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5525560[Γυνή αγροφύλαξ]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 127-128Το άρθρο αναφέρεται σε μια "χειραφετημένη" Αμερικανίδα που ασκεί το επάγγελμα του αγροφύλακα.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5535561[Οι αλπινισταί εν τη εκθέσει του 1900]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 127Το άρθρο αναφέρεται στην 25η επετηρίδα του γαλλικού συλλόγου αλπινιστών.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5545562[Το άνευ συρμάτων τηλέφωνον]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 127Το άρθρο αναφέρεται στην εφεύρεση του ασύρματου τηλεφώνου (radiophone).ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5555563[Τιμαί εις τον Ερρίκον Μελάκ]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 128Το άρθρο αναφέρεται στις τιμές που αποδίδονται στον Γάλλο συγγραφέα Ερρίκο Μελάκ μετά το θάνατό του.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5565564[Το μάλλον πολύφαγον έθνος]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 128Το άρθρο αναφέρεται στο γεγονός ότι οι Εσκιμώοι θεωρούνται το πιο πολύφαγο έθνος, με τους Άγγλους να βρίσκονται στη δεύτερη θέση.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΣΙΣ".
5575565[Άκρον άωτον]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 128ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ". Ανέκδοτο που αναφέρεται σε συγγραφέα.
5585566[Εις δημοσίας εξετάσεις]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 128ΝαιΕλληνικήΔημοσίευεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ". Ανέκδοτο που αναφέρεται σε εξετάσεις Γυμνασίου.
5595567[Συνταγή γλυκυπότου από ρόδα]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 16 (10 Αυγούστου 1899), σ. 128Συνταγή για λικέρ.ΝαιΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
5605568Ωδή εις την Α.Α.Μ. τον ΣουλτάνονΑβδούλ Χαμίτ ΧανΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 130Ποίημα αφιερωμένο στον Σουλτάνο.ΝαιΕλληνική
5615569Ο αυτοκράτωρ Γουλιέλμοςπερί της, Χειραφετήσεως της γυναικόςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 133Το άρθρο αναφέρεται σε μία ανέκδοτη ιστορία για τον Αυτοκράτορα Γουλιέλμο της Γερμανίας, ο οποίος ήταν αντίθετος στη γυναικεία χειραφέτηση.ΝαιΕλληνική
5625570Απόσπασμα εκ της 'Ιφιγένειας', Ανέκδοτου δράματοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 133-134Το κείμενο αποτελεί μεταφρασμένο από τα αρχαία ελληνικά απόσπασμα της τραγωδίας "Ιφιγένεια" του Ευριπίδη.ΝαιΕλληνική
5635571ΑφοσίωσιςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 134-136Διήγημα που αναφέρεται στην ιστορία του Γαλάρ ενός γραμματέα που είχε λιτό τρόπο ζωής και οι συνάδελφοί του τον θεωρούσαν φιλάργυρο. Η πραγματικότητα όμως ήταν ότι εκείνος ξόδευε τα χρήματά του για να φροντίζει την αδελφή του που ήταν σοβαρά άρρωστη.ΝαιΓαλλικήAlbert Delvalle
5645572Οι νέοι συρμοί και η καλαισθησίαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 136-137 Έτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 144-145Άρθρο που επικρίνει τις συνήθειες του συρμού που προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία. Συγκεκριμένα αναφέρεται στα πρότυπα της γυναικείας ομορφιάς που στο παρελθόν ανταποκρίνονταν σε γυναίκες ευτραφείς ενώ πλέον της μόδας είναι οι ισχνές γυναίκες.ΝαιΕλληνικήΆρθρο σε δύο συνέχειες. Υπογράφεται από το ψευδώνυμο "Φειδίας".
5655573[Εστεμμένοι κυνηγοί]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 139Άρθρο που αναφέρεται στις επιδόσεις 3 μοναρχών στο κυνήγι. Στις επιδόσεις του Αυτοκράτορα της Γερμανίας και της Ρωσίας καθώς και του Βασιλιά της Ιταλίας.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
5665574[Οι γεωργικοί σύνδεσμοι εν Γαλλία]ΒοσπορίςΕίναι ανυπόγραφο. Έτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 139Το άρθρο αναφέρεται στη δράση των γεωργικών συνδέσμων στη Γαλλία που βοηθούν στην ανάπτυξη της γεωργίας και στη γεωργική εκπαίδευση.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
5675575[Η μακροτέρα γενειάς εν τω κόσμω]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 139-140Το άρθρο αναφέρεται σε έναν άνδρα από τις Η.Π.Α. που έχει τη μακρύτερη γενειάδα στον κόσμο.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
5685576[Ο βασιλεύς των κολοκυνθών]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 140Αναφέρεται στη μεγαλύτερη κολοκύθα και πατάτα του κόσμου που βρέθηκε στΙς ΗΠΑ μια χώρα στην οποία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και η χειραφέτηση των γυναικών.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ".
5695577[Οι απόγονοι των μεγάλων ανδρών]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 140Το άρθρο έχει ως θέμα του τους απογόνους μεγάλων πολιτικών ανδρών που ζουν μια απλή ζωή χωρίς τη δόξα που είχαν οι πρόγονοί τους.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ".
5705578[Νικήτριαι λεμβοδρόμοι]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 140Το άρθρο αναφέρεται στη νίκη αθλητριών στις λεμβοδρομίες που έλαβαν χώρα στην Πρίγκηπο.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ".
5715579Πρακτική συμβουλήΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 140Συμβουλή για τη διατήρηση του βουτύρου.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
5725580Μαγειρική συνταγήΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 140Συνταγή για κοτόπουλο.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ"'.
5735581[Γερμανός μουσικός]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 17 (19 Αυγούστου 1899), σ. 140ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ". Αστεία ιστορία για τον μουσικό Χάυδν.
5745582Κήρυκες θείας πρόνοιαςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 142-143Άρθρο με θρησκευτικό περιοχόμενο. Ο αρθρογράφος προτρέπει τουςι αναγνώστες να δείχνουν την ίδια εμπιστοσύνη στο Θεό, όπως τα άνθη του αγρού εμπιστεύονται την ύπαρξη τους στο Θεό.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ".
5755583ΣυνέντευξιςΜετά του Κου Πλάτωνος ΔρακούληΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 143-144.Το άρθρο αφορά σε συνέντευξη του Πλάτωνα Δρακούλη, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος επιχειρηματολογεί για τα οφέλη της φυτοφαγίας τονίζοντας τους λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος κατά τη γνώμη του είναι προορισμένος να γίνει φυτοφάγος.ΝαιΕλληνική
5765584Νεκρού παράπονονΑπό τα "Ωχρά έπη"ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 142-143Ποίημα που αναφέρεται στις σκέψεις ενός νεκρού που πια τον έχουν ξεχάσει όλοι.ΝαιΕλληνική
5775585Τι είναι η αναιμίαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 146-147Το άρθρο αναφέρεται στην ασθένεια της αναιμίας, στις αιτίες εμφάνισής της και στα συμπτώματά της.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
5785586[Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 147Το άρθρο αναφέρεται στην πορεία του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Σωφρόνιου εξαιτίας του πρόσφατου θανάτου του.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ ΠΕΡΙΞ".
5795587[Χρυσοβέργης Γεωργίου]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 147Το άρθρο αναφέρεται στον θάνατο του ευεργέτη Χρυσοβέργη Γεωργίου.ΝαιΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΝ ΒΛΕΜΜΑ ΠΕΡΙΞ".
5805588[Επιτροπή Κυριών]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 147Το άρθρο επαινεί τη φιλανθρωπική δράση της Επιτροπής Κυριών Κοντοσκαλίου.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΝ ΒΛΕΜΜΑ ΠΕΡΙΞ".
5815589[Γυναικείαι φυλακαί]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 147-148Είναι ανυπόγραφο. Το άρθρο αναφέρεται στην ίδρυση γυναικείων φυλακών στην Αθήνα.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΝ ΒΛΕΜΜΑ ΠΕΡΙΞ".
5825590[Βιβλιοκρισία]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 148Είναι ανυπόγραφο. Μέσω του άρθρου γίνεται βιβλιοκριτική στα εξής βιβλία: 'Το πλοίον του μαθητού' (σχολικό αναγνωστικό), 'Στοιχειώδης Γραμματική' για τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος, 'Αι πρώται συνθετικαί ασκήσεις', 'Αιμίλιος' του Ρουσσώ για χρήση γονιών και δασκάλων.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΝ ΒΛΕΜΜΑ ΠΕΡΙΞ".
5835591[Παρασκευή πρασίνου χρώματος]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 148Οικιακή συμβουλή.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
5845592[Ερώτησις]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 148ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ". Ειρωνικό ανέκδοτο για τις γυναίκες.
5855593Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 18 (30 Αυγούστου 1899), σ. 148Σύντομη επικοινωνία με αναγνώστες/στριες-συνδρομητές/τριες για θέματα σχετικά με την αποστολή τευχών, συνδρομές, επιστολές και ευχαριστίες.ΝαιΕλληνικήΜόνιμη στήλη
5865594Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 156Σύντομη επικοινωνία με αναγνώστες/στριες-συνδρομητές/τριες για θέματα σχετικά με την αποστολή τευχών, συνδρομές, επιστολές και ευχαριστίες.ΝαιΕλληνικήΜόνιμη στήλη
5875595[Βιβλιοκρισία]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 156Είναι ανυπόγραφο. Το άρθρο περιλαμβάνει κριτική στο γαλλικό διήγημα "Η Ρόζα ή η προς τους γονείς ευσέβεια" μεταφρασμένο υπό του Στεφάνου Μ. Μαλαχοπούλου. Επίσης στη συλλογή λυρικών ποιημάτων "Η καρδία μου" του Κίμωνος Μπέλλα.ΝαιΕλληνική
5885596[Το γυναικείο κάλλος]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 156Το άρθρο αναφέρεται σε ματαιόδοξες συνήθειες πλουσίων γυναικών στις Η.Π.Α.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
5895597[Τα γεύματα των Αμερικανών Κροίσων]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 156Το άρθρο αναφέρεται σε συνήθειες πλούσιων Αμερικανών.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
5905598[Η δια της εργασίας]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 155-156Το άρθρο αναφέρεται στην ίδρυση σωματείου στο Παρίσι που μεριμνεί για την εξεύρεση εργασίας σε απόρους και ενδεείς.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
5915599[Τουρκική γυναικεία εφημερίς]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 155Το άρθρο αναφέρεται σε τουρκική γυναικεία εφημερίδα η οποία εκδίδεται με τίτλο "Εφημερίδα των Κυριών". Σημειώνεται ότι η όλη σειρά τευχών έως το τεύχος 23 έχει σταλεί στη διευθύντρια της Βοσπορίδας, από την εκδότρια. Η Πρεβεζιώτου σημειώνει ότι η έκδοση αυτή αναδεικνύει την πρόοδο των γυναικών στον Οθωμανικό χώρο.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
5925600[Καταστροφή]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 156Το άρθρο αναφέρεται σε θεομηνία που έγινε στη Σμύρνη και προκάλεσε καταστροφές. Γίνεται έκκληση για να βοηθήσουν οι γυναίκες τα θύματα με όποιο τρόπο μπορούν.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
5935601[Ευχαριστήριο]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 155Ευχαριστήριο της εκδότριας προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Μακροχωρίου Απόστολο Παύλου.ΝαιΕλληνική
5945602Η αναγνώρισιςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 153Ποίημα που αναφέρεται σε μία νεαρή, η οποία θρήνει για ένα παλιό της έρωτα.ΝαιΕλληνική
5955603Η σύγχρονος δημοσιογραφίαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 156Άρθρο που αναφέρεται στη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της δημοσιογραφίας τα τελευταία πενήντα χρόνια σε χώρες του εξωτερικού όπως οι Η.Π.Α., η Αγγλία και η Γαλλία.ΝαιΕλληνική
5965604Χειραφέτησις!Επιστολή τρίτηΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 19 (20 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 150-152Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η χειραφετημένη γυναίκα κινδυνεύει να προσβληθεί από φρενοπάθεια. Επίσης, επιχειρηματολογεί υπέρ της διανοητικής ανωτερότητας του άνδρα σε σχέση με τη γυναίκα καταλήγοντας ότι η χειραφέτηση εγκυμονεί κινδύνους για τη γυναίκα που εκτρέπεται από τον προορισμό της.ΝαιΕλληνική
5975605Το γλωσσικόν ζήτημαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (30 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 159-160Ο αρθογράφος αναφέρεται στο γλωσσικό ζήτημα εκφράζοντας θετική άποψη για τη χρήση της "δημώδους" γλώσσας. Παραθέτει παραδείγματα και από άλλες γλώσσες για να τονίσει ότι όλες οι γλώσσες με το πέρασμα των χρόνων αλλάζουν και ότι το να χρησιμοποιείς τη γλώσσα που μιλάς έχει πολλά πλεονεκτήματα.ΝαιΕλληνική
5985606Ψυχολογικά στοιχεία του ΒύρωνοςΔημόσια διάλεξις εν τω εν Μακροχωρίω Συλλόγω, ο "Απόστολος Παύλος", τη 5η Σεπτεμβρίου 1899ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (30 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 160-161 Έτος Α, τχ. 21 (20 Οκτωβρίου 1899), σ. 169-170 Έτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 177-178 Έτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 184-185 Έτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 193-194 Έτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1899), σ. 211-213Το άρθρο αποτελεί διάλεξη της εκδότριας στον σύλλογο Μακροχωρίου. Έχει ως θέμα την προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα και του τρόπου που συγκροτήθηκε. O Βύρωνας, προσωπικότητα άστατη και απαισιόδοξη, διαμορφώθηκε από τον τρόπο διαπαιδαγώγησης της μητέρας του, μιας σκληρής και απόμακρης γυναίκας.ΝαιΆρθρο σε συνέχειες.
5995607Ευσεβής κλοπή(διήγημα πρωτότυπον)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (30 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 161-163Το διήγημα έχει ως θέμα την ιστορία της μικρής Ιφιγένειας μιας επτάχρονης ορφανής από πατέρα και μητέρα, η οποία ζητιάνευε για να πηγαίνει λουλούδια στον τάφο της μητέρας της.ΝαιΕλληνική
6005608[Ιουλιέττα Αδάμ]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (30 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 164Είναι ανυπόγραφο. Είδηση που αναφέρεται στην παραίτηση της Ιουλιέττας Αδάμ από τη θέση της διευθύντριας της γαλλικής εφημερίδας "Νέα Επιθεώρησις".ΝαιΕλληνικήΔημσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6015609[Αι γυναίκες και η φυτοφαγική δίαιτα]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (30 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 164Το άρθρο αναφέρεται στην εξάπλωση της φυτοφαγικής διατροφής στην Ευρώπη.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6025610[Γαλλίδες και αμερικανίδες]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (30 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 164Είναι ανυπόγραφο. Το άρθρο αναφέρεται σε πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των Γαλλίδων και των Αμερικανίδων βασισμένες στο βιβλίο της μις Φαβρ "Η αμερικανική ευγένεια".ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6035611[Η παιδαγωγική του οίκου]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (30 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 164ΝαιΕλληνικήΑνέκδοτο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
6045612[Αξιωματικός της Γαλλίας]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (30 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 164ΝαιΕλληνικήΑνέκδοτο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
6055613Πρακτική συμβουλήΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (30 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 164Συμβουλή κατά της ανάφλεξης της καπνοδόχης.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
6065614Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 20 (30 Σεπτεμβρίου 1899), σ. 164Σύντομη επικοινωνία με αναγνώστες/στριες-συνδρομητές/τριες για θέματα σχετικά με την αποστολή τευχών, συνδρομές, επιστολές και ευχαριστίες.ΝαιΕλληνικήΜόνιμη στήλη
6075615Το τάλαντον της συνδιαλέξεωςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 21 (20 Οκτωβρίου 1899), σ. 168Κείμενο με συμβούλες για το πως είναι "πρέπον" να συνδιαλέγεται μια γύναικα λαμβάνοντας υπόψη της ποιον έχει απέναντι ως συνομιλητή.ΝαιΓαλλική
6085616Οι Φωκαείς άποικοικαι η παροιμία "έρριξε σίδερο"ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 21 (20 Οκτωβρίου 1899), σ. 171Το άρθρο εξετάζει αν υπάρχει σχέση μεταξύ κάποιου περιστατικού που περιγράφει ο Ησίοδος και της παροιμίας "έρριξε σίδερο".ΝαιΕλληνική
6095617Δεν είδαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 21 (20 Οκτωβρίου 1899), σ. 171Ποίημα για την αγάπη.ΝαιΕλληνικήΕκ της ανεκδότου συλλογής Μαρμαρυγαί, εν Αθήναις 1899.
6105618Το ρόδον και ο τάφος(Κατά τον Victor Hugo)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 21 (20 Οκτωβρίου 1899), σ. 171Ποίημα που αφορά στην υποτιθέμενη συνομιλία ενός ρόδου και ενός τάφου.ΝαιΕλληνικήΕν Αθήναις
6115619Ελληνικόν θέατρον πρωτεύουσηςΒοσπορίςΤο κείμενο αναφέρεται σε νέα που αφορούν θεατρικές παραστάσεις.ΝαιΕλληνική
6125620[Νεοελληνικήν παράφρασις των Αγ. Γραφών]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 21 (20 Οκτωβρίου 1899), σ. 172.Το άρθρο ασκεί κριτική στην προτιθέμενη μετάφραση της Αγίας Γραφής στη "δημώδη" ελληνική.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6135621[Γυνή δικηγόρος Ινδή]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 21 (20 Οκτωβρίου 1899), σ. 172Το άρθρο αναφέρεται στην άρνηση της ινδικής κυβέρνησης να δώσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου σε Ινδή γυναίκα που σπούδασε στην Αγγλία.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο.Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6145622[Η δημοτική διδασκαλία της Οικ. Οικονομίας]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 21 (20 Οκτωβρίου 1899), σ. 172Το κείμενο αναφέρεται στην έναρξη διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας σε γαλλικό Παρθεναγωγείον.ΝαιΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6155623Επικήδειος Θρήνοςεις τον τριετή μου φίλον , Στέφανον Μπέκον ΣπάθαρονΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 178Ποίημα στη μνήμη του Στέφανου Μπεκον Σπάθαρον.ΝαιΕλληνική
6165624ΝεκρολογίαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 179Νεκρολογία για τον γιατρό Χ. Μιχαηλίδη.ΝαιΕλληνική
6175625Ελληνικόν θέατρον πρωτεύουσηςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 179Το άρθρο ασκεί θετική κριτική σε θεατρική παράσταση του θιάσου Ταβουλάρη.ΝαιΕλληνικήΥπογράφει με το ψευδώνυμο "Ευριπίδης".
6185626Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 180Σύντομη επικοινωνία με αναγνώστες/στριες-συνδρομητές/τριες για θέματα σχετικά με την αποστολή τευχών, συνδρομές, επιστολές και ευχαριστίες.ΝαιΕλληνικήΜόνιμη στήλη
6195627Η ημέρα αρχαίας ΡωμαίαςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 176-177 Έτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 183-184 Έτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 192-193 Έτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 203Διήγημα που αναφέρεται στον τρόπο ζωής των γυναικών στην αρχαία Ρώμη.G. RoissierΔιήγημα σε 4 συνέχειες.
6205628[Γάμος]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 180Το άρθρο αναφέρεται στον γάμο που τελέστηκε ανάμεσα στον Αλέξανδρο Σινιόσογλου και τη Σμαράγδα Καραθεοδωρή.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6215629[Αι άστεγοι γυναίκες]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 180Το άρθρο αναφέρει ότι ο αριθμός των άστεγων γυναικών στο Λονδίνο έχει αυξηθεί γεγονός που δείχνει ότι η χειραφέτηση περισσότερο επιδεινώνει τις συνθήκες για τις γυναίκες παρά τις βελτιώνει.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6225630[Ύψιστη γυναικεία αυταπάρνησις]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 180Το άρθρο επαινεί το έργο μιας Γαλλίδας δασκάλας, η οποία προσέφερε νοσοκομειακή περίθαλψη στους κατοίκους του μέρους που ζούσε λόγω της εξάπλωσης της νόσου της διφθερίτιδας.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6235631[Παράδοξον επιτύμβιον]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 180Το άρθρο αναφέρεται σε μια αστεία επιγραφή στον τάφο κάποιου που είχε παντρευτεί 13 γυναίκες.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6245632[Το νέον σιγαρόχαρτον]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 180Το άρθρο αναφέρεται στο σιγαρόχαρτο των Εθνικών νοσοκομείων. ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6255633Μαγειρική συνταγήΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 22 (30 Οκτωβρίου 1899), σ. 180Συνταγή για πουτίγκα.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6265635Κλαι' η καρδιάΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 185Το ποίημα απαριθμεί τις περιπτώσεις που "κλαίει" η καρδιά.Ναι
6275636Πως επικολλώνται αι βδέλλαιΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 186-187Άρθρο σχετικό με την αντιμετώπιση της βδέλλας.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
6285637Δεσμίδες ιώνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 187ΝαιΕλληνικήΤο άρθρο περιλαμβάνει αποφθέγματα του Αχιλλέα Ταβουλάρη.
6295638Ελληνικόν θέατρον πρωτεύουσηςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 187Το κείμενο αποτελεί θεατρική κριτική για παραστάσεις.ΝαιΕλληνική
6305639[Κομήτης]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 188Το κείμενο αναφέρεται στην επικείμενη έλευση ενός κομήτη στη γη που προέβλεψε κάποιος αστρονόμος. ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6315640[Η λήξις των εν Μασσαλία εορτών]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 188Το άρθρο αναφέρεται στη Μασσαλία, σημείο συνάντησης του ελληνικού και του γαλατικού στοιχείου.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6325641[Λαϊκόν θέατρον εν Βιέννη]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 188Το άρθρο αναφέρεται στην ίδρυση λαϊκού θεάτρου στη Βιέννη, χορηγία του φιλάνθρωπου εκατομμυριούχου κ. Κρουπ.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6335642Εράσμιοι γαλλισμοίΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 188ΝαιΕλληνικήΑνέκδοτο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
6345643Η γυναικεία εχεμυθίαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 188ΝαιΕλληνικήΑνέκδοτο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
6355644[Αυτοκίνητο αερόστατον]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 188Το άρθρο αναφέρεται στην εφεύρεση του αερόστατου.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6365646[Αγγελία]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 21 ( 20 Οκτωβρίου 1899), σ. 172Αγγελία για κυρία που αναλαμβάνει τη διαπαιδαγώγηση μαθητών ως οικότροφων στο σπίτι της.ΝαιΕλληνικήΑγγελία
6375647[Αγγελία]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 23 (10 Νοεμβρίου 1899), σ. 188Πρόκειται για αγγελία καθηγητή που παραδίδει μαθήματα στην Ελληνική, Λατινική και Γερμανική γλώσσα και φιλολογία.ΝαιΕλληνική
6385648Παρθένος Μήτηρ(διήγημα)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 194 Έτος Α, τχ. 25 (31 Νοεμβρίου 1899), σ. 204-205 Έτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1900), σ. 213-214 Έτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 219-220ΝαιΑγγλικήΛαίλη ΣμιθΔιήγημα σε συνέχειες.
6395649'Σ τη θάλασσαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 ( 20 Νοεμβρίου 1899), σ. 194-195Ποίημα με θέμα τη θάλασσα.ΝαιΕλληνική
6405650Ελληνικόν θέατρον πρωτεύουσηςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 195Το άρθρο προτρέπει τους αναγνώστες να παρακολουθούν τις παραστάσεις του θιάσου του Διονυσίου Ταβουλάρη.ΝαιΕλληνική
6415651[Φιλόμουσος δωρεά]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 195-196Το άρθρο αναφέρεται στη δωρεά του Γρ. Μαρασλή στη Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Μακροχωρίου "Απόστολος Παύλος".ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6425652[Ξενομανία]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 195Το άρθρο αναφέρεται στα κύρια άρθρα 'Ξενομανία' και 'Πιθηκισμοί' που δημοσίευσε η εφημερίδα "Κωνσταντινούπολις" στα τελευταία φύλλα της και συγχαίρει την εν λόγω εφημερίδα για το περιεχόμενό τους.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ".
6435653[Ο κομήτης καιο Μελαχροινός]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 195Το άρθρο αναφέρεται σε κάποιον κ. Μελαχροινό, ο οποίος προφανώς είναι δημοτικιστής πράγμα για το οποίο μέμφεται από την αρθογράφο.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6445654[Δημοσιογραφική σχολή εν Παρισίοις]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 196Το άρθρο αναφέρεται στην ίδρυση της πρώτης δημοσιογραφικής σχολής στην Ευρώπη.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6455655[Η πολυγαμία των Μορμόνων]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 196Το άρθρο αναφέρεται στη συνήθεια της πολυγαμίας στους Μορμόνους.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6465656Πρακτική συμβουλήΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 196Συμβουλή για καθάρισμα.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
6475657Επιστολικός ΦάκελλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 24 (20 Νοεμβρίου 1899), σ. 196Σύντομη επικοινωνία με αναγνώστες/στριες-συνδρομητές/τριες για θέματα σχετικά με την αποστολή τευχών, συνδρομές, επιστολές και ευχαριστίες.ΝαιΕλληνικήΜόνιμη στήλη
6485658Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 229-232Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη μουσική εκπαίδευση των κοριτσιών. Η συντάκτρια παίρνει σαφή αρνητική θέση ως προς αυτού του είδους την εκπαίδευση των κοριτσιών αναφέροντας μία σειρά από επιχειρήμτατα, καταλήγοντας ότι σκοπός των κοριτσιών είναι η "καλή, υγιά και τελείως μορφωμένη οικοδέσποινα και μητέρα".ΝαιΕλληνική
6495659Η ΣΥΛΛΟΓΗΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 232-233ΝαιΕλληνική
6505660ΣΕΡΕΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΠΕΡαφιερούται τη κυρία Ελένη Π. ΚεσίσογλουΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 233
6515661ΤΟ ΤΕΙΟΝ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΣ ΑΥΤΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 236-237Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο τσάι. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στη χώρα προέλευσης, στον τρόπο διάδοσης αλλά και στις ευεργετικές ιδιότητές του.ΝαιΕλληνική
6525662Αδελφότης ΑπάμειαΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 237-238Το παρόν αναφέρεται στην έναρξη των νυχτερινών μαθημάτων της αδελφότητας "ΑΠΑΜΕΙΑ", στα οποία γράφτηκαν ήδη 50 πολίτες. Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρονται τα μαθήματα που θα διδάσκονται.ΝαιΕλληνικήΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ".
6535663Ίριδες, συλλογή ποιημάτωνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 238Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην έκδοση ποιητικής συλλογής της Πολυξένης Λοιζιάδου στην Αθήνα. Η ποιητική συλλογή λαμβάνει εγκωμιαστικά σχόλια από το περιοδικό.ΝαιΕλληνικήΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ".
6545664Οδηγίαι και προφυλάξεις κατά της πνευμονικής φθίσεωςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 238Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε κάποιες οδηγίες που δημοσιεύονται από τον γραμματέα της "κατά της φθίσεως επιτροπείας" της ιατρικής ακαδημίας του Παρισιού σε μετάφραση του γιατρού Β. ΠαπαβασιλείουΝαιΤο παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ".
6555665Ο εκπληρωθείς πόθοςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 238-239Το παρόν αναφέρεται σε ένα ποίημα του Χριστόφορου Μισαηλίδη (διευθυντή της "Ανατολής") προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ', εκφράζοντάς του τη γενική αγάπη, τη χαρά και τον ενθουσιασμό όσον αφορά στην ενθρόνισή του. ΝαιΕλληνικήΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ".
6565666Ίδρυσις αμερικανικής πόλεωςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 239Το παρόν αναφέρεται στο παράδειγμα ενός Ιταλού, ο οποίος αγόρασε ένα οικόπεδο στην Αμερική. Αυτό το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι Ιταλοί.ΝαιΕλληνικήΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6575667Ο Βίκτωρ Ουγγώ προς τη νεότηταΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 239-240Το παρόν παραθέτει μία ανέκδοτη επιστολή του Βίκτωρος Ουγγώ προς τον εγγονό του Κάρολο Νοδιέ.ΝαιΕλληνικήΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6585668Χωρίς Τίτλο ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 20 (1901), σ. 240Το παρόν άρθρο αναφέρεται στον τρόπο που επέλεξε μία γερμανική εφημερίδα για να αναγκάσει τους συνδρομητές που δεν πλήρωσαν τη συνδρομή να την πληρώσουν.ΝαιΕλληνικήΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
6595669ΤΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΜΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 245-246Το παρόν αναφέρεται στο κυνήγι του ιδεώδους της Δόξας. Ο συντάκτης ονομάζει στο τέλος ποιο είναι το ιδεώδες που κυνηγά, αφήνοντας σε όλο το άρθρο του τους αναγνώστες να νομίζουν πως πρόκειται για γυναίκα.ΝαιΕλληνικήΕν Ξάνθη τη 1η 9βρίου 1901
6605670ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 246Η παρούσα στήλη περιέχει ένα σύνολο αποφθεγμάτων και γνωμικών. Κάποια από αυτά είναι ανυπόγραφα, ενώ κάποια άλλα υπογράφονται από τους Κέβλε και Θωμά Κέμπη.
6615671Στέργιος Πανίνης - Εμπάτε φίλοι αλέστεΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 248-249Το παρόν άρθρο παρουσιάζει τα δραματικά έργα "Στέργιος Πανίνης" και "Εμπάτε φίλοι αλέστε".ΝαιΕλληνικήΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ".
6625672Αι γυναίκες εν τη τέχνηΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 249Το παρόν άρθρο αναφέρει ότι έγιναν δεκτές γυναίκες στην Ακαδημία "VILLA MEDICIC" με την προϋπόθεση να έχουν πρότερη καλλιτεχνική δράση. Το παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6635673Επισόδιον του Ριχάρδου ΒάγνερΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 249-250ΝαιΕλληνικήΤο παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6645674Θαυμασμός προς τον Γαβριήλ ΔανούντζιοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 250-251Το παρόν αναφέρεται σε ένα περιστατικό όπου ο Γαβριήλ Δανούντζιο κοιτάζει ερωτικά μία γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από κάποιον άλλον άντρα. Στην αρχή ο δεύτερος κινείται απειλητικά εναντίον του, μέχρι που καταλαβαίνει ότι είναι ο Γαβριήλ Δανούντζιο και επιτρέπει τελικά να την κοιτάξει όσο θέλει.ΝαιΕλληνικήΤο παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6655675[Τα καλά της μυωπίας]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 251-252Το παρόν άρθρο αποτελεί μία ιστορία σε ένα στρατόπεδο, όπου ο αξιωματικός έχει μυωπία και δεν αντιλαμβάνεται την απουσία ενός στρατιώτη, μπερδεύοντάς τον με σκύλο.ΝαιΕλληνικήΤο παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
6665676[Γιατί οι γυναίκες φορούν μακριά φορέματα]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 252Το παρόν περιέχει έναν διάλογο ενός πατέρα και μιας κόρης με θέμα τους το γιατί οι γυναίκες φορούν τόσο μακριά φορέματα.ΝαιΕλληνικήΤο παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
6675677[Ασφαλής θέση]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 252Το παρόν περιέχει ένα διάλογο δύο συμμαθητών, όπου ο ένας ρωτάει τον άλλο πού να τοποθετήσει ένα άνθος ώστε να μην το αγγίξει και ο δεύτερος απαντάει στη γραμματική.ΝαιΕλληνικήΤο παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
6685678Αναμνήσεις Ημερολόγιον Του 1902ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 21 (1901), σ. 252Το παρόν αποτελεί μία ανακοίνωση του περιοδικού ώστε να επιστρέψουν "πάντες οι κρατούντες έτι αγγελίας του άνωθι ημερολογίου".ΝαιΕλληνική
6695679ΟΙ ΜΑΡΤΥΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΑΝΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 22 (1901). σ. 253-254ΝαιΌχιΕλληνική
6705680[Ενημέρωση για καθυστέρηση έκδοσης]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 22 (1901), σ. 254-255Ανακοίνωση του περιοδικού σχετικά με την καθυστέρηση έκδοσης κάποιων τευχών.ΝαιΕλληνική
6715681ΠΩΣ ΕΓΕΙΝΑΝ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΠΕΛΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 22 (1901), σ. 255-256Το παρόν άρθρο αναφέρεται στις γυναίκες οι οποίες "φέρουν τον παράδεισον ως καπέλλον επί της κεφαλής των, οι δε άντρε καλλιεργούν αυτόν δι' εξόδων των και όταν εις το θέατρον κάθηνται όπισθεν κυριών, δεν βλέπουν τίποτε ή βλέπουν με ιδρώτα αγωνίας".ΝαιΌχιΕλληνική
6725682ΠΕΤΑΛΑ ΡΟΔΩΝΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 22 (1901), σ. 258Το παρόν περιέχει ένα σύνολο αποφθεγμάτων. Κάποια από αυτά είναι ανυπόγραφα, ενώ κάποια άλλων είναι των Καρυάτις, Άρατος, Ιάκωβ δ', Άρατος, Πλάτων, Λατινικόν.
6735683Χωρίς ΤίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 22 (1901), σ.263-264Το παρόν άρθρο σχολιάζει κολακευτικά το θίασο των Σπ. Ταβουλάρη και Ευαγ. Παντοπούλου.ΝαιΕλληνικήΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ".
6745684Αγαθοεργία βρέφουςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 22 (1901), σ. 264Το παρόν αναφέρεται στη μικρή πριγκίπισσα της Ιταλίας Ισλάνδη, η οποία "εξεδήλωσε την εαυτής δύναμιν του πράττειν το καλόν ως βασιλική υψηλότης".ΝαιΕλληνικήΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟΝ".
6755685Η Φίλα ως νύμφη(ο γάμος εν ταις αρχαίας Αθήναις)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 198-199Το κείμενο αναφέρεται στον τρόπο τέλεσης του γάμου στην αρχαία Αθήνα.ΝαιΕλληνική
6765686Χρυσούν όνειρονΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 198-199Διήγημα που αναφέρεται στο όνειρο που είχε κάποιος την πρώτη νύχτα του έτους.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο.
6775687Πρώτη του έτουςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 203Ποίημα που αναφέρεται στον ερχομό του νέου έτους.ΝαιΕλληνική
6785688Το φθινόπωρον εν ΗπείρωΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 203-204Το κείμενο περιγράφει φθινοπωρινές εικόνες της Ηπείρου.ΝαιΕλληνική
6795689Μια σου ματιάΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 198-199Ποίημα που αναφέρεται στη ματιά του αγαπημένου.ΝαιΕλληνικήΕκ της ανεκδότου συλλογής Μαρμαρυγαί.
6805690Το νέον έτοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 198-199Το ποίημα αναφέρεται στο πέρασμα του χρόνου.ΝαιΕλληνική
6815691Εκ του "Φασουλή φιλόσοφου"(ο Κ.Γ. Σουρής περί γυναικών)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 206-207Σατυρικό ποίημα.ΝαιΕλληνική
6825692Ελληνικόν θέατρον πρωτευούσηςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 207Το άρθρο αναφέρεται σε θεατρικές παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου της Πόλης.ΝαιΕλληνική
6835693Η έναρξις του εικοστού αιώνοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 208Το άρθρο αναφέρεται στον ερχομό του εικοστού αιώνα.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6845694Μεξικανικαί ΑρτέμιδεςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 208Το άρθρο αναφέρεται σε γυναίκες κυνηγούς από το Μεξικό.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Το κείμενο δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6855695Αι γυναικείαι λέσχαι της Νέας ΥόρκηςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 208Το άρθρο αναφέρεται στη συμμετοχή των γυναικείων λεσχών της Νέας Υόρκης στη έκθεση του Παρισιού.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Το άρθρο δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6865696Το γυναικείον ζήτημα εν ΡωσσίαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 198-199Το κείμενο αναφέρεται στη συζήτηση που γίνεται για το γυναικείο ζήτημα στη Ρωσία.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6875697Βασιλόπιτα άνευ προζυμίουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 25 (31 Δεκεμβρίου 1899), σ. 208Μαγειρική συνταγή.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ".
6885698Επιστολή περί της παροιμίας"έρριξε σίδερο"ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1900), σ. 210-211Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο άρθρο της εκδότριας που διερωτιόταν για την προέλευση της παροιμίας "έρριξε σίδερο" κάνοντας κάποιες υποθέσεις.ΝαιΕλληνική
6895699Ο πρώτος έρως της κόρηςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1900), σ. 211 Έτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 220Το κείμενο αναφέρεται στον τρόπο που ερωτεύεται η νεαρή γυναίκα, η οποία λόγω έλλειψης πείρας συγχέει τον θαυμασμό με τον έρωτα.ΝαιΓαλλικήΆρθρο σε δύο συνέχειες. Αναφέρεται ότι το άρθρο έχει μεταφραστεί από τα γαλλικά αλλά δεν υπάρχει η πηγή.
6905700Ανταπόκρισις εξ ΑθηνώνΗ καλλιτεχνική έκθεσις του εν Αθήναις ομίλου των ΦιλοτέχνωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1900), σ. 214-215 Έτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 222-223Το άρθρο αναφέρεται σε έκθεση καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. ΝαιΕλληνικήΤο άρθρο δημοσιεύεται σε δύο συνέχειες.
6915701Δεσμίδες ιώνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1900), σ. 215Σκέψεις και αποφθέγματα.ΝαιΕλληνική
6925702Ελληνικόν θέατρον πρωτευούσηςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1900), σ. 215Το άρθρο αναφέρεται σε θεατρική παράσταση που έλαβε χώρα στο ελληνικό θέατρο της Κωνσταντινούπολης.ΝαιΕλληνική
6935703Η Δις ΒάροουςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1900), σ. 216Το άρθρο αναφέρεται στην ηθοποιό Βάροους, η οποία πρωταγωνίστησε σε θεατρικό έργο βασισμένο στην Οδύσσεια.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
6945704Η ΗΘΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΛΛΙΑΡΙΣΜΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 23 (1902), σ. 267-269Εκφράζεται η άποψη ότι “η ατέλεια της γλωσσικής παιδεύσεως εν ταις σχολαίς ημών είναι εν των μεγίστων νοσογόνων αιτίων της πληξάσης ημάς επ’ εσχάτων μαλλιαρικής πανώλους” και πως οι δημοτικιστές είναι υπεύθυνοι του “εθνικού έλκους”, αναγκάζοντας τους εκπροσώπους της καθαρεύουσας να “ρηγνύομεν την αυτήν διάτορον του άλγους κραυγήν”. Οι δημοτικιστές χαρακτηρίζονται ως “μικροφιλόδοξοι”, οι οποίοι επιθυμούν να “είναι κάτι, να γίνηνται περί αυτών λόγος” και πως “εξήλθον των σχολείων χωρίς να μάθωσι την γλώσσαν των, την βασιλίδα ταύτην των γλωσσών, ης δεν είναι βεβαίως πολύ ευχερής η εκμάθησις”. Διαβάζουμε στο άρθρο ότι οι δημοτικιστές “φερόμενοι επί των κυμάτων του βίου ως συντρίμματα ναυαγίου αδυνατούντα να προσωρμισθώσιν ως οιανδήποτε ακτήν, ανίκανοι όπως ευδοκιμήσωσιν εις επάγγελμα τι”. Τους αποδίδεται “η μηχανική, σχολαστική και νεκρά διδασκαλία της γλώσσας”. Η Πρεβεζιώτου θεωρεί υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση την αμάθεια και πνευματική αδυναμία τους. Τελειώνοντας το άρθρο, χαρακτηρίζει τους “δράστες” αυτής της κατάστασης “μικρούς”, αλλά τον κίνδυνο “μέγα”.ΝαιΕλληνική Γλώσσα άρθρου: Καθαρεύουσα.
6955705ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ ΜΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 23 (1902), σ. 274-277Ελληνική ΚαθαρεύουσαΕν Κυδωνίαις
6965706Καθυστερήσαντα Η Φιλόπτωχος Αδελφότης του ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ εν τω ΠέρανΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 23 (1902), σ. 277Ελληνική ΚαθαρεύουσαΤο παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη του περιοδικού με τίτλο "ΕΠΙΧΩΡΙΑ".
6975707Φιλόπτωχος Αδελφότης ΤαταούλωνΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 23 (1902), σ. 277-278Ελληνική ΚαθαρεύουσαΤο παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη του περιοδικού με τίτλο "ΕΠΙΧΩΡΙΑ".
6985708Ο κ. Δ. ΚαμπούρογλουςΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 23 (1902), σ. 278Ελληνική ΚαθαρεύουσαΤο παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη του περιοδικού με τίτλο "ΕΠΙΧΩΡΙΑ".
6995709Η Γεωργία Σάνδη και ο ΣοπένΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 23 (1902), σ. 278Ελληνική ΚαθαρεύουσαΤο παρόν άρθρο ανήκει στη γενικότερη στήλη του περιοδικού με τίτλο "ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟΝ".
7005710[Έκδοση του Ημερολογίου του 1902 "Αι Αναμνήσεις"]ΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 23 (1902), σ. 278ΝαιΕλληνική Καθαρεύουσα
7015711Χωρίς ΤίτλοΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24-25 (1902), σ. 279Ελληνική Κθαρεύουσα
7025712ΘΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24-25 (1902), σ. 280-281Ελληνική Καθαρεύουσα
7035713ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24-25 (1902), σ. 282Ελληνική Καθαρεύουσα
7045714ΕΚ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥΗ μουσική εν τη ανατροφή των νεανίδων. Τη Ευγενεστάτη Δεσποινίδι ΚΟΡΝΗΛΙΑ Λ. ΠΡΕΒΕΖΙΩΤΟΥΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24 & 25 (1902), σ. 282-284ΝαιΕλληνική ΚαθαρεύουσαΕν Ξηροκρήνη 1 Δεκεμβρίου 1901
7055715ΚΟΓΧΥΛΙΑΒοσπορίςΈτος Γ, τχ. 24-25 (1902), σ. 284Το παρόν ανήκει στη γενικότερη στήλη με τίτλο "ΚΟΓΧΥΛΙΑ".
7065716Η Κάρμεν ΣύλβαΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1900), σ. 216Το άρθρο αναφέρεται στο μελόδραμα που έγραψε η Κάρμεν Σύλβα, λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Pauline Elisabeth Ottilie Luise zu Wied, βασίλισσας της Ρουμανίας (συζύγου του Βασιλιά Καρόλου του Α).ΝαιΕλληνική
7075717Οικογενειακή ιατρικήΚατά των χειμέθλωνΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1900), σ. 216Το άρθρο περιέχει ιατρικές συμβουλές για το ξεπάγιασμα των μελών του σώματος.ΝαιΕλληνικήΤο κείμενο δημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
7085718Επιστολικός φάκελλοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 26 (10 Ιανουαρίου 1900), σ. 216Επικοινωνία με τους συνδρομητές.ΝαιΌχιΕλληνική
7095719Επιστολή περί του γλωσσικού ζητήματοςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 219-220Επιστολή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Χατζιδάκι η οποία συμμερίζεται αλλά και επικροτεί της απόψεις του περιοδικού για το γλωσσικό ζήτημα.ΝαιΕλληνική
7105720Περί φυτικής διαίτηςΟ παλαιός και ο νεώτερος βίοςΒοσπορίς<p>Έτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 219</p>

Άρθρο που αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της φυτοφαγικής διατροφής.

ΌχιΝαιΕλληνικήF. J. Bruce
7115721Προσδοκία(διήγημα πρωτότυπον)ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 220-221Το διήγημα αναφέρεται στη συνάντηση του κεντρικού ήρωα με τον κ. Χειμωνά, ενός άρρωστου ετοιμοθάνατου σε ένα ξενοδοχείο στη Γαλλία.ΝαιΕλληνική
7125722Μουσικός σύλλογος 'Ερμής'Α. Καλλιτεχνική ΕσπερίςΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 223Το άρθρο αναφέρεται σε μουσική εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε από τον μουσικό σύλλογο "Ερμή".ΝαιΕλληνική
7135723Ο στρατηγός σερ Ρέβερς ΒούλλερΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 223Το άρθρο αναφέρεται στον Άγγλο στρατηγό σερ Ρέβερς Βούλλερ, ο οποίος είναι αντιπαθής στους δημοσιογραφικούς κύκλους της Αγγλίας.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
7145724[Ο μάλλον πολυανάγνωστος υπό των γυναικών]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 223Το κείμενο αναφέρεται σε συγγραφείς που έχουν μεγάλη απήχηση στο γυναικείο κοινό.ΝαιΕλληνικήΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
7155725[Αι συρμόφιλοι του 1700]ΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 223Άρθρο που αναφέρεται στη γυναικεία φιλαρέσκεια.ΝαιΕίναι ανυπόγραφο. Δημοσιεύεται στη στήλη "ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ".
7165726Χαρά-ΛύπηΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 224Ποίημα που αναφέρεται στα συναισθήματα.ΝαιΕλληνική
7175727Τρομεροί σύζυγοιΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 224ΑνέκδοταΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ".
7185728Μαγειρική συνταγήΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 224Συνταγή για σάντουιτς.ΝαιΕλληνικήΔημοσιεύεται στη στήλη "ΟΙΚΙΑΚΑ".
7195729Τυπογραφείον Γ. Δ. ΓεωργόπουλουΒοσπορίςΈτος Α, τχ. 27 (20 Ιανουαρίου 1900), σ. 224Ανακοίνωση για τη λειτουργία τυπογραφείου.ΝαιΕλληνική
Showing 1-1 of 1 item.

Συντάκτης/τρια του Βοσπορίς

#Συντάκτης/τρια
1Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου, Κορνηλία
Showing 1-1 of 1 item.

Ιδιοκτήτης/τρια του Βοσπορίς

#Ιδιοκτήτης/τρια
1Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου, Κορνηλία
Showing 1-1 of 1 item.

Είδος Περιοδικού

#ΈντυποΕίδος Περιοδικού
1ΒοσπορίςΓυναικείο Περιοδικό
Showing 1-1 of 1 item.

Εκδότης/τρια του Βοσπορίς

#Εκδότης/τριαΈντυπο
1Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου, ΚορνηλίαΒοσπορίς